Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Za nas dobri i Obama i McCain

28.10.2008.
u 21:36

Koliko članova ima hrvatska etnička zajednica u Americi, nitko ne može reći sa sigurnošću. Službena američka statistika tvrdi da se pri popisivanju stanovništva više od 500 tisuća građana izjasnilo da su hrvatskog podrijetla. Lideri hrvatskih zajednica upozoravaju da je brojka najmanje dvostruko veća jer mnogi nisu zbog političkih, poslovnih ili osobnih razloga željeli navoditi hrvatsko podrijetlo.

Hrvatska bratska zajednica sa sjedištem u Pittsburghu najveća je organizacija u Americi koja njeguje hrvatsku kulturnu i tradiciju, a ima gotovo sto tisuća članova. Ako se toj brojci priključi i članstvo udruga, klubova, političkih stranaka i pripadnika hrvatskih katoličkih župa, onda se brzo izbroji do milijun Hrvata u Americi.

Ima i onih koji tvrde da nas ima i do dva i pol milijuna, ali to se ne može zaključiti po posjećenosti hrvatskih proslava i kulturnih događanja, ali ni po prodanim avionskim kartama za Hrvatsku, a još manje po investicijama i ulaganjima u prvu domovinu. Uoči američkih predsjedničkih izbora, koji će se održati 4. studenoga, točnu brojnost hrvatske etničke zajednice najviše bi voljeli znati republikanski kandidat John McCain te demokratski Barack Obama.

Njima je svaki glas važan jer, unatoč rezultatima anketa koje potvrđuju Obamino vodstvo, iskusni glasači znaju da ništa nije sigurno do posljednjeg trenutka jer se to tijekom povijesti američke demokracije potvrdilo više puta. Ne začuđuje stoga što Obama govori obožavateljima da se ne “ljuljaju u euforiju pobjede” tražeći da dokraja budu angažirani u lobiranju za njegov uspjeh.

Slično je i u stožeru republikanca McCaina! Hrvatsko iseljeništvo tradicionalno je, do stvaranja hrvatske države, bilo naklonjeno republikancima, ali potom je Clintonova demokratska administracija privukla Hrvate u svoj tabor jer se 1990-ih uz Amerikance rješavao Dayton i vojno-redarstvena operacija Oluja. Većina hrvatskog iseljeništva s naklonošću gleda na Bushov nedavni posjet Hrvatskoj, na njegov službeni poziv Sanaderu u Bijelu kuću i na potporu na našem putu prema NATO-u.

Mnogi će jačanje prijateljskih odnosa Zagreba i Washingtona nagraditi glasovanjem za McCaina. Da je Hillary Clinton kandidat, imala bi veću podršku od one koju među Hrvatima ima Barack Obama. No, značajna je i skupina iseljenika na čelu sa Steveom Rukavinom iz NFCA, koja lobira za demokrate, najviše zbog senatora Joea Bidena, dokazanog prijatelja Hrvatske.

Obami su skloniji i mlađi Hrvati, dok bi prema glasovanju njihovih roditelja pobijedio McCain. Nesumnjivo je da su oba kandidata pronašla put do hrvatskih glasača pa ćemo, tko god pobijedio, imati dobre odnose s novim američkim predsjednikom!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije