Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštetili proračun

Za aferu Planinska optuženi Sanader, Čobanković, Fiolić...

'05.03.2012., Trg Nikole Subica Zrinskog 5, Zagreb - Ivo Sanader s odvjetnikom Goranom Suicem, dosao je na Zupanijski sud gdje se svaki prvi ponedjeljak u mjesecu mora javiti sucu istrage.  Photo: San
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
01.09.2012.
u 12:13

Prema optužnici Fiolić je 2009. zgradu u Planinskoj prodao Ministarstvu regionalnog razvoja, po znatno većoj cijeni od tržišne . U tome su mu pomagali Sanader, Čobanković i Mlinarević

Afera Planinska peta je optužnica koja je podignuta protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda, potvrdio nam je da je USKOK uz Sanadera za aferu Planinska optužio Petra Čobankovića, Stjepana Fiolića, Mladena Mlinarevića te dvije pravne osobe, Mesnice Fiolić i Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske. Optužnica ide sucu Zoranu Luburiću, koji će pregledati je li sastavljena kako treba i nakon toga će je dostaviti na odgovor optuženima i njihovim braniteljima.

U optužnicu upao i Mlinarević

Sudski vještak Mate Bitanga, koji je bio obuhvaćen istragom, nije optužen, ali se zato sad u optužnici našao Mlinarević.

Sanaderu, kojega USKOK tereti za zloporabu položaja, na optuženičkoj klupi društvo će činiti Stjepan Fiolić, šutljivi bivši saborski zastupnik HDZ-a i vlasnik mesnica Fiolić, Petar Čobanković, bivši ministar regionalnog razvoja u HDZ-ovoj vladi, te Mladen Mlinarević, glavni direktor Inženjerskog biroa, tvrtke koja je napravila spornu procjenu zgrade u Planinskoj. Kao pravna osoba, optužena je i Fiolićeva tvrtka, odnosno Mesnice Fiolić. S obzirom na to da je Petar Čobanković, bivši potpredsjednik Vlade, još saborski zastupnik HDZ-a, optužnica će prije potvrđivanja morati u Sabor, odnosno Mandatno-imunitetno povjerenstvo, kako bi se Čobankoviću ukinuo imunitet.

I Čobanković priznao optužbe

USKOK tereti Fiolića da je 2009. zgradu u Planinskoj prodao Ministarstvu regionalnog razvoja, po cijeni koja je bila znatno veća od tržišne. U tome su mu, prema USKOK-u, pomogli Sanader, Čobanković te Mladen Mlinarević, čija je tvrtka izradila procjenu vrijednosti zgrade i zemljišta, po znatno većoj cijeni od realne. USKOK smatra da je tim malverzacijama proračun oštećen za oko 38 milijuna kuna, koje će, ako se optužbe dokažu, okrivljeni morati vratiti. Inače, tijekom istrage koja je trajala pet mjeseci, Fiolić i Čobanković iznijeli su obrane, u kojima su priznali to što ih se tereti, a obojica su tvrdila da su to napravili po Sanaderovoj naredbi. Sam Sanader nije iznosio obranu, odnosno poricao je optužbe, a nakon što je bio pozvan u USKOK, pri izlasku je Fiolića proglasio – lašcem.

To se vjerojatno odnosilo na dio Fiolićeva iskaza koji se bavio razlikama između realne i napuhane cijene zgrade, jer je po Fiolićevim tvrdnjama taj novac, a radilo se o navodno 17 milijuna kuna, završio u Sanaderovim džepovima. Fiolić, koji je bio blizak sa Sanaderom, bivšem je premijeru poslužio i za druge svrhe, jer je na njegovu imanju u Maloj Mlaki Sanader skrio neke od vrijednih slika Vlahe Bukovca, za kojima je bila raspisana potraga. Inače, nakon što su Fiolić i Čobanković tijekom istrage priznali to za što se tereti, u javnosti se počelo nagađati da njihovo priznanje i terećenje Sanadera ujedno znači sporazum o krivnji. Odnosno, da su sve ispričali u zamjenu za manju kaznu. Koliko su te priče istinite, vidjet će se kada optužnica postane pravomoćna. S druge strane, afera Planinska vjerojatno je za Sanadera do sada najopasnija afera. Naime, vremenski slijed onog što se tamo događalo, odnosno prodaja zgrade u travnju 2009. i novac koji je od te zgrade “kapnuo”, kako USKOK sumnja, Sanaderu, pokazuje da je bivši premijer sve to podrobno isplanirao prije no što je, u srpnju te godine, nenadano dao ostavku na mjesto predsjednika Vlade i HDZ-a.

Komentara 53

AX
axa
23:44 01.09.2012.

zaista je dosta optuznica... izgleda da nas optuznice i cijeli slijed dogadjaja za njima samo jos vise kosta... hocemo da se krivci konacno kazne...

Avatar pupoljak
pupoljak
12:57 01.09.2012.

Zašto Jadranka Kosor nije optužena? Ona je nakon odlaska Sanadera to sve realizirala i okrunila svojim potpisom. Ako to nije bilo dobro mogla je sve to stopirati jer u vrijeme realizacije je ONA bila na čelu Vlade.

Avatar Tiran
Tiran
23:18 01.09.2012.

I ovakvog Sanadera bih rađe u premijerskoj fotelji nego ovu spadalo garnituru koja trenutno obnaša vlast te koja se svakodnevno krevelji svima nama u lice na televiziji iz nemoći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije