Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vojska agenata

Turske tajne službe uspjele su u Njemačkoj napraviti ono što nije uspjelo DDR-u

njemačka policija
Foto: Reuters/PIXSELL
23.08.2016.
u 07:25

Zbog navoda o tolikom broju turskih agenata, odnosno informanata u Njemačkoj, Parlamentarni kontrolni odbor Bundestaga će se tu temu staviti na dnevni red odmah po završetku ljetne stanke parlamenta.

Turska obavještajna služba MIT u Zapadnoj Europi raspolaže s oko 800 časnika koji najvećim dijelom djeluju u Njemačkoj. Tako barem tvrdi jedan političar kojeg citiraju njemačke novine Welt am Sonntag.

Navodi se kako je ta služba regrutirala oko 6000 informanata te da ima jedinstvenu nadzornu mrežu. Welt am Sonntag navodi da čak ni zloglasnoj DDR-ovoj tajnoj policiji (Stasiju) nije polazilo za rukom da u zapadnoj Njemačkoj angažira vojsku agenata sličnih razmjera, prenosi Deutsche Welle.

U fokusu interesa su oni koji su glavni neprijatelji AKP-a, stranke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Špijunske akcije usmjerene su uglavnom protiv Kurda, alevita i pristaša pokreta Fethullaha Gulena

Stručnjak za tajne službe Erich Schmidt-Eenbom je u vezi s tim navodima izjavio da si Njemačka ne smije dopustiti takve špijunske akcije jedne NATO članice. Schmit-Eenbom navodi kako turska tajna služba brojnim časnicima dodjeljuje lažne identitete i prividno ih raspodjeljuje da rade, primjerice, u turističkim agencijama, turskim bankama ili poduzećima. 

Zbog navoda o tolikom broju turskih agenata, odnosno informanata u Njemačkoj, Parlamentarni kontrolni odbor Bundestaga će se tu temu staviti na dnevni red odmah po završetku ljetne stanke parlamenta.

>> Prvi europski špijun nije ni nalik Jamesu Bondu

Komentara 23

KA
Karizma
09:23 23.08.2016.

Jugoslavija ih je imala jos i vise.Na svakog petog zaposlenog radnika je bio jedan dousnik koji je dobivao 400 maraka pored place na svom radnom mjestu.Sve su kordinirale ambasade i konzulati u zapadnim zemljama.Isto to rade i kinezi i sve diktatorske zemlje.Na zalost svi to rade protiv interesa njemacke drzave koja ih hrani.Najgori među njima upravo muslimanske zemlje koje imaju jedini cilj da im njemci hrane djecu koju imaju samo da bi postali vecina u doglednom vremenu. a to ce biti vrlo brzo.

Avatar zajutrak
zajutrak
08:57 23.08.2016.

Za boravka u Njemačkoj jako sam se iznenadil koliko Turaka ima..,odmah ih prepoznate, hodaju u čoporu imaju puno djece i naravno dj.doplatak ali govore isključivo turski.., ne ulijevaju ugodu.

LU
luftbrenzer
08:59 23.08.2016.

"Navodi se kako je ta služba regrutirala oko 6000 informanata " -.-.--.-.-.-.-. Ne kaže li se hrvatski -doušnika-?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije