Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četiri desetljeća reformi

'Novo kinesko čudo bit će još veće i još će više začuditi svijet'

Kina
Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL
19.12.2018.
u 06:57

Kineski BDP raste u prosjeku godišnje 9,5 posto u odnosu na globalni rast od 2,9 posto, pohvalio se predsjednik Xi Jinping

Novo kinesko čudo bit će još veće i začudit će svijet, obećao je jučer kineski predsjednik Xi Jinping u 90-minutnom govoru u povodu ekonomskih reformi koje je prije točno 40 godine pokrenuo tadašnji kineski čelnik Deng Xiaoping i koje su dovele Kinu od zemlje u razvoju do druge ekonomske sile svijeta.

Trumpu između redaka

Xi je desetak puta spomenuo Denga, ali ne spominjući ime američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je pokrenuo ekonomski rat protiv Kine, kazao je da “nitko ne smije kineskom narodu diktirati što treba ili što ne treba činiti”.

Deng Xiaoping 18. prosinca 1978. govorio je Komunističkoj partiji kako je potrebno “emancipirati misli i tražiti istinu u činjenicama”. A činjenica je da je socijalizam koji je provodio Mao Ce Tung bio sinonim za siromaštvo za sve te je Deng najavio reforme. Kakve? Čuvena je bila uzrečica koja mu se pripisuje i koja je pokrenula ekonomske promjene o tome da “nije važno je li mačka crne ili bijele boje, već lovi li miševe”. Dakle, nije bitna ideologija koja je Mao Ce Tungu bila na prvom mjestu, već je bitna učinkovitost. Istina, nije došlo do političkih promjena u smislu višestranačke demokracije, ali i Komunistička partija je, barem u ekonomskim pitanjima, postala fleksibilnija.

Xi Jinping sada kliče ekonomskom čudu pod upravljanjem KP-a. Dostigli smo epohalne ciljeve, pomaknuli smo nebo i zemlju, kaže Xi, a prije 40 godina “bili smo na rubu propasti zbog grešaka Kulturne revolucije” koju je bio pokrenuo Mao.

Jačanje vojske

Naime, Mao je tzv. kulturnom revolucijom polovicom šezdesetih godina prekinuo reformatorske ideje. Mao je naglašavao važnost komunističke ideologije koju su na bajunetama pronosili vojska i tzv. Crvene garde, a zatvarane su škole, jačan je teror i bilo je, navodno, ubijeno dva milijuna neistomišljenika.

Xi je sada kazao da je Deng usmjerio Kinu prema reformama te je spomenuo kako BDP raste u prosjeku godišnje 9,5 posto u odnosu na globalni rast od 2,9 posto. Prije 40 godina kineski BDP činio je 1,8 posto ukupnog svjetskog bruto proizvoda, a danas čini 15 posto. Maova Kina bila je gladna, a reformama je 740 milijuna Kineza izašlo iz siromaštva.

“Vrijeme nedostatka hrane i odjeće koje je proganjalo naš narod tisućama godina završeno je i nikada se neće vratiti”, kazao je Xi i zajamčio kako će se nastaviti proces reformi i otvaranja. Najavio je ekonomiju koja će biti sve otvorenija prema svijetu.

“Kina nije prijetnja. Peking se jasno suprotstavlja autoritarizmu i hegemoniji”, kazao je Xi i naglasio važnost stvaranja jake nacionalne obrane i povećanje “političke vjernosti” kineske vojske. Peking je za multilateralni ekonomski sustav i ne želi se razvijati na račun drugih, kazao je Xi.

Pogledajte video: Europska vojska

Ključne riječi

Komentara 36

DU
Deleted user
08:11 19.12.2018.

Nakon Rusije i Kina okrece ledja teskom komunizmu, ljevicarenju i avetima iz proslosti. Like it. Bravo za njih.

SX
sudbina x
08:49 19.12.2018.

Afrika je spas za zapadnu alijansu ako već nije prekasno...

Avatar nekakav
nekakav
07:41 19.12.2018.

između redaka je drug predsjednik poslao poruku svijetu da će nastaviti sa svojim rastom, u svim sferama. amerikanci mogu prijetiti, al kotač se kreće i bez njih, tih par kamenčića ne znači ništa, malo se začuje škripanje, al se ne staje. kina je tvornica, ima milijardu i pol ljudi, koji su sami za sebe iznimno veliki potrošači. a da bi zapad na svojim burzama vidio zelene brojke, on se mora širiti. doma se nema gdje širiti, pa treba kinu, indiju, rusiju. kako se te zemlje baš i ne daju, opiru se, zapad ima problem. koji nije riješio u ovih 10 godina tiskanja tisuća milijardi i upumpavanja silnog novca bez pokrića u financijske tokove. što sad napraviti može zapad? u kini postoje gradovi sa 4-5 mil stanovnika za koje nikad niste čuli. a prije 10 godina ili je tu bilo selo s par tisuća ljudi, ili tu ničeg nije bilo. kina je za svijet nova amerika, to je teško priznati amerikancima, ali je to tako. kineski planovi u vezi zaštite okoliša i pročišćavanja otpadnih voda su nešto radi čega najveće američke i njemačke tvrtke u tom sektoru sele proizvodnju u kinu, jer jedan grundfos u europi ne može više rasti, nema više kojeg konkurenta kupiti, severa je već kupio :) ... ali u kini, gdje se planira po 50 mlrd dolara godišnje pumpati u kanalizaciju, e tu se da dobro poživjeti. na ovaj ili onaj način, za 10 godina kina će biti broj jedan, bio svjetski rat ili ne. a američke igrice sa slobodnom plovidbom gdje god oni požele će uskoro igrati samo na ps4. ekonomska moć je najbitnija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije