Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
atrakcija u Sibinju

Willysom iz M.A.S.H.-a ostvario dječački san

Ratimir Voler
Foto: Ivica Galović/Pixsell
25.08.2017.
u 22:14

Uz nekoliko traktora starih više od pola stoljeća u kolekciji oldtajmera Ratimira Volera je i mercedes 180D i motocikl Zundapp

 – Nekada sam na svom tavanu imao gotovo tri kompletna džipa u dijelovima, ali nisam imao šasiju. Sada sam napokon sve kompletirao – kaže Ratimir Vorel (68) iz Sibinja kod Slavonskog Broda. Ratimir je vlasnik originalnog američkog vojnog džipa Willysa iz 1942. godine, sličnog onima koje gledamo u popularnoj televizijskoj seriji M.A.S.H. Umirovljeni profesor tjelesnog u džipove je zaljubljen cijeli život, ali morao je čekati kraj radnog vijeka da ostvari svoj san.

Elegantan i siguran

Prije dvije godine napokon je kupio šasiju, a dojam američkog marinca upotpunio je jaknom, kacigom i drugom opremom te postao glavna atrakcija u selu. Njegov je oldtajmer sada već 90 posto dotjeran, preostali su još samo neki sitni detalji i završno “šminkanje”.

– Sama šasija nije me puno koštala. Stari se vlasnik već bio pripremio da od nje napravi cirkular, pa mi ju je bez puno cjenkanja prodao za 500 eura. Sve ostalo je skupo, hauba košta oko 350 eura, maska oko 400. Srećom, imam puno rezervnih dijelova koje sam nabavio razmjenom. Kupio sam jedino motor – kaže Vorel. Na starim vojnim vozilima uvijek ima puno dodatne opreme. Ratimirov je automobil jedan od onih koje je poslije Drugog svjetskog rata obnovila američka vojska i slala ih svojim europskim saveznicama. Preživjeli su rijetki. Prema njegovim riječima, Willys može biti vozilo prve pomoći, može voziti na tračnicama, a može poslužiti i kao amfibija. Riječ je o prvom džipu po kojemu su prozvani svi ostali džipovi. Do danas je ostao sinonim elegancije, sigurnosti i visokih tehničkih mogućnosti. Težak je svega 1100 kilograma, Amerikanci su ga namjerno proizvodili laganog kako bi ga mogli prebacivati avionima na različita bojišta. Ratimir je u svoju strast uložio puno vremena, truda i novca, ali nije mu žao. Umirovljeničke dane provodi uživajući u svom ljubimcu.

Zasukao rukave

– Svoje slobodno vrijeme, na žalost moje žene, provodim restaurirajući i šarafajući. A kad već to radim i kada sam naišao na ovako nešto, onda sam to radio zbilja sa srcem – nastavlja. Automehaničarskim se poslom iz hobija počeo baviti prije 35 godina uz prijatelja profesionalca, koji ga je uveo u tajne rastavljanja starih automobila. Ističe kako je samo sklapanje relativno jednostavno, ali problem je skupljanje dijelova, koji su veoma skupi. Ako još uz to morate platiti i “ruke”, troškovi se penju u neslućene visine. Zato je zasukao rukave i prionuo poslu. Prvo je restaurirao par traktora starih više od pola stoljeća, a onda su se u njegovoj kolekciji oldtajmera našli i Mercedes 180d iz 1957. koji prodaje te motocikl Zűndapp iz 1939. Imao je već vojni džip, sam ga je složio, ali ga je zbog teške materijalne situacije prije 20-ak godina morao prodati.

– Na oldtajmerima se kod nas ne može zaraditi, osim ako ih ne prodajete u Njemačkoj ili Austriji, gdje se takva vozila cijene i vrednuju. Ovakav obnovljeni Willys stoji minimalno 15 tisuća eura, ali ja ga ne namjeravam prodati. Imam unučad, neka ostane njima – smije se.     

Komentara 1

DU
Deleted user
23:19 25.08.2017.

Koliko je meni poznato te su sasije presjekli na pola, nakon sto ih se vojska odrekla, dakle moguce je naci samo jednu koja je vec ponovno zavarena.. mada zavidan sam, volio bi i ja imati jednog!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije