Naslovnica Vijesti Svijet

Washington će IS-ove džihadiste možda slati u Guantanamo

Taj zatvor u američkoj enklavi na Kubi mogao bi se koristiti za dugotrajno držanje u zatvoru nekih "važnih" stranih boraca zarobljenih u Iraku i u Siriji.
31. kolovoza 2018. u 06:55 1 komentara 195 prikaza
Guantanamo
Foto: Maren Hennemuth/DPA/PIXSELL

Trumpova administracija razmišlja o slanju pripadnika skupine Islamske države, među kojima i dvojice britanskih džihadista iz takozvane ćelije Beatles, u vojni zatvor Guantanamo, objavila je u četvrtak mreža NBC.

Ashwak Haji Hamid Upozorenje imigrantice Na ulici u Njemačkoj srela svog otmičara iz ISIL-a

Taj zatvor u američkoj enklavi na Kubi mogao bi se koristiti za dugotrajno držanje u zatvoru nekih "važnih" stranih boraca zarobljenih u Iraku i u Siriji, a manje važne zatvorenike koje njihove zemlje ne žele, slalo bi se u zatvor kojim upravljaju Iračani, ističe američka mreža, prenoseći izjave američkih dužnosnika i anonimnih stranih diplomata.

Kako navodi NBC, Alexanda Amon Kotey i El Shafee el Sheikh - dvojica preživjelih iz četveročlane skupine koja je otimala strane novinare te mučila i odrubljivala glavu nekim zarobljenicima - mogli bi biti među džihadistima koje će se premjestiti na Guantanamo. Njihovi zarobljenici nazvali su ih Beatlesima zbog njihova britanskog naglaska.

zatvor Armagedon Premještaju zatvor s tisuću okorjelih kriminalaca zbog nevjerojatnog otkrića

Takvi premještaji u Guantanamo označili bi zaokret u američkoj politici: u zatvor koji je imao najviše 780 zatvorenika, nitko nije došao od 2008. Trenutačno ih nema više od 40 a među njima su neki istaknuti pripadnici Al Kaide optuženi za sudjelovanje u napadima 11. rujna u Sjedinjenim Državama.

Zapovjednica Sarah Higgins, glasnogovornica Pentagona, rekla je da "zasad nitko nije određen za premještaj u Guantanamo".

Abu Bakr al Baghdadi Sirija Ubijen sin kalifa Islamske države Al-Baghdadija

"Zatvor Guantanamo Bay je namijenjen dugotrajnom zatočenju neprijateljskih boraca", rekla je. "Druga mogućnost su izručenje stranim partnerima i suđenje u SAD-u".

Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama

A1 izdvaja za Vas