Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Split dobiva novi ulaz s autoceste A1: Evo koliko će stajati spajanje Sanaderova čvora

Hrvatske ceste u svoj su financijski plan uvrstile i gradnju spojne ceste od čvora Vučevica do Kaštela koja bi dalje vodila sve do trajektne luke Split
13. studenoga 2018. u 19:46 17 komentara 17595 prikaza
Foto: Nino Strmotic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatske ceste u svom su financijskom planu za 2019. i projekcijama za 2020. i 2021., koji je prošli tjedan usvojila Vlada, zacrtale, među ostalim, i početak gradnje spojne ceste od čvora Vučevica na Dalmatini do čvora na Jadranskoj magistrali (DC 8) kod Kaštela. Procijenjena vrijednost tog projekta je 870 milijuna kuna, a predviđeno je da radovi počnu 2020. Time bi Split dobio novi ulaz s A1, koji bi preuzimao tranzitni promet s autocesta prema trajektnoj luci i obratno. Ukupna je dužina spojne ceste osam kilometara, s time što je na njenoj trasi predviđena i gradnja tunela Kozjak, dužine 2,5 kilometara.

Autocesta SMANJENJE TROŠKOVA Nema više izbjegavanja autocesta – za kamione. Ovo su ceste za koje uskoro stiže ograničenje

Najbliži put do Dugobaba

Izgradnjom spojne ceste čvor Vučevica napokon bi dobio smisao. Taj je čvor u javnosti inače poznat kao Sanaderov čvor jer se preko njega najbrže stiže s autoceste do sela Dugobabe iz kojeg potječe bivši premijer Ivo Sanader. Čvor Vučevica sagrađen je za Sanaderova premijerskog mandata 2005., a njegovu gradnju, koja nije bila prvotno predviđena, Hrvatske autoceste platile su 62 milijuna kuna plus PDV.

Treba li Hrvatska graditi još autocesta?

 • Da 85,28%
 • Ne 14,72%

Ugovor za gradnju čvora Vučevica bez javnog je natječaja dobio Viadukt, no čvor je kao podizvođač radova izgradila Skladgradnja braće Žužul. I nakon otvaranja Dalmatine, čvor Vučevica često se spominjao u medijima zbog vrlo malog prometa, što je služilo kao dokaz da je on izgrađen po Sanaderovu naputku.

1 / 9
Rotor - Remetinec

Tada se gradnja čvora Vučevica pravdala time da će on biti dio projekta spajanja Splita na autocestu kroz tunel Kozjak, gradnjom poduzetničke zone u Vučevici. U taj se projekt ozbiljnije krenulo 2008. kad se počela izrađivati dokumentacija, no sve je stalo s gospodarskom krizom.

Financiranje iz fondova EU

Vlada Andreja Plenkovića ponovno je pokrenula taj projekt pa je na sjednici Vlade u svibnju ove godine u Splitu “Novi ulaz u Split – čvor Vučevica na A1 – tunel Kozjak – čvor na DC8 – Trajektna luka Split” proglasila jednim od projekata važnim za gospodarski, prometni i cjelokupni društveni razvoj Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita.

Stoga je Vlada na toj sjednici zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta da pokrenu aktivnosti potrebne za njegovo uvrštavanje na listu strateških projekata Republike Hrvatske.

Radovi na Aveniji Gojka Šuška Čudo cestogradnje u Dubravi Šahtove postavili iznad i još 10 centimetara izvan kanalica

Iako je za spojnu cestu od Vučevice do Kaštela već bila pripremljena cijela dokumentacija, Hrvatske ceste kreću zbog noveliranja projekta u ponovno ishođenje te dokumentacije. U Cestama objašnjavaju da se projekt čvor Vučevica – tunel Kozjak – D8 (Kaštela) – trajektna luka Split razvija u dvije faze.

Prvu fazu predstavlja spojna cesta od čvora Vučevica na A1, kroz tunel Kozjak do državne ceste D8 kroz Kaštela, a drugu fazu spoj od D8 do trajektne luke Split. Što se tiče prve faze, u Cestama kažu da su dosad pokrenuli postupak javne nabave za izradu studije utjecaja na okoliš s ishođenjem rješenja o prihvatljivosti zahvata za okoliš za čvor na DC 8 i spojnu cestu od čvora Vučevica na A1 do čvora na DC 8. Pokrenut je postupak i izrade svih vrsta idejnih i glavnih projekata s ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole za čvor na DC 8. Postupak nabave je u tijeku i planira se, ako ne bude žalbi, navode u Cestama, otvaranje ponuda 11. prosinca ove godine.

Što se tiče druge faze, trenutačno u Cestama pripremaju projektni zadatak za studiju opravdanosti u sklopu pripreme za financiranje projekta iz EU fondova.

prometna gužva rast prihoda Autoceste u prvih 7 mjeseci zaradile 100 milijuna kuna više nego lani

Od ostalih većih projekta u planu Hrvatskih cesta navodi se početak gradnje mosta na Savi kod Gradiške ukupne procijenjene vrijednosti 221 milijun kuna 2019., a tad bi trebala početi i gradnja dionice spojne ceste Okučani – granica BiH, procijenjene vrijednosti 410 milijuna. Ceste u 2109. planiraju ukupne prihode od 2,98 milijardi kuna, a rashode od 3,13 milijardi kuna.  

Pogledajte i video: Savjeti za kupnju rabljenih automobila

PODBACIO PLAN ZA 2018.

Ukupni prihodi Hrvatskih cesta za 2018. prema izmjenama i dopunama plana smanjeni su s 2,66 na 2,56 milijardi kuna, dok su ukupni rashodi srezani s 2,95 na 2,36 milijardi kuna. Tako su smanjena planirana ulaganja u prometne objekte zbog, kako se navodi u obrazloženju, lošije realizacije u odnosu na prethodni plan. A tome su kumovali, među ostalim, odgođeni početak radova na gradnji Pelješkog mosta te financijske teškoće izvođača radova.

Hrvatske ceste planiraju početak gradnje mosta na Savi kod Gradiške ukupne vrijednosti 221 milijun kuna

Radovi na spojnoj cesti trebali bi početi 2020. ponude za izradu dokumentacije otvarat će se u prosincu

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar VrliNoviSvijet
  VrliNoviSvijet:

  Živo me zanima kud će se smjestiti komad ceste spomenut kao zadnji dio projekta (..Kaštela – trajektna luka Split). Jedino ako će napraviti veliki nadvožnjak preko Dioklecijanove palače ili pustiti promet preko Rive. Pristup Splitu nije problematičan, gužve su u ... prikaži još! samom gradu i to ne samo zbog auta koji idu na trajekt.

 • Avatar Mi sami
  Mi sami:

  Necete vjerovati ali ja poznam ljude za koje sanader nije lopov?!

 • Avatar Pinokio
  Pinokio:

  Sanader je iz Dugobaba?