Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU projekt

Za razvoj poljoprivrede u Slavoniji 2,5 milijuna kuna

Kaniška Iva: Vađenje domaćeg crvenog luka za police velikih trgovačkih lanaca
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
18.08.2020.
u 23:30

Mladi Slavonci mogu dobro živjeti i od zemlje, kažu u Požeškoslavonskoj županiji, koja s razvojnom agencijom Panorom vodi projekt, a nacrt razvoja već je izradio Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka

Bavljenje poljoprivredom može biti jednako važno i isplativo kao i druge gospodarske grane, stoga kruh ne treba tražiti u drugim zemljama.

Poruka je to koju mladim Slavoncima upućuje Požeško-slavonska županija, koja je u suradnji s regionalnim koordinatorom razvoja Panorom započela provedbu 2,5 milijuna kuna vrijednog EU projekta Regionalnog centra razvoja poljoprivredne proizvodnje.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, projektom bit će izrađeno pet modela organizacije poljoprivredne proizvodnje na tom području – proizvodnja voća, povrća, crne slavonske svinje, tretman nusproizvoda prerade voća i povrća te razvoj turizma u ruralnom prostoru.

Cilj je stvoriti podlogu za razvoj poljoprivrednog sektora poticanjem udruživanja, kvalitetnijim organiziranjem, gradnjom skladišnih kapaciteta, usvajanjem novih znanja i praćenjem trendova.

Prvi korak u realizaciji projekta je nacrt analize potencijala i razvoja poljoprivrede u Požeško-slavonskoj županiji, koji je izradio Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka.

– Ova županija ima izuzetne potencijale u ruralnom turizmu. Iskreno se nadam da će analiza dati mogućnost za razvoj novih modela poljoprivrede, prvenstveno u sektorima za koje se pokazalo da imaju tržišno uporište i potencijale i u koje trebaju svi budući projekti biti usmjereni kako bi se mogli koordinirati svi, od samih proizvođača do potrošača i distributivnih lanaca – rekao je prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Župan Alojz Tomašević naglasio je da je poljoprivreda ključna za razvoj županije.

Podsjetio je da Požeško-slavonska županija drugu godinu zaredom stipendira učenike Poljoprivredno-prehrambene škole kako bi dobila dobro educirane poljoprivrednike koji žele raditi na vlastitim gospodarstvima.

– Takvim projektima i suradnjom znanstvenih institucija poput osječkog Fakulteta i požeškog Veleučilišta te našeg centra kompetentnosti koji gradimo na području Poljoprivredne škole, želimo dati odgovore poljoprivrednicima koji su već godinama u tome poslu, ali i mladim ljudima koji se žele baviti poljoprivredom – rekao je Tomašević i zaključio: – Na taj način planiramo zajednički stvoriti novu vrijednost i potaknuti mlade da ostanu živjeti i raditi u Slavoniji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije