Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki zaokret

Za reforme sada glasa i Varoufakis

yanis varoufakis zasjedanje parlament grčka glasanje sporazum štednja syriza
Foto: Reuters/PIXSELL
23.07.2015.
u 23:30

U jučer usvojenom drugom setu reformskih zakona parlament je odobrio reformu zakona o građanskom parničnom postupku kako bi se ubrzale ovrhe, smanjili troškovi i povećala učinkovitost pravosuđa

Drugi set reformskih zakona koje je grčki premijer Alexis Tsipras obećao kreditorima usvojen je jučer u grčkom parlamentu, čime je uklonjena posljednja prepreka za početak pregovora o novom, trećem programu pomoći Grčkoj vrijednom do 86 milijardi eura. Ti pregovori počinju danas i svi se nadaju da će po ubrzanom postupku završiti do 20. kolovoza, kada Grčkoj dospijeva nova rata duga prema Europskoj središnjoj banci od 3,4 milijarde eura.

U jučer usvojenom drugom setu reformskih zakona parlament je odobrio reformu zakona o građanskom parničnom postupku kako bi se ubrzale ovrhe, smanjili troškovi i povećala učinkovitost pravosuđa. Osim toga, grčki parlament uveo je u nacionalno zakonodavstvo direktivu EU o sanaciji i likvidaciji banaka, što znači da sada postoji zakonska podloga da se grčke banke, u slučaju nelikvidnosti, ne spašavaju odmah novcem izvana (bail-out), nego se prvo saniraju novcem ulagača u njihove obveznice i štediša same banke (bail-in). Drugim riječima, u Grčkoj je pripremljen teren za moguće rezanje štednih uloga.

Tsipras je ponovo progurao zakone kroz parlament uz pomoć oporbenih stranaka i uz protivljenje dijela zastupnika iz redova vlastitog radikalno lijevog pokreta Syriza. No, za razliku od glasanja o prvom setu reformskih zakona 16. srpnja, kada je protiv bilo 38 zastupnika Syrize, jučer je protiv glasalo njih 36. Tsipras je uspio okrenuti dvojicu zastupnika, a najveće čuđenje izazvalo je to što je jedan od njih Yanis Varoufakis. Bivši ministar financija prije tjedan dana bio je protiv, a jučer je bio za iako je riječ o istim stvarima: prihvaćanju i provođenju onoga na što je premijer Tsipras pristao na sudbonosnom eurosummitu u noći sa 12. na 13. srpnja.

Varoufakis je prije tjedan dana na svome blogu tvrdio da reforma zakona o parničnom postupku ima za cilj “ovrhe, deložacije i likvidacije tisuća domova i tvrtki koje nisu u stanju otplaćivati kredite”, ali sada nije objasnio kako to da odjednom pristaje na takvo što.

>>Portugal uči Grčku kako i štednja može pokrenuti ekonomiju

>>Grčki parlament usvojio drugi paket reformi

Komentara 2

PE
peugeot
10:02 24.07.2015.

Ljudina! Car!

Avatar Sunčica
Sunčica
14:30 25.07.2015.

rekao je da se još uvijek s ničim ne slaže, ali da mu je sad jedinstvo najvažnije od svega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije