Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUŽBENI BROJ UMANJEN

WHO: Broj umrlih zbog COVID-19 je vjerojatno između 6 i 8 milijuna

Koronavirus u Indiji
Foto: REUTERS
1/2
21.05.2021.
u 12:05

Analitičar WHO-a za podatke William Msemburi kazao je da su tom procjenom obuhvaćeni neprijavljeni umrli od COVID-19 , kao i osobe koje su umrle zbog nedovoljnih bolničkih kapaciteta i epidemioloških restrikcija.

Službeni broj smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom COVID-19  vjerojatno je "značajno umanjen", priopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja tvrdi kako je moguće da se globalno 6-8 milijuna smrtnih slučajeva može povezati s pandemijom.

Predstavljajući Statistički godišnjak o svjetskom zdravlju, WHO je procijenio kako je u 2020. s covidom-19 umrlo najmanje 3 milijuna ljudi, odnosno 1,2 milijuna više nego što je zabilježeno.

"Vjerojatno se suočavamo sa značajnim umanjenjem ukupnog broja umrlih izravno ili neizravno pripisanih covidu", objavio je WHO.

Agencija UN-a smatra da se 3,4 milijuna umrlih do svibnja 2021. izravno može povezati s pandemijom COVID-19.

"Taj bi broj uistinu mogao biti dva do tri puta veći", kazala je Samira Asma, asistentica čelnika odjela WHO-a za podatkovnu analizu.

"Stoga mislim da bi sigurno 6 do 8 milijuna mrtvih mogla biti procjena", dodala je.

Analitičar WHO-a za podatke William Msemburi kazao je da su tom procjenom obuhvaćeni neprijavljeni umrli od COVID-19 , kao i osobe koje su umrle zbog nedovoljnih bolničkih kapaciteta i epidemioloških restrikcija. Službeni broj "umanjuje taj puni učinak" bolesti, kazao je Msemburi.

VIDEO: Slavonka Katarina Marić milijunta je osoba cijepljena u Hrvatskoj

 

Komentara 1

US
Usputni
20:56 21.05.2021.

Da li je obavljeno 6-8 mil. obdukcija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije