Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miro Kovač:

'Za Hrvate u BiH su faktička ravnopravnost i europski put dvije strane iste medalje'

miro kovač
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
10.05.2018.
u 16:37

Danas je održana tematska sjednica saborskog Odbora o Hrvatima iz Hrvatske posvećene položaju Hrvata u BiH

Konstitutivnost Hrvata u BiH je ugrožena puzajućim promjenama Daytonskog sporazuma, i zato je potrebno poduzeti sve da se izborno zakonodavstvo promijeni prije općih izbora 8. listopada kako bi Hrvati imali jednaku zastupljenost u predstavničkim tijelima kao Srbi i Bošnjaci. Minimum je provedba odluka Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju, naglasili su danas sudionici tematske sjednice saborskog Odbora o Hrvatima iz Hrvatske posvećene položaju Hrvata u BiH, podsjetivši da Hrvatska temeljem svog Ustava, ali i međunarodnih sporazuma iz Washingtona i Daytona ima obvezu štititi političku neovisnost BiH i zalagati se za poštivanje principa.

– Nije naša fiksacija kada kažemo da se u BiH moraju birati hrvatski zastupnici. Plastično rečeno, za Hrvate u BiH su faktička ravnopravnost i europski put dvije strane iste medalje – kazao je bivši ministar vanjskih poslova, HDZ-ov Miro Kovač. Predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić dodao je da Hrvatska ne smije pasivno čekati razvoj situacije u BiH, već aktivno raditi na reformi izbornog prava.

– Hrvatski narod u dijelu BiH je pred biološkim nestankom, a u drugom je dijelu pred gubitkom ustavom zagarantiranih prava – dodao je Ljubić.

Član odbora i HDZ-ov zastupnik iz BiH Željko Raguž osvrnuo se na procesuiranje ratnih zločina u BiH te primijetio da niti jedna optužnica za zločin protiv čovječnosti u BiH nije podignuta protiv pripadnika Armije BiH jer se tako, smatra Raguž, sugerira da su politike i vojske Hrvata i Srba bile zločinačke, dok se zločini Armije gledaju kao iznimka.

Sve je to, primijetio je zamjenik ministra vanjskih poslova u BiH Josip Brkić, razlog da se odmah mijenja izborno zakonodavstvo jer će to doprinijeti demokratizaciji, ali i stabilnosti BiH. Očekuje, dodao je, BiH što prije uđe u EU, odnosno da do kraja godine dobije mišljenje s pozitivnim preporukama.

– Zabrinuti smo kakva će biti provedba izbora u listopadu jer bi to BiH moglo dovesti do još veće krize – rekla je premijerova izaslanica Zdravka Bušić dodavši kako Hrvatska ne može, ali ni ne smije, mirno promatrati neravnopravni položaj Hrvata u BiH.

Jedino pravo rješenje za BiH jest ulazak te zemlje EU i NATO jer alternative nema, kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

– Ali prije svega treba vidjeti tko je stvarno zainteresiran za ta dva smjera, a prije svega BiH napravimo pravnom državom – predložio je Čavara. I potpredsjednik Sabora, HDZ-ov Milijan Brkić vjeruje da neki u BiH samo tvrde da su za euroatlanski put BiH.

– Hrvati i danas prednjače u toj želji, ali pitanje je koliko se druga dva naroda zalažu za to, jedno je deklarativna priča, a drugo su konkretni potezi u tom smjeru – kazao je Brkić.

SDP-ov Domagoj Hajduković složio se da su svi u Hrvatskoj zabrinuti za naše sunarodnjake u BiH.

– Svi se možemo složiti da je u hrvatskom interesu funkcionialna BiH gdje Hrvati mogu ostvarivati sva svoja prava. Zato Hrvatska mora raditi da se osigura upravo to – rekao je Hajduković.

Predsjednik Odbora Božo Ljubić zastupnike je upoznao s prijedlogom nacrtom "Rezolucije o BiH, položaju Hrvata u BiH i europski put BiH" koju uskoro planira predložiti Saboru na usvajanje te sve pozvao da daju svoje prijedloge kako bi to bio zajednički dokument.

– Nećemo danas o tome, ali smatram da pitanje BiH treba raspraviti i na plenarnoj sjednici Sabora kad se već o BiH raspravlja diljem svijeta – zaključio je Ljubić.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
18:04 10.05.2018.

Cimbenik, HDZ je Hrvate oslobodio i stvorio im Hrvatsku. To što Hrvati nikada nisu zadovoljni to je druga priča.. Hrvati u BIH imaju svoju državu koja se upravo tako i zove Bosna i Hercegovina koju su sami na referendumu, svojom suverenom voljom odabrali.

Avatar sindarela
sindarela
20:22 10.05.2018.

Kad Miro nešto kaže to je obično da ti guma na gaćama pukne od smijeha

CI
cinbenik
17:51 10.05.2018.

HDZe je znakovito Hrvatski put ka EU oko 10 godina...MKMPiske,morali su promijeniti sve zakone HDZea,nad pred HDZe vrijeme...Naravno da je za Hrvate BiH jedini spas u EU...E sad se samo sjetite,napada na Kosnika,na hotel ERO,na neuspjeli samoupravu....Hercegovačku banku,...i sad se JDZe dozvalo da BiH treba sto prije u EU,a svijet ih smatra najvećim kocnicarima...Stranka opasnih namjera je unistila Hrvate BiH,a posebno Posavske,....Apsolutni vladari,apsolutno unistila Hrvate....Niti jedan HDZe Experiment nije uspio,jer nije bio EU odobren....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije