Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štete od poplava

Za štete prouzročene poplavama u svibnju Hrvatskoj euri iz EU

poplava
Zoran Grizelj/Pixsell
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
02.12.2010.
u 15:11

To je prvi put da Hrvatska dobiva nešto što dobivaju zemlje članice EU - izjavio je ministar Pankretić

Štete koje je u svibnju prouzročila poplava u Slavoniji, Baranji i Srijemu nadoknadit će se iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU), potvrdio je u četvrtak u Bruxellesu potpredsjedniku Vlade i ministru područnoga razvitka, šumarstva i upravljanja vodama Božidaru Pankretiću europski povjerenik za područnu politiku Johannes Hahn. Hrvatska je vlada iskoristila mogućnost koju pruža europska pravna stečevina te štetu prijavila zajedno s Mađarskom, zemljom članicom koja je istodobno također bila žrtvom poplava na prostoru koji se nadovezuje na hrvatski.

Ukupna je šteta u Hrvatskoj procijenjena na 113.704.791,16 kuna, 49 posto prihoda pogođenih županija, a Europskoj komisiji vlada je prijavila 11.461.685,45 eura, koliko se moglo uskladiti s odgovarajućim europskim tablicama. EK je tu prijavu prihvatio, ali ona još mora proći kroz Vijeće EU i Europski parlament pa se isplata očekuje u ožujku ili travnju 2011.

Na 25. studenoga sa Slovenijom podneseni zahtjev za nadoknadu štete iz rujanskih poplava u šest hrvatskih županija (Zagrebačkoj, Gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj i Istarskoj) - 28.647.292,31 euro, što je oko 60 posto od ukupno procijenjene svote koja zahvaća 11,88 posto prihoda tih županija - EK-ovo se odobrenje još čeka.

Za pomoć iz FSEU-a zemlje članice mogu prijaviti izravne štete od prirodnih nepogoda koje prelaze tri milijarde eura ili 0,6 posto bruto nacionalnoga prihoda nepogodom pogođene države. Ako su štete manje od toga, mogu ih prijaviti zajedno s drugom zemljom članicom ili s pristupajućom državom pogođenom istom nepogodom.

- Povjerenik Hahn rekao nam je da možemo s optimizmom očekivati da će naši zahtjevi proći. To je prvi put da Hrvatska dobiva nešto što dobivaju zemlje članice EU - izjavio je ministar Pankretić.

Komentara 20

SV
svnedjelja
17:57 02.12.2010.

odmah sakupljat potpise, potpisivats e mora iskljucivo pred kamerama, i onda tuzit drzavu heheheheehehe

Avatar ljutatrava
ljutatrava
19:17 02.12.2010.

@007nuzno je zlo i za jedne i druge i moze funkcionirat samo ako se svi drze odredenih pravila. ................................................................................................................................................ ..prvo su nam zabranili da se naoružamo-embargo ..zatim su naši gen. u Haagu-njihovi rade ratne zločine po ratištima u svijetu ii NE odgovaraju za to ..brane nam da radimo,jer ako radimo pni neće imati posla-brodogradilišta ..gle 007-mogu do jutra tipkati ali nema smisla ja ću na referendumu glasati-PROTIV ulaska u EU a ti se drži nužnoga zla(koje nam nije potrebno),bok.

KU
kumajela
17:53 02.12.2010.

Samo nas Gospodin Bog može spasiti od EU. Treba osnovati jednu desničarsku udrugu za kontrolu referenduma i izbora. Svi rade protiv hrvatskih interesa od onih u Saboru, Vladi, DIP-u, a o Predsjedniku ne treba trošiti riječi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije