Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Prištini

Washington upozorava na destruktivnu ulogu Rusije na Balkanu

Hashim Thaci
Foto: DPA/PIXSELL
12.03.2018.
u 22:52

Vidimo da Rusija sve agresivnije djeluje u velikom dijelu Balkana putem dezinformiranja i potkapanja demokratskih institucija, rekao je privremeni zamjenik državnog tajnika za vanjske poslove Wess Mitchell

Visoki dužnosnik američke diplomacije upozorio je u ponedjeljak na destruktivnu ulogu Rusije na Balkanu, optuživši Moskvu da potkopava demokratske institucije u toj regiji.

"Vidimo da Rusija sve agresivnije djeluje u velikom dijelu Balkana putem dezinformiranja i potkapanja demokratskih institucija", rekao je privremeni zamjenik državnog tajnika za vanjske poslove Wess Mitchell tijekom posjeta Prištini.

"Jasno smo rekli Rusima da to nije u njihovom interesu, ni u interesu ljudi regije", nastavio je američki diplomat nakon susreta s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Njegova izjava stiže manje od tri tjedna nakon što je Beograd posjetio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je optužio Zapad da unosi napetost u regiju.

Nakon Kosova Wess Mitchell odlazi u Srbiju koja ne priznaje neovisnost Kosova proglašenu 2008. godine.

Uz podršku Moskve Srbija se uspješno suprostavlja primanju Kosova u UN. Njenu neovisnost priznaje 115 zemalja, među kojima SAD i većina zemalja Europske unije.

Sergej Lavrov je u veljači upozorio da Zapad prisiljava zemlje Balkana da izaberu "ili ste za Zapad, ili ste za Rusiju".

Bijela kuća je u travnju 2017. optužila Moskvu da je podržala neuspješni državni udar u Crnoj Gori tijekom parlamentarnih izbora u listopadu 2016. Crna Gora je primljena u NATO 2017. godine.

Ključne riječi

Komentara 42

Avatar nekakav
nekakav
07:04 13.03.2018.

sva sreća pa je amerika ta koja unosi stabilnost gdje god se pojavi. eto, narodi sjeverne afrike, bliskog istoka, azije, a posebno narodi latinske i južne amerike, su presretni američkom ulogom u stabilizaciji njihovih zemalja. ameriku treba izbaciti, istjerati, gdje je god to moguće, i biti će mira i stabilnosti. što ima amerika raditi u vijeću europe? ni kao gost je ne treba primiti, a kamoli kao tzv. promatrača! manimo se mi amerike u gospodarskom smislu, ne bi oni do toga došli da igraju fer, već vojskom razbiju svu konkurenciju, bilo dolaru bilo nečemu drugome, i onda prisile zemlje na razne ustupke. rusija unosi nemir i nestabilnost? hm, pa nije rusija ta koja je 100 zemalja svijeta natjerala da potpišu ugovor kojim si je amerika osigurala da njene vojnike neće te zemlje izručivati sudovima i zemljama koje će ih tražiti radi ratnih zločina. to je ta pravednost, moral amerike, a vi to smatrate očito dobrim. šteta da niste nikad imali saobraćajku sa unproforcima, a posebno američkim kontingentom, pa da osjetite na svojoj koži taj moral i suosjećanje.... plašenje rusijom je smiješno. da, rusija želi izlaz na toplo more, kao da je ovo 1645.-a godina! da bi rusija došla do tog famoznog toplog jadrana, ona bi trebala prijeći ukrajinu, moldaviju, rumunjsku, srbiju, bosnu i hrvatsku. a sad da vidim tog stratega koji smatra da je rusima i danas to cilj! arktik se topi. ali očito led je u glavama zapadnih političara ostao.

Avatar smuljko
smuljko
23:24 12.03.2018.

uf..uf..na pravom mjestu gdje caruje nasilje,trgovina ljudima i drogama,krvnoj osveti,civilizacijskoj zaostalosti,nekulturi i necistoci i sve sto je najgore za zamisliti u ljudskom mozgu ti govoris o ruskoj agresivnosti..a sve to je pred tobom podastro tu gdje si sada...fuj...

KA
Kameni
23:38 12.03.2018.

Amerika obecava ulazak Srbiji u EU ako prizna americku suverenost nad Kosovom??? Znaci Amerika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije