Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČAST I KUMSKE VEZE

Za doprinos ugledu Hrvatske odlikovan osuđeni za prodaju viza

rajković
Vlada.hr
28.06.2010.
u 23:00

Pukovnik Valentino Rajković kaže da postupak protiv njega još traje, a optužen je za djelo iz 1993. godine.

Pukovnik Valentino Rajković jedan je od četvorice hrvatskih branitelja kojima je premijerka Jadranka Kosor u povodu Dana državnosti uručila odličja za osobite zasluge i doprinose hrvatskoj državnosti.

Pukovnik Rajković ujedno je i jedini od četvorice (a odlikovani su još Bruno Čavić, Krunoslav Samošćanec i Marijan Mužinić) koji je u kumskoj vezi s predsjednicom Vlade (kuma je njegovu djetetu). A jedini je i koji za sobom vuče pravosudne “repove” – 2003. godine osuđen je na tri godine zatvora, odnosno uvjetno na pet godina, zbog krivotvorenja dokumenta.

Točnije, riječ je bila o tome da je, po tvrdnjama optužbe, deset godina prije no što je osuđen kao zaposlenik MUP-a na poslovima deportacije prodavao boravišne vize strancima. Pukovnik Rajković kaže da je postupak još u tijeku jer se žalio na osuđujuću presudu, a da se on sam “ne sjeća ničega”. Na opasku da se još prije pisalo da je postupak pravomoćno okončan, kazao je i da je pokrenuo tužbe protiv medija koji su pisali o njegovu slučaju, i da i ti postupci traju.

Mesićeva odluka
Odluku o Rajkovićevu odlikovanju Redom hrvatskog pletera donio je 23. prosinca prošle godine bivši predsjednik Stjepan Mesić. Da mu se dodijeli to odličje, predložio je u listopadu iste godine ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić, čijeg glasnogovornika Igora Žarkovića danas nismo uspjeli dobiti za komentar.

Rajković kaže da je izvorni prijedlog potekao iz “više braniteljskih udruga”, a predložen je za odličje, objašnjava, zbog petnaestogodišnjeg rada na međunarodnoj suradnji kojom se dokazalo da Hrvati u povijesti nikad nisu bili genocidan narod.

U dokumentaciji koja se našla na razmatranju pred Komisijom za odlikovanja bila je i potvrda Općinskog kaznenog suda u Zagrebu o Rajkovićevoj nekažnjavanosti, što pukovnik objašnjava tvrdnjom da postupak traje pa drugačiju potvrdu nije mogao dobiti. Baš poput premijerke, i Rajković je glasno ustao protiv objave Registra branitelja.

Iz njegova životopisa doznali smo da je od 1992. bio u MUP-u, a u MORH-u se tih ratnih godina vodio kao član pričuvnog sastava pa je tako i dobio čin pukovnika. Rajković je bio i u HOS-u, a od 1996. godine MORH ga više nema u svojim evidencijama.

Vlada bez odgovora
O Rajkoviću se pisalo i prije tri godine, kada je također “izvučen” postupak protiv njega, nakon što se njegovo ime našlo na popisu osoba koje u audijenciju, zajedno s bivšim premijerom Sanaderom i tadašnjom ministricom branitelja Kosor, treba primiti Sveti Otac.

Jadranka Kosor odobrila je prijedlog popisa na kojem je bilo i ime oca njezina kumčeta. Objasnila je da ga nije ona predložila i da kumstvo nema nikakve veze s audijencijom. Na naš jučerašnji upit o “slučaju Rajković” iz Vlade nije odgovoreno.

Komentara 15

BR
bryt
17:39 06.09.2011.

krasno.. novinari provjerite i ovo: - lažni ratni invalid (nikada nije ranjen), srondao je kamion na Kapeli - nikada nije sudjelovao u borbenim akcijama - čin HV sređen preko pretvorbe hos-a - sredio svojoj užoj familiji statuse branitelja (i činove i mirovine), a nisu sudjelovali u ratu, kao stanove! - naplaćivao državi tiskanje priloga za branitelje koji je jutarnji tiskao besplatno, - potjeran iz MUP-a zbog prodavanja vizia, - prodavanje diploma na prometnom faksu, - sve to pod paskom kume jace kosor i tako dalje, i tako dalje. jel ima netko muda da to više prekine?

OB
-obrisani-
13:55 29.06.2010.

@@@@ HIK Lud zbunjen normalan!

OB
-obrisani-
05:44 29.06.2010.

izgleda u lijepoj našoj ako si veči kriminalac , jače ti je odlikovanje...primjer samo dobivanje raznih činova generala ,mislim da su odlikovanja dodijeljivanja po ugledu na južnoameričke narko -bossove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije