Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2010. bili u sličnoj situaciji

Portugal uči Grčku kako i štednja može pokrenuti ekonomiju

portugalski premijer
Foto: Reuters/PIXSELL
22.07.2015.
u 22:30

Povećani su porezi, uvedene su nove mjere štednje i odricanja, a premijer Tsipras kune se da će njegova zemlja napokon krenuti uzlaznom putanjom u gospodarstvu

Nakon mjeseci agonije, ratova s kreditorima, referenduma koji se pokazao lavom od papira i koji, iako je prošao većinom glasova građana, ni u jednom svom aspektu neće biti proveden u stvarnost, Grčka ovaj tjedan “okreće novi list”. Povećani su porezi, uvedene su nove mjere štednje i odricanja, a premijer Tsipras kune se da će njegova zemlja napokon krenuti uzlaznom putanjom u gospodarstvu. Situacija je u Grčkoj izuzetno teška, a zaduženost je prešla 320 milijardi dolara. A računi sada dolaze na naplatu. Da je Grčka mogla drugačije proći, pokazuje primjer Portugala koji gotovo po svemu nalikuje na Grčku.

Podjednak je broj stanovnika, nešto više od 10 milijuna, relativno je slična površina, gospodarstva obiju zemalja temelje se na turizmu, poljoprivredi i ribarstvu. I što je najvažnije, obje su zemlje 2010., na početku gospodarske krize, bile u sličnoj ekonomskoj situaciji.

Bolni rez

Danas je Portugal, iako su ga svojevremeno svrstavali u problematične zemlje PIGS-a (Portugal, Italija, Grčka, Španjolska) u zavidnoj gospodarskoj situaciji. Provođenjem mjera koje su im, baš kao i Grčkoj, nametnuli kreditori, ekonomska situacija se konsolidirala. Izvoz je 2013. prvi put u sedamdeset godina nadmašio uvoz, nezaposlenost pada i sada se kreće na razini od oko 14 posto. Turizam cvjeta, a uredno su vraćeni i svi krediti koje je Portugal primio od svojih kreditora. Ukupno je od 2010. do 2014. Portugal primio 79 milijardi eura pomoći, četiri puta manje nego Grčka, no novac je puno pametnije iskorišten.

Dok je vlada u Ateni novčanom pomoći koju je primila nastavila financirati nerealno visok standard svojih građana, visoke mirovine i programe socijalne pomoći, službeni Lisabon učinio je potpuno suprotno. Rezali su plaće u javnom sektoru, rezali su mirovine, povisili su poreze. Rezali su i broj državnih službenika, uveli efikasnu poreznu upravu. Učinili su ono što danas radi Grčka s pet godina zakašnjenja. Pet godina u kojima su generirani ogromni dugovi.

Vidi se optimizam

– Situacija u Portugalu nije bajna, ali svakako nije ni katastrofa na pomolu. Financije su stabilne. Minimalna primanja iznose 430 eura, znatno manje nego u Njemačkoj, ali ovi iznosi polako rastu, nezaposlenost pada. Zemlja je na putu oporavka iako velik broj građana još uvijek teško živi. Lisabon i cijela obala puni su stranih turista koji su za Portugal velik izvor zarade – kaže za Večernji list portugalska novinarka Catrina Almeida. A prije samo pet godina bili su potpuno isti kao Grčka.

>>Svaki čovjek dužan je 28.000 dolara. 24 države samo što nisu bankrotirale

>>Od Hrvatske se prvi put traži da pomogne Grčkoj

Komentara 3

SU
Superhero
11:16 23.07.2015.

nebi rekao da je bas ista situacija, iako je slicna. Grci su, kao mi doduse, mnogo vise 'lopovi' u dusi.. U Grckoj prije krize (ovo kazem posto sam tamo radio) se je mnogo vise para vrtilo 'ispod stola'. Zubari, odvjetnici, notari itd su svi masovno krili pare, koje su se naravno trosile u 'realnoj' ekonomiji (kuce, jahte, vile na moru) a nisu isle u dzep Drzave kao porez. Tako da su Grci sve vise imali para a drzava sve manje. Portugalsko privatno bogatsvo je mnogo manje bilo od Grckog, iako je gospodarstvo odprilike isto kao velicina.

Avatar mason
mason
00:31 23.07.2015.

Niste vi bas u istoj vreci,Grci su natrpali novac u jastuke,od laznih bankropta i neplacanja poreza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije