Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za "sretnu papigu" nagradio je slavni pariški muzej Louvre

– Obožavam boje pa sam na pasteli izgrebala papigu koja se vidi tek kad se pažljivije pogleda slika. Osvojila sam drugu nagradu – objašnjava djevojčica
03. prosinca 2010. u 08:51 0 komentara 44 prikaza
'01.12.2010., Koprivnica - Stella Loncaric, pobjednica likovnog natjecanja koje je organizirao muzej Louvre. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'

Stella Lončarić (10), učenica OŠ A. N. Gostovinski u Koprivnici, za svoj je crtež osvojila drugu nagradu prestižnog muzeja Louvre u Parizu, u nagradnoj igri muzeja, a u suradnji s tvrtkom Hakuhodo za likovni pribor.

Životinje i sloboda

– Tema natječaja bila je "Što me čini sretnom". Obožavam boje pa sam tako prvo list obojila pastelama i zatim tehnikom grataž izgrebala šarenu papigu na grančici. Ona se isprva ne vidi, nego tek kad se slika pažljivije pogleda – ispričala je Stela.

Objasnila je da je usrećuju boje pa je zato nacrtala šarenu papigu, a ona, pak, simbolizira prirodu te njenu ljubav prema životinjama i slobodi.

– U lipnju su učitelji bili na studijskom putovanju u Parizu, a ravnateljica je u Louvreu slučajno zamijetila papire za prijavu na natječaj. Pokupila ih je nekoliko, no kako je škola već bila gotova, nije imao tko raditi – priča Stellina mentorica Senka Pintarić.

Tako je ona prvi dan škole u rujnu okupila učenike, koji su u jednom danu napravili radove i poslali ih zadnji dan natječaja.

Radovi nagrađene djece iz cijeloga svijeta bit će izloženi u Louvreu, a nakon toga u Japanu.

– Nisam očekivala nagradu jer se prijavilo puno djece. Sretna sam što im se svidio moj rad, a posebno su ponosni moji roditelji – ispričala je Stella.

Nisu se razumjeli

Učenica je petog razreda, bila je član likovne grupe i kaže da voli umjetnost. Ovo joj nije prvo priznanje, jer je u Primoštenu već osvojila prvu nagradu za izrađivanje čipke.

– Na slici za Louvre koristila sam sve boje osim crne – ne volim je jer je pretamna i pretmurna – priča Stella.

Prije nekoliko dana njezine su roditelje nazvali iz Louvrea i kako se nisu uspjeli sporazumjeti na francuskom, Stellu su našli preko hrvatskog veleposlanstva.

– Nazvali su iz hrvatskog veleposlanstva u Francuskoj i obavijestili da sam osvojila srebro. Za nagradu ću dobiti bon za kupnju u Profilu ili neki dar – kaže ona.

Ovih je dana nagrađena i njena mentorica Senka Pintarić, koja je u utorak u Zagrebu primila nagradu Ivan Filipović za 2009. za prosvjetne djelatnike.

– Važan je kontinuitet i u radu u nastavi i ostalim aktivnostima – ističe Senka.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.