Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saša Zelenika:

'Za svakog znanstvenika dajemo 200 tisuća kuna'

saša zelenika
Žarko Bašić/PIXSELL
12.09.2013.
u 19:15

Unatoč krizi iz proračuna se za znanost izdvaja gotovo isto kao i 2011. godine

O položaju znanosti u Hrvatskoj posljednjih godina vode se žestoke polemike. Znanstvenici upozoravaju da novca imaju sve manje, da pojedine projekte zbog nemogućnosti financiranja moraju zaustaviti.

Pomoćnika ministra znanosti obrazovanja i sporta prof. dr. Sašu Zeleniku pitamo je li točno da je hrvatska znanost pred kolapsom.

– Nije. Hrvatska je znanost pred odlukom želi li usvojiti prakse znanstveno najproduktivnijih i najuspješnijih zemalja ili nastaviti po neučinkovitim praksama onih koje vlastiti zaposlenici karakteriziraju kao \"uvijek iznenađene, nikad odgovorne\". Budući da nam viskovi, rašlje i pometanje pod tepih tu teško mogu pomoći, jedini je način za napredak kritička analiza postojećeg stanja te dug, težak i naporan rad na unapređenju toga stanja.

Koliko se za znanost izdvajalo 2007. i 2010. godine, a koliko je izdvojeno 2012. i 2013.?

Prema podacima Eurostata 2007. godine RH je za istraživanje i razvoj izdvajala 0,80 posto BDP-a ili, u apsolutnom iznosu, oko 347 milijuna eura. 2010. godine izdvajanje je bilo na razini od 0,75 posto BDP-a (oko 333 milijuna eura). Zadnji dostupni podaci su oni za 2011. godinu. Zasad su za 2012. i 2013. godinu dostupni podaci o izdvajanjima iz državnog proračuna koji pokazuju da su ona ostala u apsolutnim iznosima na istoj razini kao i 2011. godine, što znači da su u odnosu na padajući BDP ona lagano rasla.

Znanstvenici upozoravaju da dobiju 5000 kuna po istraživaču i da im to nije dovoljno ni za nabavu znanstvenih časopisa.

U Hrvatskoj se vrlo često barata paušalnim podacima. U te spada i brojka koju vi navodite. Ako izdvajanja za znanost od oko 333 milijuna eura podijelite s brojem od oko 12.500 istraživača, izdvajanja su prosječno oko 200.000 kuna. U ta su izdvajanja uključena i izdvajanja za nabavu stranih časopisa i baza podataka (20-30 milijuna kuna godišnje) te za sufinanciranje izdavanja domaćih časopisa i knjiga (oko 20 milijuna kuna godišnje).

Je li to točno da ste stajali iza Pravilnika napredovanju u zvanjima? Hoće li se mijenjati?

Vaše je pitanje uvredljivo za članove Nacionalnog vijeća za znanost koji su odgovorno i vrlo profesionalno pristupili zadaći koju godinama nitko nije bio spreman odraditi. Hoće li se i kada Pravilnik mijenjati, ovisi o novom Nacionalnom vijeću koje će, poučeno iskustvom svojih prethodnika, vjerojatno biti skeptično prema toj mogućnosti.

>> \"Zelenika je privatizirao resor znanosti, izbacio je i Jovanovića\"

Zašto je samo Sveučilište u Rijeci u projekciji proračuna za 2014. godinu na stavci znanstvenih projekata dobilo 142 milijuna kuna? Što je s drugim sveučilištima?

Ne znam odakle takav podatak?

Tvrde oni koji su projekciju proračuna vidjeli...

Pa upravo je na naše inzistiranje dio sredstava za znanstvenu djelatnost, proporcionalno broju istraživača i pokazateljima uspješnosti u dosadašnjim znanstvenim aktivnostima, prepušten direktno institucijama, dok je većina novca za 2014. godinu prepuštena Hrvatskoj zakladi za znanost koja će ga raspodijeliti sukladno rezultatima kompetitivnih natječaja. Dakle, nitko ne zna koja će institucija povući koliko sredstava, to ovisi samo o kvaliteti projekata i aktivnosti institucija.

Hoće li u listopadu ministarstvo potpisati deklaraciju o regionalnoj suradnji na znanstvenim projektima za što su Svjetska banka i Europska unija spremni osigurati 200 milijuna kuna? Je li točno da ste ministru Jovanoviću savjetovali da to ne potpisuje?

Ne samo da će ministarstvo potpisati deklaraciju nego će RH biti i domaćin ministarske konferencije zemalja zapadnog Balkana o regionalnoj strategiji istraživanja i razvoja za inovacije na kojoj će ona biti potpisana. Koliko su pouzdane kuloarske informacije, možda se najbolje vidi iz činjenice da je potpisivanje u Zagrebu, na moju sugestiju, službeno predložio ministar Jovanović, a da ću koordinaciju organizacije ministarske konferencije, uz zamjenika ministrice vanjskih poslova – kolegu Klisovića, voditi upravo ja.

Jeste li, kako vam protivnici tvrde, siva eminencija Ministarstva obrazovanja?

Nemam pojma o kojim protivnicima govorite? U ministarstvu sam na dužnosti na koju me imenovala Vlada i na toj funkciji surađujem sa svim sudionicima sustava po potpuno istim kriterijima i principima. Naravno, nekima ta razina transparentnosti, zbog prethodnih iskustava s Ministarstvom ili iz osobnog habitusa, može manje odgovarati. Od dužnosnika Ministarstva pak, izuzimajući kolegu i prijatelja Petra Skansija, ministar i ja najbrže sijedimo. Je li to dovoljno da nas se proglasi sivima, ne znam.

>> \"Ključno je da u NV-u za znanost budu vrsni znanstvenici poput Vas\"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije