Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Za poticaje od EU 373 milijuna, a za ruralni razvoj 320 milijuna eura

Od iduće godine u primjeni dokument Zajednička poljoprivredna politika EU, koji će našim poljoprivrednicima pomoći sa zavidnim financijskim sredstvima
03. svibnja 2014. u 10:17 8 komentara 1668 prikaza
Kombajn oranica
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Početkom 2015. stupa na snagu jedan od ključnih razvojnih dokumenata Europske unije - Zajednička poljoprivredna politika prema kojemu će Hrvatska godišnje dobivati 373 milijuna eura za izravna plaćanja poljoprivrednicima i dodatnih 320 milijuna eura za ruralni razvoj.

Sva će sredstva za ruralni razvoj stizati iz EU, dok će novac za izravna plaćanja, za poticaje u početku većim dijelom dolaziti iz državnog proračuna. U prvoj godini hrvatskog članstva, EU je namirio 25 posto iznosa poticaja, ove godine 30 posto, 2015. s 35, u 2016. godini 40 posto, a potom će godišnje rasti 10 posto do stopostotnog iznosa 2021. godine.

Hrvatski poljoprivrednici će od 2015. moći dobiti najviše 2520 kuna poticaja po hektaru. Prema novom ZPP-u, od sljedeće godine se ukidaju kvote za mlijeko, a od 2017. i za šećer.

>>Natječaji za zakup 666 hektara državnog zemljišta

>>Za mjeru 101. IPARD-a 94 projekta za 267 milijuna kuna

osvanuo novi natpis
Salona više nema: Gdje je sada frizerka Kolinde Grabar-Kitarović koja si je jednom objavom uništila ugled
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  Hm, treba preživjeti do 2015, a i čitati kako je napisano, a ne kako kome paše. Osim toga bit će zanimljivo vidjeti ovo za ruralni razvoj, kad su svi došli u gradove. Hoće se poticaji za ruralni razvoj isplačivati samo ... prikaži još!mo do četvrtog kata, ili i za više katove?

 • xaron:

  Evo dobijemo blizu 700 miliona € podsticaja iz EU. Do sada, prošla i ova godina, dali smo ukupno 750 miliona € cash u EU. Good job.

 • aabbcc:

  Novac ce uzeti od Madjara pa dati Vama a vi ce te platiti Madjarima uz 15% provizije za EU-strucnjake..