Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BESPARICA Komunalne tvrtke utjeruju dugove za nepodmirene račune građana

Za dva neplaćena račun opomena, pa - ovrha

20.04.2009.
u 19:02

Slučaj Riječanina koji je izgubio stan zbog samo 10.000 kuna duga – jer više godina nije plaćao komunalnu naknadu i pričuvu koja služi za održavanje stambene zgrade – sve je aktualniji sada, u recesiji. Mnogi jedva da imaju za režije. Stan je prodan na javnoj dražbi znatno ispod tržišne cijene i vlasniku je ostalo nešto novca, ali je vjerojatno trajno ostao bez mogućnosti da kupi drugi stan. Zamjetno je da u posljednje vrijeme komunalne tvrtke na sve načine utjeruju dugove.

Prisilna naplata
Telekomunikacijske kompanije, pa i HEP, relativno se lako obračunavaju sa svojim dužnicima isključujući ih iz svoje mreže nakon dviju ili triju neplaćenih rata. Teško je živjeti bez struje i telefona i građani uglavnom podmiruju te troškove.

Nešto teže plaća se pričuva, a kazna za to ne stiže brzo. Računa se da uvijek oko 30 posto vlasnika stanova ne plaća uredno pričuvu. Ali to više nisu simbolični troškovi. Primjerice, pričuva za novi trosoban stan u Zagrebu stoji oko 170 kuna plus više od 70 kuna komunalne naknade. Slično je i s vodom jer vodoopskrbna poduzeća ne mogu isključivati dovod vode cijeloj zgradi. I ti komunalci šalju opomene već nakon dviju nepodmirenih rata, i to s prijedlogom za ovrhu, kaže Ivan Rožić, upravitelj Indostana koji upravlja zgradama koje je izgradila Industrogradnja.

– Ako se dug za pričuvu ne podmiri, šaljemo predmet javnom bilježniku i on sastavlja ovršni prijedlog za prisilnu naplatu. Ako ni to ne prođe jer se stanar žalio na ovrhu, spor se seli na sud. Sudsko utjerivanje traje godinama i čini se da je tuženik na dobitku, no ipak na kraju uz kamate mora platiti dug. Zastare nema ako je postupak pokrenut u zakonskom roku.

Neki komunalci prodaju svoja potraživanja od građana specijaliziranim agencijama koje žive od toga posla i neplaćanje dugova samo je kupovanje vremena i gubitak na kamatama.

Novi dugovi na čekanju
Bolje upućeni u zakonske mogućnosti tužakaju se do daljnjega na sudu jer sudska praksa nije svugdje jednaka. Primjerice, za pričuvu neki sudovi ili suci prihvaćaju kao tužitelja upravitelja zgrade, a drugi prihvaćaju tužbu većine stanara. U tome mnogi kupuju vrijeme, a i kada tužba dođe na naplatu, teško je, kaže Rožić, naplatiti dug jer treba vidjeti gdje tuženik radi, ima li primanja, a na ime duga može se uzeti trećina plaće. Ona pak može biti već opterećena, pa novi dugovi - čekaju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije