Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon terorizma

Njemačka objavila mjere protiv terorista: Učinit ćemo sve što je moguće

Napad u Ansbachu
Foto: Reuters
1/2
11.08.2016.
u 15:40

"Nama je hitno potrebno uvođenje ubrzanog postupka protjerivanja osoba koje su se ogriješile o zakon ili od kojih prijeti opasnost", rekao je De Maiziere (Kršćansko-demokratska unija, CDU)

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere predstavio je u četvrtak niz sigurnosnih mjera koje bi trebala povećati sigurnost građana od terorističkih napada, uključujući i mogućnost oduzimanja njemačkog državljanstva i protjerivanje osoba koje su se borile u redovima islamista.

– Nama je hitno potrebno uvođenje ubrzanog postupka protjerivanja osoba koje su se ogriješile o zakon ili od kojih prijeti opasnost – rekao je De Maiziere (Kršćansko-demokratska unija, CDU). On je najavio mjeru koja bi omogućila oduzimanje državljanstva osobama koje su se borile u redovima terorističkih skupina.

U svrhu lakšeg protjerivanja stranaca za koje ne postoji zakonska osnova ostanka u Njemačkoj, De Maiziere je najavio čitav niz mjera koje bi uklonile dosadašnje razloge otežanog protjerivanja. Između ostalog, planira se promjena tzv. trpnog boravišnog statusa (Duldung) koji se dodjeljuje osobama koje u načelu ne bi smjele boraviti u Njemačkoj, ali se zbog raznih razloga, uglavnom humanitarne prirode, njihovo protjerivanje odgađa.

– Ubuduće će odgoda protjerivanja biti svedena na najmanju moguću mjeru, a za to vrijeme će biti smanjene i socijalne povlastice – rekao je De Maiziere reagirajući tako na kritike dijela javnosti posljednjih tjedana da država postupa preblago prema osobama koje nemaju pravo boravka u Njemačkoj, a kojih je, prema nekim procjenama, oko 30.000.

Kritike su se pojačale nakon otkrića da je atentator koji se sredinom srpnja raznio u bavarskom Ansbachu bio sirijski izbjeglica koji je već odavno trebao biti protjeran, ali je zbog zdravstvenih razloga njegovo protjerivanje odgađano. De Maiziere je u vezi sa zdravstvenom skrbi najavio mogućnost ukidanje obveze šutnje za liječnike i zdravstvenog osoblja, ako je očito da od pacijenta, kao što je to bio slučaj s atentatorom iz Ansbacha, dolazi prijetnja.

S obzirom na to da su liječničke udruge najavila otpor ovim pravilima, De Maiziere je najavio kako se teži postizanju sporazuma s liječnicima koji bi "zadovoljio obje strane". Jedna od najavljenih mjera uključuje i pojačane aktivnosti sigurnosnih službi u tzv. Darknetu, dijelu interneta koji je nepristupačan širem krugu korisnika i u kojem se ilegalno trguje oružjem.

De Maiziere je, predstavljajući svoj plan, naglasio kako država "ne može jamčiti 100-postotnu sigurnost" ali da može "učiniti sve što je moguće" kako bi se povećao stupanj sigurnosti građana. Ministar je rekao kako predstavljene mjere mogu biti "primijenjene vrlo brzo", još u tijeku aktualnog izbornog razdoblja.

>> Demokršćani traže oštrije mjere: 'Ukinite dvostruko državljanstvo za strance'

Ključne riječi

Komentara 3

DA
Darko22
15:43 11.08.2016.

bacanje prašine u oči biračima prije izbora, ništa drugo. Želi se stvoriti dojam da se nešto poduzima, dok će u stvari Merkel i njeno društvo nastaviti zamjenjivati Njemački narod, i provoditi tihi genocid.

Avatar Ohjooj
Ohjooj
20:14 11.08.2016.

prava je mjera protjerivanje svih iz EU, dok se isto ne učini, nema mira

AB
abdulah
23:17 11.08.2016.

ajmo , krenimo već jednom, dok ne bude pre kasno,hahaha,što je već

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije