Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVO U GUBICIMA

Za plaće službenika na mjesec 100.000 kuna više

Siniša Varga
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
13.11.2014.
u 16:28

Ministarstvo:
 “Zaposlenih je isto kao i prije novog ustroja koji neće utjecati na proračun”

Vlada Republike Hrvatske na sjednici 25. rujna donijela je odluku o zabrani zapošljavanja u javnim službama radi racionalizacije troškova, a na istoj sjednici prihvatila je novu sistematizaciju radnih mjesta u Ministarstvu zdravlja i dopustila povećanje broja zaposlenih te povećanje plaća dijelu namještenika u tom ministarstvu. Naime, ministar zdravlja prim. Siniša Varga svojom je reorganizacijom smanjio broj odjela Ministarstva, ali povećao broj službi i sektora čiji voditelji imaju propisane više koeficijente za plaću te time od ovog mjeseca više i zarađuju.

Vlada prihvatila!

To znači da će, primjerice, voditelj odjela za tehničke poslove koji je dosad imao koeficijent 1,746 i zarađivao 8920 kuna bruto novom sistematizacijom kao voditelj službe za tehničke poslove ovaj mjesec dobiti bruto plaću od 10.902 kune. Međutim, i jednom i drugom sistematizacijom opis tog radnog mjesta ostao je – isti. Navedeni primjer nije jedini i kad se zbroje sve izmjene kojima je, dakle, povećan broj načelnika sektora i voditelja službe te smanjen broj voditelja odjela, Ministarstvo zdravlja trošit će mjesečno gotovo 50 tisuća kuna više samo za te izmjene. Nadalje, osnovan je i novi Zavod za zdravstvene usluge u turizmu koji broji deset zaposlenih, a prema sistematizaciji radnih mjesta, njihove plaće ukupno iznose novih 68.088 kuna.

Sve te promjene ministra Varge Vlada je prihvatila, sistematizacija je objavljena u Narodnim novinama te će dio zaposlenika nove, veće, plaće dobiti ovaj mjesec, što će ukupno mjesečno državu koštati oko sto tisuća kuna više. Usred krize i štednje povećanje plaća namještenicima Ministarstva doista je upitno, to više što je riječ o javnom resoru u minusu koji generira gubitke te u pojedinim bolnicama istovremeno ukida neka radna mjesta. Na pitanja koji su ciljevi nove organizacije Ministarstva zdravlja te je li bio nužan veći trošak za plaće administraciji iz Ministarstva zdravlja su nam odgovorili da se novim ustrojem “planira racionalnije i funkcionalnije organiziranje poslova”.

“Zaposlenih je 433”

Zadaća novog Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu, kako navode iz Ministarstva, je razvoj zdravstvenih usluga u turizmu i promidžba, a umjesto dosadašnje Uprave za sanitarnu inspekciju ustrojena je Uprava za sanitarnu inspekciju i javno zdravstvo jer se tako srodni poslovi objedinjuju. Iako se naši podaci temelje na uredbi koju je donio ministar zdravlja, u Ministarstvu zdravlja tvrde da je “zaposlenih 433, kao i prije novog ustroja, jer Ministarstvo ima zabranu novog zapošljavanja, a novi ustroj neće imati dodatni financijski učinak na državni proračun.”

Komentara 4

DU
Deleted user
16:40 13.11.2014.

mora i varga da stvori svoje jatake... to je uobičajena procedura

DU
Deleted user
18:14 13.11.2014.

To je sigurno štednja na Vargin način jer će manje uplaćivati neposrednim zdravstvenim radnicima. I tako zubar vodi ministarstvo zdravlja. Nazdravlje svima.

Avatar 2222
2222
16:41 13.11.2014.

Evo opet moram reci da imamo pogresne ljude na drzavnom poslu,mjesto da taj novac ulozi u mladje ljude I oni postanu konkurencija ovima sto traze povisnja ,minister udovoljava njihova trazenja,siguran sam taj minister nebi dugo bio na poslu da samm ja premijer.U svako slucaju to je nepromisljeno umjesto da gradimo ekonomiju ,t.j. poduzetnistvo sa jeftinijim standardom u nasoj hrvatskoj mi ga zbog privatnih interesa kupujemo tako podizemo I stvaramo prolaz korupciji koja nas vec 10 godina unistava,mlade truje drogama I drzava to gleda I nista ne cini.Izbori su blizu narode nemojte spavati trazite novo rjesenje za boljitak sviju nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije