Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Za Hrvate u BiH su faktička ravnopravnost i europski put dvije strane iste medalje'

Danas je održana tematska sjednica saborskog Odbora o Hrvatima iz Hrvatske posvećene položaju Hrvata u BiH
10. svibnja 2018. u 16:37 6 komentara 278 prikaza
miro kovač
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Konstitutivnost Hrvata u BiH je ugrožena puzajućim promjenama Daytonskog sporazuma, i zato je potrebno poduzeti sve da se izborno zakonodavstvo promijeni prije općih izbora 8. listopada kako bi Hrvati imali jednaku zastupljenost u predstavničkim tijelima kao Srbi i Bošnjaci. Minimum je provedba odluka Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju, naglasili su danas sudionici tematske sjednice saborskog Odbora o Hrvatima iz Hrvatske posvećene položaju Hrvata u BiH, podsjetivši da Hrvatska temeljem svog Ustava, ali i međunarodnih sporazuma iz Washingtona i Daytona ima obvezu štititi političku neovisnost BiH i zalagati se za poštivanje principa.

Zbog posljedica rata i razaranja Hrvati više ne žive u 51 naselju Podaci popisa Nova slika BiH - Bošnjaci i Srbi ‘preoteli’ Hrvatima 214 naseljenih mjesta

– Nije naša fiksacija kada kažemo da se u BiH moraju birati hrvatski zastupnici. Plastično rečeno, za Hrvate u BiH su faktička ravnopravnost i europski put dvije strane iste medalje – kazao je bivši ministar vanjskih poslova, HDZ-ov Miro Kovač. Predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić dodao je da Hrvatska ne smije pasivno čekati razvoj situacije u BiH, već aktivno raditi na reformi izbornog prava.

– Hrvatski narod u dijelu BiH je pred biološkim nestankom, a u drugom je dijelu pred gubitkom ustavom zagarantiranih prava – dodao je Ljubić.

Član odbora i HDZ-ov zastupnik iz BiH Željko Raguž osvrnuo se na procesuiranje ratnih zločina u BiH te primijetio da niti jedna optužnica za zločin protiv čovječnosti u BiH nije podignuta protiv pripadnika Armije BiH jer se tako, smatra Raguž, sugerira da su politike i vojske Hrvata i Srba bile zločinačke, dok se zločini Armije gledaju kao iznimka.

Sve je to, primijetio je zamjenik ministra vanjskih poslova u BiH Josip Brkić, razlog da se odmah mijenja izborno zakonodavstvo jer će to doprinijeti demokratizaciji, ali i stabilnosti BiH. Očekuje, dodao je, BiH što prije uđe u EU, odnosno da do kraja godine dobije mišljenje s pozitivnim preporukama.

– Zabrinuti smo kakva će biti provedba izbora u listopadu jer bi to BiH moglo dovesti do još veće krize – rekla je premijerova izaslanica Zdravka Bušić dodavši kako Hrvatska ne može, ali ni ne smije, mirno promatrati neravnopravni položaj Hrvata u BiH.

Jedino pravo rješenje za BiH jest ulazak te zemlje EU i NATO jer alternative nema, kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

– Ali prije svega treba vidjeti tko je stvarno zainteresiran za ta dva smjera, a prije svega BiH napravimo pravnom državom – predložio je Čavara. I potpredsjednik Sabora, HDZ-ov Milijan Brkić vjeruje da neki u BiH samo tvrde da su za euroatlanski put BiH.

– Hrvati i danas prednjače u toj želji, ali pitanje je koliko se druga dva naroda zalažu za to, jedno je deklarativna priča, a drugo su konkretni potezi u tom smjeru – kazao je Brkić.

SDP-ov Domagoj Hajduković složio se da su svi u Hrvatskoj zabrinuti za naše sunarodnjake u BiH.

– Svi se možemo složiti da je u hrvatskom interesu funkcionialna BiH gdje Hrvati mogu ostvarivati sva svoja prava. Zato Hrvatska mora raditi da se osigura upravo to – rekao je Hajduković.

Predsjednik Odbora Božo Ljubić zastupnike je upoznao s prijedlogom nacrtom "Rezolucije o BiH, položaju Hrvata u BiH i europski put BiH" koju uskoro planira predložiti Saboru na usvajanje te sve pozvao da daju svoje prijedloge kako bi to bio zajednički dokument.

– Nećemo danas o tome, ali smatram da pitanje BiH treba raspraviti i na plenarnoj sjednici Sabora kad se već o BiH raspravlja diljem svijeta – zaključio je Ljubić.

Zagreb: U Matici hrvatskoj održano predavanje akademika Dragana Čovića Tribina u Matici Dragan Čović: Nitko nema pravo dijeliti Hrvate u Bosni i Hercegovini Čuvanje identiteta Hrvatski jezik u BiH jednakopravan je na papiru, ali unitaristi ga guraju iz javnosti iseljavanje Jozo Pavković Hrvati u BiH nestat će za 27 godina budu li odlazili kao lani
Mirko Drašković
18 bjegunaca
Europol objavio fotografije najtraženijih seksualnih predatora, među njima je i Hrvat
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Deleted user:

  Cimbenik, HDZ je Hrvate oslobodio i stvorio im Hrvatsku. To što Hrvati nikada nisu zadovoljni to je druga priča.. Hrvati u BIH imaju svoju državu koja se upravo tako i zove Bosna i Hercegovina koju su sami na referendumu, svojom ... prikaži još! suverenom voljom odabrali.

 • Avatar sindarela
  sindarela:

  Kad Miro nešto kaže to je obično da ti guma na gaćama pukne od smijeha

 • cinbenik:

  HDZe je znakovito Hrvatski put ka EU oko 10 godina...MKMPiske,morali su promijeniti sve zakone HDZea,nad pred HDZe vrijeme...Naravno da je za Hrvate BiH jedini spas u EU...E sad se samo sjetite,napada na Kosnika,na hotel ERO,na neuspjeli samoupravu....Hercegovačku banku,...i sad se ... prikaži još! JDZe dozvalo da BiH treba sto prije u EU,a svijet ih smatra najvećim kocnicarima...Stranka opasnih namjera je unistila Hrvate BiH,a posebno Posavske,....Apsolutni vladari,apsolutno unistila Hrvate....Niti jedan HDZe Experiment nije uspio,jer nije bio EU odobren....