Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

Ž. Balog: Uz pomoć EU kupite tisuću kuća za romske obitelji!

'27.5.2009., Pribislavec -  Zeljko Balog sa svojim pomagacima u prostorijama opcine organizirao je novinsku konferenciju povodom nasilja u OS Pribislavec, na kojoj je okrivio romske pomagace. Photo: V
'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
10.09.2012.
u 19:35

U kuće bi se, predlaže Balog, uselile obitelji koje žive u teškim uvjetima u 12 romskih naselja

Željko Balog, predsjednik Krovne zajednice Bajaša Hrvatske i Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji, uvjeren je da je pronašao najbolji način kako integrirati romsku nacionalnu manjinu u hrvatsko društvo.

− Idemo prema Vladi s prijedlogom da se u okviru Akcijskog plana Desetljeća za uključenje Roma 2005. - 2015. kupi tisuću kuća po selima u Međimurskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Za to bi se mogao dobiti novac iz fondova EU. Sad je prilika! Sad ili nikad! − kazao je Ž. Balog. U kuće bi se, dodaje, uselile obitelji koje žive u teškim uvjetima u 12 romskih naselja.

− Prednost bi imale mlade obitelji koje žele bolji život pronaći izvan tih naselja koja su pretvorena u geta. Raseljavanjem bi se djeci omogućila lakša integracija u obrazovni sustav. Sad imamo nekoliko škola u kojima romska djeca čine gotovo polovicu učenika, a ovako bi u svakoj školi bilo po njih nekoliko, pa bi i nastavnicima bilo lakše. I odraslima bi bilo jednostavnije u selima u kojima žive Hrvati. Kad bi vidjeli da susjed obrađuje povrtnjak i hrani životinje, i oni bi dobili volju da sami nešto uzgoje. U svojim naseljima sada uglavnom samo sjede i čekaju socijalnu pomoć − kaže Balog.

Vjeruje da bi Romi tada lakše dolazili do posla, a ako se zaposle, mogli bi i otplaćivati kuće. Toj je njegovoj inicijativi podršku dalo i Vijeće romske nacionalne manjine u kojem ima veliku većinu.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Proud to be Rom
Proud to be Rom
20:51 20.10.2014.

Kako vas nije sramota sijati takav govor mržnje. Takve predrasude mogu izgovarati samo ljudi osljepljeni mržnjom. Ja ne govorim da smo mi Romi sveci ali ima i u nas iznimaka. I to što govorite da Romi ne vole raditi i da žive samo od socijalne pomoći, to nažalost jeste tako kod nas u Hrvatskoj jer nas prije svega diskriminiraju u obrazovnom sustavu, a u sustavu zapošljavanja da i ne govorim. I usto da napomenem vezano za čistoću, dođite kod mene da se nagledate ljepote i čistoće, a usto da vas i ugostim pa da vidite šta je gostoprimstvo i uljudnost.

RN
renatobalog@net.hr
07:59 19.10.2014.

Treba ,treba jer sad_ je. i nama kriza😃

SV
svan
07:18 11.09.2012.

Samo nam u koprivničko-križevačkoj županiji treba još više roma. Imamo ih već i sada previše i previše problema zbog njih. Sva svoja prava znaju u slovo ali im obaveze i pridržavanje reda nikako ne idu. U naseljima gdje žive sa našim ljudima ne pitajte kako je našima.Mi za njih radimo i od plača odvajamo novce za njih a nemamo mira niti po noči niti po danu. Po uzoru na EU treba ih deportirati a ne kupovati im kuće. Pa tko je meni kupio kuću? Mojih deset prstiju.Prekinite plakati i čekati socijalu,porodiljne i dječje, koji ionako troše za cigare i alkohol i primite se posla i pošteno u skladu sa zakonom živite.A država bi trebala prestati da si dozvoljava da ju ucjenjuju sa kojekakvim ustavnim, manjinskim i ostalim pravima i trebala bi prestati plačati njihov nerad,nedisciplinu i njihovu bahatost. Jer već sada prijete da ih ima više nego nas Hrvata i da će mo mi još vidjeti od njih šta nas čeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije