Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćno

Čeleketić za raketiranje Zagreba i Karlovca osuđen na 20 godina zatvora, Martić na sedam

Raketiranje Zagreba
Luka Stanzl/PIXSELL
10.03.2020.
u 20:20

Nepravomoćna presuda za raketiranje Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog u svibnju 1995. godine

Sud nije našao za optuženike ni jednu olakotnu okolnost. S druge strane, otegotna im je bila jačina razaranja, činjenica da samo zahvaljujući slučajnosti i pravodobnom sustavu uzbunjivanja nije bilo više žrtava. Osim toga, optuženici nisu iskazali kajanje – kazao je sudac Tomislav Juriša obrazlažući nepravomoćnu presudu izrečenu zbog raketiranja Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog u svibnju 1995.

Odmazda nad civilima

A tom presudom, Milan Čeleketić nepravomoćno je zbog raketiranja Zagreba i Karlovca osuđen na 20 godina zatvora. Milan Martić je zbog raketiranja Karlovca nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora. Obojica su nepravomoćno oslobođena optužbi za raketiranje Jastrebarskog. Inače, ni jedan od njih dvojice nije dostupan hrvatskom pravosuđu. Čeleketić je u Srbiji, a Martić u estonskom gradu Tartu izdržava kaznu od 35 godina zatvora koju mu je izrekao Haaški sud. Tom presudom obuhvaćeno je i raketiranje Zagreba koje je počinjeno u sklopu zločinačkog pothvata pa mu se za to nije moglo suditi u ovom postupku koji se vodio pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Nepravomoćna presuda donesena je 25 godina od raketnog napada na Zagreb i Karlovac. Prema optužnici, Martić je naredio Čeleketiću da Orkanima gađa Zagreb kao odmazdu za akciju koju je HV poduzeo kako bi oslobodio zapadnu Slavoniju. U napadu na Zagreb ukupno je poginulo sedam osoba. Još ih je 207 bilo što teže što lakše ranjeno. Počinjena je i šteta od oko 21,2 milijuna kuna jer su uništena vozila, kuće, zgrade, bolnice i kulturna dobra. U Karlovcu je bilo ranjeno više osoba, a šteta je iznosila oko dva milijuna kuna.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, sudac Juriša kazao je da je ona utemeljena na dokazima, uključujući i haašku presudu Martiću. Martić i Čeleketić su javno izjavljivali da pripremaju odmazdu, koja nije imala nikakvog opravdanja jer su gađani isključivo civilni ciljevi.

– Čeleketić je bio školovani časnik JNA i kada mu je Martić izdao naredbu za raketiranje Zagreba i Karlovca, morao je znati da je izvršenje te naredbe ratni zločin nad civilima. Iz iskaza svjedoka proizlazi da su njih dvojica tu odluku donijela samostalno, bez konzultacija s vojnim i političkim vrhom tzv. Republike Srpske Krajine – kazao je Juriša.

Nisu krivi za Jastrebarsko

Što se tiče oslobađajućeg dijela presude, sudac Juriša kazao je da su u Jastrebarskom projektili pali na njivu te da nije bilo štete i ozlijeđenih. Iz vještačenja je jasno, pojasnio je, da posadama koje su ispalile projektile i nije bila namjera da gađaju Jastrebarsko.

Inače, optužnica protiv Martića i Čeleketića podignuta je 28. siječnja 2003. godine. Nekoliko mjeseci kasnije, u lipnju, i Haag je optužio Martića, a ta je optužnica uključivala i optužbe za raketiranje Zagreba.

Suđenje u Haagu mu je počelo 13. prosinca 2005. godine, presuda je donesena 12. siječnja 2007., a pravomoćna je postala 8. listopada 2008. godine.

Nakon što je prošao rok za reviziju te presude u Haagu, zagrebački Županijski sud je 29. studenoga 2011. godine obustavio postupak protiv njega za raketiranje Zagreba jer mu se ne može dva puta suditi za istu stvar.

Komentara 8

MA
Marcos
13:59 10.03.2020.

Ostali?

RU
Rusvaj
14:34 10.03.2020.

Aauuuu..... Kakva brzina

LJ
Ljubav1
13:39 10.03.2020.

Uranili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije