Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tribina u Matici

Dragan Čović: Nitko nema pravo dijeliti Hrvate u Bosni i Hercegovini

Zagreb: U Matici hrvatskoj održano predavanje akademika Dragana Čovića
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/8
09.03.2018.
u 07:02

Moguće je da se sljedećeg mjeseca aktivira akcijski plan za članstvo BiH u NATO-u, ističe hrvatski član Predsjedništva BiH

Kao najmalobrojniji narod u Bosni i Hercegovini moramo biti bolji od drugih da bismo dosegli položaj koji imaju preostala dva konstitutivna naroda – rekao je u velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović na predavanju “Hrvati u BiH kao nositelji europskih vrijednosti”. Hrvatski član Predsjedništva BiH naglasio je da je cilj osnivanja Hrvatskog narodnog sabora ujedinjenje svih Hrvata u susjednoj zemlji bez obzira na to žive li u Posavini, središnjoj Bosni ili Hercegovini.

– Nitko nema pravo dijeliti Hrvate Bosne i Hercegovine – ističe Čović. Ustvrdio je da je BiH odavno dio Europe te da su pred njom euroatlantski projekt i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji koje je izvjesno već i ove godine. Što se ulaska u NATO tiče, Čović je rekao da u BiH postoje tri različita pristupa, ali da je moguće da se već sljedećeg mjeseca aktivira akcijski plan za članstvo.

– Reforma sektora obrane jedna je od dvije uspješno obavljene reforme u BiH. Mi danas imamo jedinstvenu oružanu silu u državi u kojoj svaki konstitutivni narod ima po četiri generala – rekao je.

Zagreb: U Matici hrvatskoj održano predavanje akademika Dragana Čovića
1/12

– BiH nema nijedno ograničenje da bude prva nova članica EU, iako može biti i zadnja. Moramo respektirati 2025. godinu koja je evidentirana kao godina mogućeg ulaska Srbije i Crne Gore u EU. Prije godinu dana predsjednik Juncker bio je skeptičan prema pitanju ulaska BiH u EU, a prije osam dana u Sarajevu nam je rekao da su nam vrata za članstvo otvorena – veli Čović.

Po njemu, promjena izbornih zakona u BiH nema alternative jer Hrvati moraju imati potpunu jednakopravnost. Mora se racionalizirati ustroj u zemlji jer je neodrživo financirati 14 vlada i parlamenata.

– Naš je prijedlog da umjesto četrnaest vlada imamo njih četiri do pet što bi troškove smanjilo i do četiri puta – rekao je Čović.

Zagreb: U Matici hrvatskoj održano predavanje akademika Dragana Čovića
1/6

Komentara 33

VJ
vjekoslavkatalina
07:24 09.03.2018.

Pa covicu ti ih dijelis...sad kad je frka po obicaju poziva se na 'zajednistvo'...gdje je ta rijec prije nestala

Avatar southman
southman
07:24 09.03.2018.

Čoviću koji je plan B, pošto se Bakir zainatio oko Izbornog zakona a Inzko kaže da neće koristiti svoje ovlasti da ga svojim ukazom nametne. Kakav NATO i kakva EU bez ravnopravnosti Hrvata ? Ako je plan B ova započetaa priča o pet teritorijalnih jedinica, to je sasvim ok put, ali najprije jednakopravnost na izborima. više prava imaju Srbi u Hrvatskoj kao nacionalna manjina nego Hrvati u BiH kao konstitutivni narod.

Avatar Feral
Feral
07:56 09.03.2018.

Ovog Čovića i njegovog ercegovačkog, lopovskog hadeze je svim Hrvatima iz Bosne puna kapa,a da ne govorimo o onima iz Posavine koje je njegova stranka prodala,isto nam je pun kufer njuegove priče o jednakopravnosti i izbornom zakonu,od priče se ne ne živi. Mogao bi nam Čović reći kako je i jeli pošteno stekao imanje i hacijendu koje vrijedi 5,5 milijuna eura,sumnjamo da je to mogao pošteno steći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije