Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomenik poginulima

Za razliku od ratne, ova će puma biti mirna i spokojna

puma
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
10.04.2014.
u 11:00

Gotova je puma koja će 23. travnja biti otkrivena u spomen na pripadnike 7. gardijske brigade, dolaze generali Gotovina, Ademi i Rojs

Za razliku od “defanzivno agresivne” pume sa spremnim kandžama na povijesnom grbu 7. gardijske brigade Puma, u park između Aleje kralja Zvonimira te ulice Zrinskih i Frankopana (kod Turista) 23. travnja “zasjest” će jedna danas mirna i spokojna puma. Doduše, imati će 20-ak tona te će sa svojim sjedištem biti visoka 2,7 metara!

Dopremit će je iz Zlatara, gdje ju je iz kamena izvajao akademski kipar Krešimir Rod, a postolje za nju jučer su radnici već marljivo pripremali. Na postavljanje prvog spomen-obilježja devedesetorici poginulih i jednom nestalom pripadniku brigade odlučio se lani Upravni odbor Udruge veterana Puma. Pristupili su tome “dok je još friško”, netom nakon što je park imenovan Parkom 7. gardijske brigade Hrvatske vojske.

- Pume su imale oko 4500 pripadnika i sudjelovali smo u svim operacijama te oslobodili 748 kvadratnih kilometara teritorija. Kamen za postolje je domaći, iz Ljubešćice, dok je kamen za samu skulpturu iz Plana kod Trogira. To objedinjuje naš ratni put, jer smo najviše proveli na splitskom zbornom području - kaže Igor Tkalec.

Robert Puja, predsjednik udruge veterana, kaže da su svoj dolazak na blagdan sv. Jurja, zaštitnika brigade, najavili generali Gotovina, Ademi i Rojs. Sam spomenik otkrit će djeca poginulih branitelja.

- Meni je puma prekrasna, barem maketa koju sam vidio - komentirao je gradonačelnik Goran Habuš spomenik, čije će postavljanje, po svemu sudeći, proteći bez nesuglasica i kontroverzi kakve su bile u Koprivnici.

- Sve je proteklo bez problema, svi su se složili, a gradonačelnik je ustrojio i stručno povjerenstvo koje je prihvatilo ovo rješenje - kaže Puja. Materijal i izrada stajat će s PDV-om 200 tisuća kuna, a kipara Roda, koji je jučer nadgledao razmještanje kamenih blokova za postolje, Pumama je predložio varaždinski kipar Vladimir Gašparić Gapa.Pume su ujedno najavile da će brinuti i za dječje igralište koje se nalazi u parku, koji će osvanuti u novom ruhu. Puma je inače već gotova, nalazi se u Zlataru, a u Varaždin će biti dopremljena tjedan dana prije otvorenja, tj. 16. travnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije