Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera "Bankomat"

Za rizične kredite nagradili se sa 3,7 milijuna kuna

protega
Mišo Lišanin
03.07.2010.
u 18:36

Trojica bivših čelnika HPB-a uhićena su krajem prošle godine pod sumnjom da su odobravali kredite, jednostavno rečeno, šakom i kapom te tako oštetili banku za 210 milijuna kuna.

Krediti su odobravani bez instrumenata osiguranja naplate, nisu provjeravani boniteti, dodjeljivani su bez nužna razmatranja kreditnog odbora..., tako ukratko glasi, neslužbeno doznajemo, mišljenje financijskog vještaka o podebljem spisu, formiranom po dovršetku višemjesečne istrage USKOK-a i policije u aferi “Bankomat”, kojom su razotkrivene malverzacije u Hrvatskoj poštanskoj banci.

Šakom i kapom

Vještak je analiziravši opsežnu dokumentaciju prikupljenu tijekom istrage samo glatko potvrdio ranije sumnje istražitelja da je trojka zloporabila svoje položaje i ovlasti te državnoj banci, plasiranjem rizičnih kredita, dakle bez ikakve mogućnosti njihove naplate, nanijeli štetu od vrtoglavih 328 milijuna kuna!

Time su bivši šef uprave HPB-a Josip Protega, nekadašnji financijski direktor i predsjednik kreditnog odbora Mario Kirinić i prijašnji član uprave Ivan Sladonja, dok čekaju na podizanje optužnice, trenutačno u još nezgodnijem položaju pred tijelima gonjenja.
Odvjetnik prvoosumnjičenog Protege Čedo Prodanović kaže da ne može komentirati postupak. Dodaje da na mišljenje vještaka može poslati primjedbe ili naručiti vlastito vještačenje. Obrana još nije odlučila što će poduzeti.

Trojica bivših čelnika HPB-a uhićena su krajem prošle godine pod sumnjom da su odobravali kredite, jednostavno rečeno, šakom i kapom te tako oštetili banku za 210 milijuna kuna. Istragom je utvrđeno da su bivši bankari, uz to što su zaobilazili proceduru prilikom dodjele kredita, voljeli i sebe osobno bogato nagrađivati.

USKOK ih također tereti da su lažno prikazivali dobit HPB-a te tako sami sebi isplatili 3,7 milijuna kuna tzv. nagrada za uspješno poslovanje

S njima su tada iza zatvorske brave završili i korisnici spornih kredita Boris Šimunić, Ivan Galić, Svetimir Gadže i Oliver Beidenegel. Kako je istraga napredovala, zagrebački se Remetinec punio novom klijentelom kojoj su bankari, u stilu pijanih milijardera, dodjeljivali pozamašne iznose kredita. Slaven Čolak i Davor Čilić, investitori u vodeni park Šmidhen u Samoboru, ubrzo su se pridružili osumnjičenim bankarima i poduzetnicima u istražnom zatvoru jer je otkriveno da im je HPB odobrio, bez potrebnih provjera, deset kredita u visini 41 mil.kuna.

Novac su dobivali na ime nekoliko tvrtki, a istragom je utvrđeno da je neke kredite Slaven Čolak dobivao u dogovoru s Borisom Šimunićem, koji je u njegovo ime i sudjelovao u licitaciji za samoborski Šmidhen. Neke je kredite, utvrdili su istražitelji Čolak podizao pod izgovorom da njima vraća stare dugove banci.

Kreditirali i zabavni park

No, od toga nije bilo ništa. Istragom je utvrđeno i da je 77 milijuna kuna, prema poznatom modelu, odobreno i Goranu Jurakoviću te njegovu sinu na ime njihove tvrtke Mini Parks International. Oni su od zagrebačke gradske uprave, naime, prije dvije godine dobili dopuštenje da u ekološki zaštićenoj zoni na Pešćenici grade zabavni park.

Istraga je pokazala da su protupravno stečeni novac prebacivali na račune dviju tvrtki, potom i na privatni Jurakovićev račun. U međuvremenu je zagrebački Županijski sud blokirao imovinu Protegi te Sladonji.

Komentara 21

MO
momak23
10:52 04.07.2010.

Dobra je ekipa u remetincu,imati će društvo..Konačno otkrivanje svih afera je prekretnica u funkcioniranju hrv države,samo se nadam da nije kasno.

Avatar cluesblues
cluesblues
23:54 03.07.2010.

jebemti...a malo je falilo da i meni odobre kredit od 3000 eura koji mi je trebao za popravak krova - sad mi je drago da nisu, jer mozda bi sad ja bio prvooptuzeni, a na kraju, kad sve ove oslobode zbog nedostatka dokaza (kao i obicno), mene bi sigurno strpali u zatvor (jer nekog moraju)...srecom, odbili mi zahtjev....

GA
gary1
07:57 04.07.2010.

za krađu 200, 300, i više milijuna, za \"nesavjesno poslovanje\" sa istom štetom, pa da Vas i osude su par godina zatvora. Novac je na sigurnom, imovina na ženi, roditeljima, djeci, bakama, djedovima, a Vi \"nevino osuđeni\" za par godinaa izlazite iz zatvora čisti ko suza, spremni život početi iz nova. Zar to nije prelijepo. Hrvatski san

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije