Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Životni put Chaveza

Za bogate je bio autokrat i tiranin, a za siromašne idol i spasitelj

'Venezuela's President Hugo Chavez hugs his daughters Rosa (L) and Maria while appearing to supporters on a balcony of Miraflores Palace soon after his return to the country from Cuba, where he under
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
06.03.2013.
u 20:45

Najveća mu je želja bila da posve promijeni Venezuelu i da na taj način potakne promjene na cijelom južnoameričkom kontinentu.

Najveća mu je želja bila da posve promijeni Venezuelu i da na taj način potakne promjene na cijelom južnoameričkom kontinentu. Njegova specifična varijanta socijalizma privukla je siromašne kojima je postao idol, dok je za bogate i za političku elitu koja je prije njega vladala zemljom bio autokrat i tiranin koji je gazio sve one koji bi mu se usprotivili. Mnogi su mu se divili zbog oštra kritiziranja Sjedinjenih Država, osobito predsjednika Georgea Busha.

Hugo Chavez bio je jedno od sedmero djece siromašne učiteljske obitelji iz Barinasa.

Na vojnoj akademiji u Caracasu diplomirao je s najvišim ocjenama, a već tada vrlo je jasno počeo izgrađivati vlastite političke ideje utemeljena na idejama revolucionarnog vođe Simona Bolivara i marksističkog gurua Che Guevare. Jedna od najznačajnijih ideja bila je da vojska ima dužnost srušiti civilnu vlast ako se pokaže da vlada ne štiti najsiromašnije u društvu.

Kao mladi časnik raspoređen je u jednu od postrojbi koja se borila protiv pobunjenika, uglavnom marksističkog usmjerenja. Tijekom šest godina intenzivno je proučavao ljevičarsku i marksističku literaturu, a kada je 1981. godine pozvan da predaje na vojnoj akademiji na kojoj se i sam školovao, njegove ideje bile su potpuno formirane, a on spreman da indoktrinira generaciju mladih vojnih časnika. Njegov ugled i utjecaj bio je tako golem da je raspoređen u udaljenu provinciju Apure kako bi se prekinulo njegovo političko djelovanje. Upravo je u Apureu došao u kontakt s indijanskim plemenima, zaštita kojih je također bila ugrađena u temelje njegove politike.

Tijekom 1992. godine u dva navrata pokušao je izvesti vojni puč, no ni nije uspio pa je dvije godine bio u zatvoru.

Nakon zatvora ušao je u politiku – osnovao je stranku i zbližio se s liderima lijevog usmjerenja, a na osobit način s Fidelom Castrom. Iako je čvrsto vjerovao da vlast treba zbaciti nasilno, 1998. kandidirao se na izborima i pobijedio obećavši socijalnu revoluciju i bespoštedan rat protiv oligarha i korumpiranih političara.

>>Tisuće ljudi izašlo na ulice: Svi žele vidjeti lijes Huga Chaveza

>>Kako je bilo živjeti pod Chavezom? Evo što kaže Hrvat Marko

Ključne riječi

Komentara 5

ZI
zimkor
06:31 07.03.2013.

Bio je dobar predsijednik ,stvorio je drzavu sa naj vise kidnapovanja po glavi stanovnika ,drzavu u kojoj svakodnevno nestaje struje i vode , oduzo je pare i biznis bogatasima i dao svojim istomisljenicima, koji su kompletnu ekonomiju gotovo unistili. I na kraju krajeva sebi i svojoj porodici nakro dovoljno para za sledeci deset generacija . Pa neka mu se kreteni dive, divili su se i nasim komunjarama i jos nisu skuzili da su ih bas oni j.... a ne Ameri koji rade dosta vise od drugih nacija.

NE
Nepokolebljiv
08:11 07.03.2013.

Bio je tiranin i bogatim i siromasnim. Oteo je od bogatih a siromasnima nije olaksao zivot nego samo svojim hajducima i jatacima.

Avatar Alfons_x
Alfons_x
08:48 07.03.2013.

zimkor i nepokolebljivi Nakon dolaska na vlast El Presidentea Huga Chaveza cijena goriva u venecueli je ravno 14 LIPA po litri dakle siromašni venecuelanci pune rezervoar za 7 kuna dok jednako siromašni hrvati to rade za 11 KUNA po LITRI,I, po čemu smo na visokom 21 mjestu u svijetu...da li smo na tom mjestu i po primanjima?! Obnovio je kuće naravno BESPLATNO za 3 milijuna siromašnih venecuelanaca....što je hrvatska vlada učinila za hrvate? Podigli PDV, cijenu struje, vode, prijevoza, hrane....što još? Samo totalni idiot može vjerovati kako je Hugo "uništio Venecuelu" gledajući koliko dugo je na vlasti DEMOKRATSKI biran...što su u konačnici morali priznati i ameri ma koliko nevoljko...taj čovjek je pomagao nesebično i pola milijuna siromašnih amerikanaca, skromno i bez medijske pompe, koja mu je bila tako svojstvena kada bi se obrušio na američke političare...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije