Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ratni zločinac Milan Martić: 'Zagreb sam granatirao iz očaja'

Komentirao je Martić i da tijekom operacija Bljesak i Oluja JNA nije ništa poduzela da ih zaštiti, a pomoć nije stigla ni od Republike Srpske, iako su s Palama imali dogovor o zajedničkoj obrani
08. rujna 2019. u 15:38 51 komentara 14257 prikaza
Milan Martić
Foto: screenshot/youtube
Pogledajte galeriju 1/12

Udar na Zagreb bio je jedini način da bar pokušam upozoriti Zagreb da ćemo svim raspoloživim sredstvima braniti te nedužne ljude - kazao je nekadašnji predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine i ratni zločinac Milan Martić u prvom intervjuu nakon 24 godine. Martić se nalazi u zatvoru Vangala u Tartuu u Estoniji na izdržavanju 35-godišnje kazne za ratne zločine.

Međunarodni dan nestalih osoba Međunarodni dan nestalih Hrvatska traga za 1892 osobe, rješavanje njihove sudbine prvorazredno je humanitarno pitanje

- Uvjetno se može reći da sam bio prva žrtva pojave neofašizma u svijetu. Dogodila se akcija 'Bljesak', kada su ustaše 1. i 2. svibnja 1995. doslovno pregazile Zapadnu Slavoniju, a pomoći nam nije bilo niotkuda. Naređenje da se gađa Zagreb kao upozorenje donijeto je iz očaja, kada sam dobio informaciju o stotinama pobijenih Srba, među kojima je bilo 57 žena i devetero djece - objasnio je za Novosti.rs. Inače, u napadu na Zagreb te je godine poginulo sedmero ljudi, a ozlijeđeno ih je 181.

Komentirao je i da tijekom operacija Bljesak i Oluja JNA nije ništa poduzela da ih zaštiti, a pomoć nije stigla ni od Republike Srpske, iako su s Palama imali dogovor o zajedničkoj obrani.

Kada je osuđen sudom u Hagu presjedao je Bakone Moloto koji je u kasnijem procesu oslobodio današnjeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja. Martić kaže da nikada neće zaboraviti Molotovo pitanje tijekom suđenja.

Zagreb: Plenković primio članove Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja Tomo Medved: 'Inzistiramo da nam Srbija dostavi dokumente o grobnicama iz Domovinskog rata'

- Pitao me zašto se sami nismo iselili u Srbiju jer bi nas Krajišnike tamo priznali kao narod te bismo tako skratili muke i sebi i Hrvatima. Ni Ante Pavelić se bolje ne bi sjetio - rekao je za Novosti.rs.

'Prva žrtva neofašizma u svijetu' sada se žali na uvjete u estonskom zatvoru u kojemu, kako navodi,.ogoljene električne žice vire iz zidova, a podovi su poplavljeni. Pokušao se i izvući iz zatvora pomoću Crvenog križa, ali nije uspio u naumu.

>> Pogledajte video: Domovinski rat - Medački džep

Trčanje
STIŽE PRAVA ZIMA
Što napraviti da trčanje ostane aktivnost u kojem uživamo, a ne noćna mora
  • Tupilan:

    Četnik ostaje četnik

  • DjD:

    Iznimno glupo ljudsko stvorenje. Ni danas mu nije jasno što se zbilo i zašto . Dovoljno bi mu bilo da pročita testament svoga druga M.Babića koji je nakon svega bar skončao kao čovjek.

  • stomugromova:

    Martić : Predsjedniče,napale nas ustaše.Šta da radim " ? Milošević :- Ubij se.