Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBNOVA ZADNJI PUT 1995.

Jesu li oštećenja na saborskim klupama doista nastala nakon cirkusa? 'Postoje dokazi koji govore suprotno'

Zagreb: Oporba lupanjem ometa govor premijera Plenkovića u Saboru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
26.10.2023.
u 19:37

Jesu li proteklih desetljeća svi prijašnji zastupnici u tim istim klupama mogli sjediti i raditi, a da baš apsolutno nikakva pa i najmanje vidljiva traga nisu ostavili? Neka od tih pitanja postavili smo i oporbenim zastupnicima

To zašto je veći dio oporbenih zastupnika u utorak cijelih sat vremena koliko je trajao govor premijera Andreja Plenkovića koji je posljednji put u svom mandatu podnosio Saboru izvješće o radu Vlade, o saborske klupe zaglušujuće lupao pločicama za traženje replika - već svi znaju. Kao što znaju i da toga dana uzročnik toga oporbenog bunta, predsjedavajući Željko Reiner, nije učinio baš ništa da bučnu atmosferu u sabornici barem pokuša smiriti.

Štoviše, i on se, po završetku premijerova govora, kao i svi ostali zastupnici vladajućih, ustao i zapljeskao Plenkoviću. Imalo se dojam kao da se na saboru HDZ-a, a ne u Hrvatskom saboru. I kao da već sve to nije bilo dovoljno, komentari i međusobne sočne optužbe zbog dotad neviđenog prizora u sabornici nastavili su cijelog toga dana pljuštati s obiju strana. 

Uprezanje saborske službe

A onda se dogodilo nešto krajnje neobično. Idućeg su se dana oglasile saborske službe. Priopćenjem koje je bilo takvo da je od njegova sadržaja bilo zanimljivije čuti razmišljanja o pozadini njegova nastanka. Jer sadržaj mu nije imao nikakve zdravorazumske logike, ali je i više nego očito da je morao biti napisan i da su saborske službe upregnute u to da se izlažu nečemu zbog čega je, uvjereni smo u to, i nekima u tim službama sad sigurno jako neugodno. 

- Pregledom saborskih klupa ustanovljena je razvidna šteta u vidu ogrebotina, manjih i većih udubljenja. Dosad nismo zabilježili slučaj počinjenja materijalne štete na saborskoj imovini u ovom obliku i na ovaj način od strane saborskih zastupnika, a kako saborske službe nisu u mogućnosti načiniti samostalnu procjenu štete, za to će biti potrebna profesionalna procjena nakon koje će se pristupiti popravku u skladu s preporukama struke - izvijestila je tako jučer saborska Služba za medije navodeći potom kako je navedena šteta utvrđena na mjestima gdje sjede zastupnici: Krešo Beljak, Sandra Benčić, Sabina Glasovac, Bojan Glavašević, Nikola Grmoja, Domagoj Hajduković, Ivana Kekin, Marina Miletić, Anka Mrak Taritaš, Romana Nikolić, Dalija Orešković, Božo Petrov, Marijana Puljak, Sanja Radolović, Nino Raspudić i Urša Raukar Gamulin.

>> VIDEO Cirkus u Saboru: Plenković govori, a oporba ga pokušava nadglasati lupanjem

Da nešto u tom priopćenju debelo "ne štima" i nije u skladu s logikom bilo je odmah jasno. Iz više razloga. Jedan je bio i taj što je među zastupnicima oporbe na čijim su mjestima, kao, utvrđena oštećenja saborske imovine, bilo i onih koji toga dana uopće nisu bili u sabornici jer su za to vrijeme službeno bili u Izraelu, poput Marina Miletića i Bojana Glavaševića. Kao i onih koji, iako u oporbi, taj oblik oporbenog protesta nisu podržali pa u utorak ni s čim nisu niti lupnuli po saborskim klupama, na što su se odlučili Socijaldemokrati. To ipak nije spriječilo saborske službe da i Socijaldemokrate Domagoja Hajdukovića i Romanu Nikolić navedu na popisu krivaca.

I što će, Socijaldemokrati su se odmah pozvali na zdrav razum pojašnjavajući da bilo kakvo prozivanje za štetu na državnoj imovini ne dolazi u obzir. Naravno, saborskim službama nije preostalo ništa drugo nego da naknadno pokušaju spasiti obraz, i to objašnjenjem o pogrešnom tumačenju jer svi oni na čijim su mjestima oštećenja utvrđena "nisu nužno sjedili na svojim mjestima”. To su mogli znati odmah u utorak jer se tijekom te bučne kakofonije jasno moglo vidjeti da se zastupnici prešetavaju po sabornici te se premještaju i sjede i na mjestima koja nisu njihova, a nekih od njih naprosto u sabornici uopće nema.  

Netko je dao nalog 

Nakon svega, pitanja su se samo rojila. Jesu li saborske službe detaljno zavirivale i u klupe u kojima sjede zastupnici vladajućih te jesu li i tamo našli kakve ogrebotine i udubljenja ili je kod njih sve tako glatko kao da su klupe tek u ponedjeljak i postavljene? Jesu li proteklih desetljeća svi prijašnji zastupnici u tim istim klupama mogli sjediti i raditi, a da baš apsolutno nikakva pa i najmanje vidljiva traga nisu ostavili?  Neka od tih pitanja postavili smo i oporbenim zastupnicima koji su se ni krivi ni dužni našli na listi krivaca za nanošenje štete državnoj imovini. 

POVEZANI ČLANCI:

- Sabornica je zadnju obnovu prošla 1995., što znači da je u njoj do sada bilo i te kakvog "raubanja". I prije su se na klupama mogla vidjeti manja oštećenja, a to znači da ona definitivno nisu mogla nastati u utorak. Ta oštećenja apsolutno postoje od prije. To što se i mene okrivljuje da sam nanio neku štetu, smiješno je. Jer, kao prvo, tada uopće nisam sjedio na svom mjestu. A kao drugo, nisam ni s čim lupao po klupi, kao što nije lupao nitko od prisutnih zastupnika Socijaldemokrata. Uostalom, postoje li dokazi tog pregleda, kao i fotografije od prije pa da se može usporediti stanje prije i stanje nakon utorka? Ovdje se definitivno radi o medijskom spinu vladajućih, a saborske su službe ispale kolateralna žrtva. Netko je dao nalog da se takvo priopćenje plasira. I sad, uz sve probleme koje u državi imamo, vladajući pokušavaju oporbu prikazati kao uništavače državne imovine. Olako se licitira imenima, a jasno se može vidjeti da na mjestima nekih od prozvanih zastupnika tada nitko nije sjedio. Saborske službe to su priopćenje poslale po nečijem nalogu. Vodi li Sabor Andrej Plenković ili tajnik Sabora ili Gordan Jandroković, neka se konačno dogovore - kazao nam je danas Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata. 

Ako već HDZ-ovci sad pokazuju tako veliku brigu za saborsku imovinu i tvrde da je ona oštećena - zašto bilo tko od njih, uključujući i premijera Plenkovića i predsjedavajućeg Reinera, nije odmah usred tog bučnog oporbenog lupanja reagirao upozorenjima i pokušajima sprečavanja eventualnih oštećenja, jer ako nečemu prisustvujete, ali ne reagirate, suodgovorni ste za počinjenu štetu, pitali smo Hajdukovića. 

- Točno, ako se pozivaju na uništavanje imovine, zašto to nisu barem pokušali spriječiti jer imali su dovoljno vremena. Poanta je u tome što je Reiner odmah na početku prekršio saborski Poslovnik i oni su svjesni da, krenu li pregledavati snimku, Reinera nikako ne mogu obraniti. Zato se i saborski Odbor za Ustav i Poslovnik odmah proglasio nenadležnim pozivajući se na mali nesporazum koji je tada nastao između Reinera i mene kada sam najavio da ću tražiti mišljenje Odbora. A kad je vidio da je situacija njegovom krivnjom izmaknula kontroli, Reiner je trebao ili proglasiti stanku ili učiniti nešto drugo što bi smirilo atmosferu. Ponavljam, što se tiče nas Socijaldemokrata nemoguće je da su u utorak bilo kakva oštećenja saborske imovine nastala zbog nas. A nama nije prilazio niti itko drugi tko je lupao po klupama. Saborske su službe sve to oko tog priopćenja s optužbama za uništavanje imovine napravile po nečijem nalogu. I to, što je znakovito, tek nakon što je premijer prvi oporbu optužio za uništavanje državne imovine. I nekima je u tim saborskim službama očito zbog svega toga jako neugodno. Uostalom, ako su već išli pregledavati klupe, zašto onda nisu pregledali i klupe na strani vladajućih?! Da su to učinili sigurno bi i tamo pronašli ista oštećenja koja su tamo također od prije - naglasio je Hajduković. 

Nerazumno, blesavo, glupo...

Kada smo o svemu porazgovarali s Mostovim Marinom Miletićem, koji je proteklih nekoliko dana zajedno sa stranačkim kolegom Zvonimirom Troskotom i nezavisnim zastupnikom iz kluba Možemo! Bojanom Glavaševićem boravio u Izraelu iz kojeg su se svi vratili sinoć kasno navečer, i on je osuo paljbu po vladajućima i zbog onoga kako vode zemlju, kao i zbog metoda kojima se služe. 

POVEZANI ČLANCI:

- HDZ krade milijarde iz Ine i HEP-a, opljačkao je Hrvatsku, raselio je Hrvatsku, pogoduje tajkunima i stranim lobijima, a onda se bavi s klupama saborskih zastupnika. I u tom slučaju optužuje i nas koji smo u tim trenucima bili tisućama kilometara daleko od Hrvatske. Vjerojatno HDZ upreže saborske službe u svoja kola, a očito i to pokazuje da je HDZ uplašen zbog idućih izbora i činjenice da neće imati dovoljno ruku za formiranje iduće Vlade - kazao nam je Marin Miletić. 

I u razgovoru s Bojanom Glavaševićem dotaknuli smo se toga što su saborske službe svojim priopćenjima, najblaže rečeno, postale predmet ismijavanja.  

- Nitko ne bi trebao ismijavati saborske službe jer one rade ono što im HDZ kaže da naprave. Ako su dobile zadatak da utvrde oštećenja, one su to utvrdile. Ali politički zaključak da su ta oštećenja nastala nekidan, potpuna je glupost. Glupo je što je HDZ odlučio ići u tom smjeru jer je to jako prozirno. Bio sam i u prošlom sazivu Sabora i znam da su te klupe bile i prije dosta oštećene. I zbilja je glupo što je HDZ sad išao to raditi jer nitko ne može točno utvrditi kad je nastalo bilo koje oštećenje saborskih kluba i je li za neko oštećenje kriv netko od prijašnjih ili od sadašnjih zastupnika. Povrh svega, užasno je i glupo da se i moje ime našlo na tom popisu, a ja toga dana uopće nisam bio u sabornici. Iako su i mene prozvali, što je bila samo identifikacija lokacije, ideja svega toga je nerazumna. Pored toga što se HDZ u trideset godina toliko nakrao, jer je pokrao ovu zemlju, oni sad hoće oporbu okriviti da je oštetila državnu imovinu. Pa to je zbilja blesavo - kazao je Bojan Glavašević. 

>> VIDEO Plenković o ideji Mira Bulja: Građani Cetinske krajine i Sinja su inače vrlo pametni ljudi


 
Ključne riječi

Komentara 33

JO
JovanC
19:58 26.10.2023.

HDZ je najveca prevara u hr politici. Furaju se na demokrscanstvo a s tim veze nemaju. Sto se lopovluka tice, veca prevara je Liniceva predstecajna nagodba nego privatizacija. HDZ-u ni mrtav ne damglas, a jugoslavene iz ljevice, da njih zaokruzim ruka bi mi usahnula.

Avatar Crni labud
Crni labud
19:57 26.10.2023.

To je nešto najbolje što je oporba uopće napravila. Kad on vas tretira kao zadnje smeće vratite mu na isti način. Ljigavi egomaniac.

BU
bugatti
19:49 26.10.2023.

Neka plati Dane Škugor od svoje 'jadne" mirovine od milijardu kuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije