Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

WHO: Primijetili smo da se kod ozdravljenih koronavirus može vratiti

"Svjesni smo da su neki pacijenti pozitivni na PCR-u nakon što se oporave u bolnici, no potrebno nam je sustavno prikupljanje uzoraka ozdravljenih pacijenata kako bismo bolje razumjeli koliko dugo još nose virus“, dodala je organizacija.
11. travnja 2020. u 13:31 20 komentara 9238 prikaza
Koronavirus u Kini
Foto: Reuters/PIXSELL

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas je objavila kako proučava izvještaje da su neki pacijenti, koji su preboljeli Covid-19, ponovno pozitivni na koronavirus nakon što su proglašeni zdravima. 

U Južnoj Koreji zabilježen je 91 slučaj ponovno pozitivnih testova kod pacijenata koji su ozdravili

Južnokorejski dužnosnici u petak su izvijestili da je 91 pacijent za koje se vjerovalo da su ozdravili ponovno pozitivni na koronavirus. Jeong Eun-kyeong, direktorica korejskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC), rekla je da je veća vjerojatnost da je virus kod njih "reaktiviran“ nego da su ponovno zaraženi. 

Koronavirus u Španjolskoj 'ZABRINJAVAJUĆE STANJE' Europski šef WHO-a upozorio: Sad nije trenutak za blaže mjere!

Južnokorejski zdravstveni radnici ističu da je nejasno kako se to dogodilo i da su epidemiološka istraživanja i dalje u tijeku. 

WHO surađuje s kliničkim stručnjacima kako bi dobili informacije 

"Primili smo informacije o pojedincima koji su bili negativni nakon testiranja PCR-om (test lančane reakcije polimeraze), da bi nakon nekoliko dana ponovno bili pozitivni“, objavio je WHO na konferenciji za medije u Ženevi. 

"Blisko surađujemo s kliničkim stručnjacima kako bismo dobili više informacija o tim pojedinačnim slučajevima. Važno je osigurati da se ispravno provode procedure pri prikupljanju uzoraka kod potencijalnih zaraženih“. 

Prema uputama te organizacije pacijent mora imati dva negativna testa u razdoblju dužem od 24 sata. 

Donald Trump NAPAD NA TWITTERU Trump optužio WHO: 'Stvarno su uprskali. Zašto su dali tako pogrešan savjet?'

Od pojave prvih simptoma do izlječenja je potrebno dva tjedna

Prema trenutno dostupnim istraživanjima od pojave prvih simptoma Covida-19 do izlječenja treba dva tjedna, tvrdi WHO. 

"Svjesni smo da su neki pacijenti pozitivni na PCR-u nakon što se oporave u bolnici, no potrebno nam je sustavno prikupljanje uzoraka ozdravljenih pacijenata kako bismo bolje razumjeli koliko dugo još nose virus“, dodala je organizacija. 

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • Ten-kre:

    Kako ćete onda cjepivo napraviti?

  • balizg:

    Nije mi jasno kako jedan usrani virus moze shebat svijet u ovoj tehnologiji i znanosti. Mislim da ce prvi lijek naci Sjeverna Korea kad ih stisne Kim...

  • marsovac:

    WHO,....je virio kinezima iz .uzice, nista novoga.............do jucer je to za njih bila lokalna pojava u kini,...............a to je vec ko zna koja po redu epidemija-pandemija koja je krenula iz kine.