Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Turske tajne službe uspjele su u Njemačkoj napraviti ono što nije uspjelo DDR-u

Zbog navoda o tolikom broju turskih agenata, odnosno informanata u Njemačkoj, Parlamentarni kontrolni odbor Bundestaga će se tu temu staviti na dnevni red odmah po završetku ljetne stanke parlamenta.
23. kolovoza 2016. u 07:25 23 komentara 22100 prikaza
njemačka policija
Foto: Reuters/PIXSELL

Turska obavještajna služba MIT u Zapadnoj Europi raspolaže s oko 800 časnika koji najvećim dijelom djeluju u Njemačkoj. Tako barem tvrdi jedan političar kojeg citiraju njemačke novine Welt am Sonntag.

Napad u Ansbachu Nakon terorizma Njemačka objavila mjere protiv terorista: Učinit ćemo sve što je moguće

Navodi se kako je ta služba regrutirala oko 6000 informanata te da ima jedinstvenu nadzornu mrežu. Welt am Sonntag navodi da čak ni zloglasnoj DDR-ovoj tajnoj policiji (Stasiju) nije polazilo za rukom da u zapadnoj Njemačkoj angažira vojsku agenata sličnih razmjera, prenosi Deutsche Welle.

U fokusu interesa su oni koji su glavni neprijatelji AKP-a, stranke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Špijunske akcije usmjerene su uglavnom protiv Kurda, alevita i pristaša pokreta Fethullaha Gulena

Stručnjak za tajne službe Erich Schmidt-Eenbom je u vezi s tim navodima izjavio da si Njemačka ne smije dopustiti takve špijunske akcije jedne NATO članice. Schmit-Eenbom navodi kako turska tajna služba brojnim časnicima dodjeljuje lažne identitete i prividno ih raspodjeljuje da rade, primjerice, u turističkim agencijama, turskim bankama ili poduzećima. 

Zbog navoda o tolikom broju turskih agenata, odnosno informanata u Njemačkoj, Parlamentarni kontrolni odbor Bundestaga će se tu temu staviti na dnevni red odmah po završetku ljetne stanke parlamenta.

>> Prvi europski špijun nije ni nalik Jamesu Bondu

NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • Karizma:

  Jugoslavija ih je imala jos i vise.Na svakog petog zaposlenog radnika je bio jedan dousnik koji je dobivao 400 maraka pored place na svom radnom mjestu.Sve su kordinirale ambasade i konzulati u zapadnim zemljama.Isto to rade i kinezi i sve ... prikaži još! diktatorske zemlje.Na zalost svi to rade protiv interesa njemacke drzave koja ih hrani.Najgori među njima upravo muslimanske zemlje koje imaju jedini cilj da im njemci hrane djecu koju imaju samo da bi postali vecina u doglednom vremenu. a to ce biti vrlo brzo.

 • Avatar zajutrak
  zajutrak:

  Za boravka u Njemačkoj jako sam se iznenadil koliko Turaka ima..,odmah ih prepoznate, hodaju u čoporu imaju puno djece i naravno dj.doplatak ali govore isključivo turski.., ne ulijevaju ugodu.

 • luftbrenzer:

  "Navodi se kako je ta služba regrutirala oko 6000 informanata " -.-.--.-.-.-.-. Ne kaže li se hrvatski -doušnika-?