Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NAPAD KRAJNJE DESNICE'

Napad u Halleu bio je antisemitski, ubojica snimao pucnjavu

Napad u Halleu
Foto: SEBASTIAN WILLNOW/DPA/PIXSELL
1/17
09.10.2019.
u 20:55

Do napada je došlo na Jom kipur, najsvetiji dan židovskog kalendara.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer ocijenio je u srijedu da je pucnjava koja se u srijedu dogodila u Halleu u Njemačkoj blizu sinagoge bila "antisemitski napad" te dodao kako savezni tužitelji koji su preuzeli istragu misle da ima znakova da bi mogao biti napad krajnje desnice. 

Dvoje ljudi je ubijeno u pucnjavi na sinagogu i obližnju prodavaonicu kebaba u gradu Halleu na istoku Njemačke. Do napada je došlo na Jom kipur, najsvetiji dan židovskog kalendara.

"Kako sada stvari stoje, trebamo poći od načela da je riječ o antisemitskom napadu", rekao je Seehofer u priopćenju. "Prema uredu saveznog tužiteljstva ima dovoljno indicija da se radi o ekstremističko desničarskom motivu", navodi agencija Reuters.

Agencija dpa navodi pozivajući se na sigurnosne izvore kako se vjeruje da je napadač na sinagogu 27-godišnji Nijemac krajnji desničar. 

Napadač je postavio eksplozivnu napravu pred sinagogu i pokušao ući u nju. Jedna žena ustrijeljena je pred zgradom, a muškarac ubijen kasnije kod obližnje prodavaonice kebaba. 

Osumnjičenik za napad je snimao pucnjavu i objavio snimku na internetskoj platformi, objavila je u srijedu mrežna stranica SITE specijalizirana za praćenje terorističkih organizacija na internetu, javlja agencija France Presse.

U tom 35-minutnom videu muškarac kaže da "holokausta nije bilo" i da su Židovi uzrok svih problema, navodi SITE koji ga uspoređuje sa sličnom videosnimkom koju je načinio napadač na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu u ožujku.

Napad u Halleu
1/17

Komentara 11

FU
furest
22:51 09.10.2019.

Kad se radi o pocinitelju desnicaru onda odmah udarna vijest a da je koji slucajem djihadist onda bi cekali na vijest koji tjedan kao s ubojstvom dvojice policajca u trstu

WI
Witman
21:11 09.10.2019.

Kakve veze ima desnica sa židovima? Da se možda doktori i inženjeri nisu zaigrali pa mass mediji to guraju desnici?

FR
franjo
13:10 10.10.2019.

Nacizam i fašizam se vraća u Europu na široka vrata što pokazuju i ovi sramni komentari!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije