Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVODOBITNIK 302. ALKE

Za manje od dva mjeseca rodit će mi se sin... Alkar!

302. Sinjska Alka - Debitant Alen Poljak
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/3
08.08.2017.
u 20:30

Slavodobitnik 302. Alke i pobjednik Čoje ove se godine oženio i čeka svoje prvo dijete

Alen Poljak, 28-godišnjak iz Glavica, novi je junak Cetinske krajine. Debitant na 302. Alki u nesnosnim uvjetima, na temperaturi od skoro 40 Celzijevih stupnjeva, uspio se okititi slavodobitničkim plamencem hrvatske trobojnice i zlatnom plaketom Alke. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović darovala mu je prsten s hrvatskim grbom i sabljom, a osim časti i slasti pobjede, pripao mu je i novčani iznos od 40.000 kuna koje je kao i svi slavodobitnici prije njega većim dijelom potrošio na gozbu i slavlje jer se u Glavicama pjevalo i veselilo do osam sati ujutro.

Debitirao u Vukovaru

– Odlično se osjećam jutros, kao i jučer – kaže Alen u ponedjeljak prije podne, nakon samo nekoliko sati sna. Cijelo se mjesto okupilo, kaže, neki još nisu ni legli, a njega čekaju brojne obveze, protokoli i intervjui. Ništa mu ne pada teško, još je pun adrenalina i na njemu nema traga dvije slavljeničke noći zaredom jer se Alen dan prije, u subotu, okitio svojom prvom pobjedom osvojivši Čoju. Išao je na počinak u tri sata ujutro, znajući da ga sutradan očekuje glavni boj, odnosno Alka, a gosti su se nastavili veseliti.

Što se tiče pobjede na Alki, koja je za mnoge bila ogromno iznenađenje, Alen Poljak, inače najmlađi alkar-kopljanik u ovogodišnjoj četi, vrlo je samouvjeren.

– Išao sam hladno, bez ikakve treme i, iskreno ću vam reći, očekivao sam pobjedu. Bio sam hladan, debitant sam, nisam imao što izgubiti. Prvo sam malo kalkulirao prvu trku i gađao sam u dva. Uspjelo mi je, u drugoj sam trci htio skinut “sridu”, ali nije htjela i opet sam pogodio u dva. Na trećoj trci imao sam otvorenu situaciju: ako pogodim “u dva”. idem u pripetavanje, a ako pogodim “u sridu”, imam Alku. Konj mi je išao odlično, držao je pravac, trebao sam ga samo popratiti i skinuti sridu – kaže slavodobitnik Alen Poljak.

Bilo je prevruće i alkarima i konjima i prve dvije trke bile su bez srida. Na gledalištu su se ljudi već počeli vrpoljiti pitajući se hoće li ovo biti povijesna Alka u negativnom smislu, odnosno bez pogotka u tri “punta”. Međutim, Alen je i tada gađao dobro. Zvijezda je bila rođena.

– Bilo je vruće i zato i je rezultat bio malo mršav. Nezgodno je bilo i konjima i alkarima i, tko je mogao to izdržati, taj je Alku dobio. Ja sam svom kumu Anti Zorici, koji je dobio Alku u Vukovaru, a trčao je u zadnjoj trci prije mene, rekao: Ajde pogodi u sridu, a ako je ti ne pogodiš, ja ću. I, eto, uspio sam. Prije treće trke bio sam neopterećen, kao da su probe – kaže Alen.

Samopouzdanje na Alki sigurno su mu podigli i pobjeda dan ranije, kada je odnio Čoju, i izvrstan nastup na Bari, za koju mu je malo nedostajalo da i nju dobije.

– I za Baru sam bio blizu. Imao sam dvije sride – kaže Alen, slavodobitnik 302. Alke, koji je odnedavno oženjen, a da veselje u obitelji bude još veće, supruga Moira u drugom je stanju.

– Supruga je prezadovoljna zbog pobjede. Vruće je, trudna je i teško joj je, ali bila je na trkalištu s mojom braćom – kaže Alen za kojeg je ova 2017. godina po mnogočemu značajna, a najvažniji događaj tek će uslijediti.

– Oženio sam se 24. lipnja ove godine, prije toga sam u svibnju debitirao na svečanoj Alki u Vukovaru kao alkar-kopljanik i, evo, sad sam na našoj sinjskoj Alki dobio i Alku i Čoju. Za manje od dva mjeseca, termin je upravo na moj rođendan 2. listopada, postat ću otac. Ova godina stvarno je za pamćenje! – oduševljen je Alen.

302. Sinjska Alka - Debitant Alen Poljak
1/12

– Rodit će se sin, alkar! – kaže uz osmjeh od uha do uha. Uvjeren je da će obiteljska alkarska tradicija biti nastavljena i nakon njega.

Naime, i otac Ante bio mu je alkar punih 37 godina, i to vrlo uspješan.

– Mi smo prava alkarska obitelj. Jahati sam naučio od malih nogu. Majka ima iskustvo s pobjedama i sa svim, mi smo kao obitelj 45 godina u tome – otkriva Alen.

Njegov otac Ante Poljak upisan je u povijest Alke jer je 2006. godine postao slavodobitnik s pogođene tri sride. Inače, ta Alka nije jedini trofej koji je donio kući. Uz Alku, osvojio je tri Čoje i dvije Bare. I Baru i Čoju osvojio je 2011. godine, kada se spektakularno oprostio od Alke, o čemu se u Sinju još uvijek priča iako mu je izmakla pobjeda na Alki. Ante Poljak radi u alkarskoj ergeli već 15 godina, a sin Alen, koji je u alkarskoj povorci debitirao 2013. godine kao pratitelj barjaka, dostojno ga je zamijenio.

Svakako valja spomenuti njegova alkarskog momka Josipa Vučića (37), koji je za pobjedu također nagrađen zlatnom plaketom Alke, a od predsjednice je dobio srebrni prsten s hrvatskim grbom i jatagan. Poljake i Vučiće vežu čvrste alkarsko-obiteljske i susjedske veze. Naime, Josipov otac Milan bio je dugogodišnji momak Alenovu ocu Anti Poljaku. Zajedno su osvojili brojne trofeje, ali Alen i Josip su im na najbolji mogući način parirali donijevši nakon debija u obiteljske regale čak dva trofeja – srebrnu i zlatnu plaketu Alke za osvojene Baru i Čoju.

Obitelj Poljak se bavi konjogojstvom, imaju tri konja. Alen, kao i njegov otac Ante prije njega, Alku je trčao jašući na svom vlastitom konju, kobili Kalcit koja mu je bila rezervna, ali očito pobjednička, varijanta.

– Nekoliko dana prije Bare ozlijedio mi se konj na kojem sam se pripremao za Alku. To je mlađi konj, na njemu sam htio trčati, međutim morao sam ga promijeniti i uzeo sam kobilu Kalcit. Eto, nisam pogriješio – kaže Alen, inače vlasnik tvrtke Namještaj Poljak.

Reflektori za noćnu trku

– Imam privatnu tvrtku koja se bavi proizvodnjom namještaja od masiva i iverala. Nismo veliki, zapošljavamo troje ljudi, ali nemam se na što požaliti. Posao nam ide odlično – kaže Alen Poljak koji je na najbolji mogući način opravdao povjerenje alkarskog vojvode Ante Vučića koji ga je kao debitanta uvrstio u četu od 17 odabranih alkara koji su ove godine sudjelovali u viteškom nadmetanju.

Previsoke temperature prve nedjelje u kolovozu kada se tradicionalno trči sinjska Alka navele su rukovodeće ljude iz Viteškog alkarskog društva na razmišljanje da Alku, koja tradicionalno počinje u 16.30 sati, pomaknu više prema noći. Nitko to nije htio potvrditi, ali razmišlja se o nabavi reflektora pod kojima bi se noću odigravalo nadmetanje. Ovogodišnji slavodobitnik o toj ideji nema dobro mišljenje.

– To je nemoguće! Mislim da od toga neće biti ništa. Nikad se Alka nije trčala po noći, oduvijek se trči u isto vrijeme i to je to. Nekada pripetavanja uđu u noć jer se alkari pripetavaju do kraja, odnosno dok jedan ne pobijedi i to je jedini razlog zašto bi se trčalo noću. Od te vam noćne Alke neće biti ništa – siguran je Poljak.

– Nema vitezova koji ne mogu po vrućini trčati! – kaže Alen Poljak, a na primjedbu da onda nije problem u vitezovima, već u svečanoj loži u kojoj se na vrućini pod tendom “kuha” čitav državni vrh, kaže:

– Naša predsjednica je dobra, ništa njoj neće biti, a kad može ona izdržati, i ovi drugi oko nje morat će malo istrpjeti – poručuje slavodobitnik Poljak pred kojim su velike obveze tijekom cijele godine.

Njega i njegova momka očekuje i velika čast na nadolazećoj proslavi blagdana Velike Gospe, zaštitnice Sinja. Oni će u procesiji nositi sliku Gospe Sinjske.

 

Komentara 2

SM
Smečernji
21:44 08.08.2017.

A s obzirom na činjenicu da Hrvati: zlostavljaju, obespravljuju i obezvrijeđuju žene; jedina srida koju će taj alkar u punoljetnosti pogađati biti će srida u stražnjici alkarskog momka.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
23:26 08.08.2017.

i imat ce momka kao i ćaća mu haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije