Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVANJE MEĐU ŽIVOTINJAMA

Za kampiranje u našem ZOO-u javite se pola godine prije

ZOO
Foto: GettyImages
1/4
14.08.2018.
u 17:54

Zoološki vrtovi više nisu samo za gledanje životinja nego i za očuvanje životinjskih vrsta koje izumiru

Kupiš kartu, a s njom ti “uvale” i dalekozor. I nije to sve! U ruke svakog posjetitelja zoološkog vrta u Yokohami ljubazni zaposlenici na ulazu dijele i mape jer njihovo radno mjesto toliko je veliko da se bez pomagala u njemu doslovce ne može snaći.

– Teško da ćete sve obići u jednom danu, ali probajte – na blagajnama upozoravaju posjetitelje djelatnici japanskog ZOO-a, koji od milja zovu i Zoorasia. Relativno je nov, odnosno njegovih je nešto više od 404 tisuće četvornih metara utemeljeno tek 1999. godine, a Japanci tvrde da je upravo iz tog razloga među najbolje koncipiranima u svijetu. U sedam “ekoloških cjelina” podijeljeno je oko 150 vrsta životinja, odnosno oko 1500 jedinki, a čitavim vrtom dominira isključivo zelenilo.

– Sva područja dizajnirana su tako da oponašaju prirodna staništa. Kad uđete, primjerice, u azijsku tropsku šumu kod nas, kao da ste posjetili pravu – hvale se u Yokohama ZOO-u koji, osim tropske šume, ima prašumu, gorje, seosko područje, oceansko, ali i amazonsku džunglu. Gotovo isti broj životinja, njih točno 1300, smjestio se u prvom američkom zoološkom vrtu, onom u Philadelphiji, utemeljenom 1874. godine. Zajedničko s Yokohamom mu je i činjenica da je napravljen tako da ima podijeljene cjeline po temama, odnosno područjima u kojima životinje žive u prirodnim staništima, a poznati su i kao jedan od najvećih svjetskih centara za uzgoj ugroženih životinja.

– Posebno smo ponosni na Big Cat Falls, udio vrta koji obožavaju ljubitelji mačaka – ističu u Philadelphia ZOO-u područje na kojem se nalaze u prirodi dvanaest gotovo izumrlih vrsta lavova, tigrova, jaguara, puma i snježnih leoparda. Ono što ovaj vrt, međutim, čini specifičnim detalj je koji posebno obožavaju klinci. U ZOO-u se, naime, može – prespavati. Kampiranje u vrtu ponuda je koju u Philadelphiji nude već godinama, a da ima zainteresiranih, potvrđuje i činjenica da se sva mjesta za iduće ljeto popune već u siječnju. U zoološkom se provesti može od jednog do tri tjedna, a dok se tijekom dana uči “kako trčati poput geparda, skakati poput žabe ili se vinuti poput orla”, predvečerja su rezervirana za edukaciju o životinjama i divljini, a djelomice i za astronomiju jer se iz šatora unutar vrtova obvezno promatraju i zvijezde. A da zoološki vrtovi, kao što se to nekoć prije smatralo, ne služe samo kako bi posjetitelji vidjeli životinje kojih nema u prirodi oko njih, već da igraju golemu ulogu u očuvanju brojnih vrsta, dokazuje i Welsh Mountain ZOO u Colwyn Bayu.

Tamošnji je vrt izgrađen 1963. godine, a u potpunosti je oblikovan poput rezervata.

– Gosti hodaju po drvenim putovima, uz drveće, a usput, kad idu do nastambi, mogu sresti i, primjerice, pokojeg jazavce – kažu u velškom zoološkom, koji je među posjetiteljima posebno popularan po nastambi euroazijskih vidri. U njoj se nalazi veliki slap, pa čak i rijeka u kojoj vidre obožavaju ljenčariti, a u ZOO-u kažu kako su im takvu “kuću” napravili da životinje budu što veselije. A vesele su svakako i u Wellington ZOO-u u North Islandu na Novom Zelandu. Mjesto je to na kojem se mogu promotriti sve autohtone vrste s otoka, a posebno se pazilo za izgradnje nastambi da budu u skladu s prirodnim staništima, ali i ekologijom.

Sve su, tako, opremljene panelima za solarnu energiju zbog grijanja i struje, a uz svaku stoje digitalni panoi na kojima se uči o stanovnicima vrta. Posebna je zvijezda, međutim, najmanji medvjed iz svoje vrste, sunčev medvjed, inače stanovnik tropskih šuma jugoistočne Azije, koji je specifičan po kratkom krznu tamnosmeđe ili potpuno crne boje, dok mu se na prsima nalazi žuto-narančasta mrlja u obliku polumjeseca.

– Kao da nosi lančić – šale se u Wellington ZOO-u kad pozivaju posjetitelje u obilazak svog vrta. Iako se veličinom i brojem životinja nikako ne može mjeriti sa spomenutim vrtovima, među najzanimljivije svakako se može svrstati i onaj zagrebački. Smješten tek na sedam hektara, dom je za nešto više od dvije tisuće životinja, a u njemu trenutačno najviše “gušta” obitelj lavova, koja je posve novu nastambu dobila prije dvije godine. Impresivnu afričku savanu vole i posjetitelji jer u “kuću” lavova doslovce mogu ući i promotriti ih izbliza. Modernizacija ZOO-a u Maksimiru ovdje, međutim, nije stala.

Priprema se tamo proširenje, točnije za prilagođavanje prostora za žirafu, koja bi uskoro trebala postati novim stanovnikom vrta. U međuvremenu, radi se i na novoj nastambi za medvjede, svoju veliku volijeru dobile su ptice, a napravljen je i novi ulaz u ZOO, pa se u vrt sad može i s Maksimirske. Radi se već godinama na maksimalnom podizanju standarda za životinje, pa se neke, poput slona, više nikad neće moći vidjeti u Zagrebu jer je samo za smještaj jednog primjerka, odnosno da bi mogao živjeti dostojno, potrebno više od polovice površine zoološkog.

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

 

Komentara 1

DH
dalibor.hren
19:32 15.08.2018.

Sve što o tome misli rekao je medo plaženjem jezičine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije