Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi šef BND-a

Prvi europski špijun nije ni nalik Jamesu Bondu

Bruno Kahl, designated new President of the German Federal Intelligence Agency (BND) poses for a picture at the Chancellery in Berlin, Germany, April 27, 2016.    REUTERS/Fabrizio Bensch
Foto: Reuters/PIXSELL
29.04.2016.
u 22:25

Njemačka obavještajna agencija BND profilirala se u najozbiljniju obavještajnu ekipu na kontinentu: među prvima je detektirala ISIL

Smjena na čelu BND-a, njemačke obavještajne agencije, jedan je od krupnijih političkih potresa u Europi ove godine. BND se profilirao u najozbiljniju obavještajnu ekipu na kontinentu: među prvima je detektirao ISIL i činjenicu da se sirijska pobuna pretvara u fitilj koji će zapaliti svijet, a istodobno je spriječio iole ozbiljniju terorističku prijetnju na njemačkom tlu.

Što je onda razlog da se smijeni šefa tog istog BND-a Gerharda Schindlera (63) dvije godine prije isteka mandata? I tko je zapravo novi prvi čovjek njemačkih špijuna Bruno Kahl (53), naizgled dobroćudni pravnik za kojega gotovo nitko nije čuo?

Dvije indicije za smjenu

Svi se nadaju da Nijemci znaju što rade jer ovo je i te kako osjetljiv trenutak za njihovu zemlju. Ne samo zbog aktualne prijetnje ISIL-a zapadnome svijetu i stotina tisuća izbjeglica koje su preplavile Njemačku, već i zbog toga što je cijeli svijet u svojevrsnom preslagivanju u kojemu špijunski posao igra ključnu ulogu.

Tu su i napetosti s Rusijom, BND je još prije nekoliko dana upozorio Bundestag da Moskva radi na destabilizaciji Njemačke te da za to koristi više od dva milijuna Nijemaca koji su stigli iz Rusije. Jakom propagandom Moskva je mobilizirala te Nijemce koji su organizirali prosvjede protiv izbjeglica. Daljnji izazovi svakako su britanski referendum i njegove posljedice za EU, jačanje ekstremne desnice, radikalizacija istočne Europe...

Zasad postoje tek dvije indicije za smjenu Schindlera. Jedna je ona poluslužbena koju forsiraju njemački mediji – da Schindler ne bi bio u stanju u preostale dvije godine, koliko je trebao biti na funkciji šefa BND-a, provesti promjene koje u Berlinu smatraju nužnima. Druga, vjerojatnija, skandal je u koji je upao nakon što se lani otkrilo da je BND špijunirao europske saveznike po nalogu američke NSA. Njemačke tajne službe špijunirale su europska poduzeća, političare, ali i njemački Crveni križ. No činilo se da se Schindler iz tog skandala izvukao nakon što je obećao da će centralizirati kontrolu na lokalnim uredima BND-a koji su, isticao je, počeli odlučivati sami za sebe.

Dobar sa šefom financija

Novi čovjek na čelu BND-a Bruno Kahl – možemo ga slobodno nazvati i prvim špijunom Europe – dužnosnik je ministarstva financija. Od 2005. radio je kao glasnogovornik tadašnjeg ministra unutarnjih poslova, a današnjeg ministra financija Wolfganga Schäublea koji ga je sa sobom i doveo u svoje novo ministarstvo. Uz to što je dobar sa Schäubleom, povezuje ga se i sa šefom kabineta kancelarke Angele Merkel Peterom Altmaierom. Član je CDU-a tako da ova stranka napokon ima svog čovjeka u vrhu BND-a – njegov prethodnik Schindler imao je člansku iskaznicu liberalne stranke FDP, a Schindlerov prethodnik Ernst Uhrlau bio je član socijaldemokratskog SPD-a.

Kahl je udovac i ima dvoje djece. No on definitivno nije James Bond njemačkih tajni službi. Čak su i njemački mediji iznenađeni njegovim izborom, opisuju ga kao neratobornu i nasmijanu osobu okrugla lica i sijede kose, ali i čovjeka koji ostavlja dojam organiziranosti. A to je Nijemcima, čini se, ipak najvažnije.

>>Ruski špijun u SAD-u požalio se: Ne događa se ništa kao u filmovima o Jamesu Bondu

>>Na tajnim sastancima u Austriji otkrivao njemačke tajne Amerikancima i Rusima

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
22:48 29.04.2016.

hahahahah koje bljuvotine pisete u njemackoj ima danas preko 50.000 salafista,ISILOVACA,,majmuna cimpanzi itd..ahahaha kakav BND...

DU
Deleted user
22:46 29.04.2016.

zasto je to tako a nije onako..i zasto to mnogi ne razumiju..zato sto njemacka drzava i narod..pa na kraju i drustvo..funkcionira..ka urica..kad se pokrene jedan mali kotacic..pokrene se i cila ura..jedinstveno..i odlucno..i bez velikih pompi..tik..tak..tik..tak..

GF
gfrancic
23:18 29.04.2016.

Ako je tajni agent, naravno logicki je da se nema nista o njemu, a Shindler se sa svojom listom nije bas proslavio, zato i nije ostao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije