Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Wałesa: Bili smo vjernici koji nisu prakticirali vjeru. Sada to radimo, ali nismo vjernici

Wałesa drži kako je i papa Franjo izabran za novu misiju, za pročišćavanje i obnovu Crkve
05. lipnja 2020. u 13:36 6 komentara 5769 prikaza
FILE PHOTO: 30th anniversary of the first free democratic parliamentary election in Poland
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Poljska je ponižena i napuštena zemlja. Prije smo bili vjernici koji nisu prakticirali vjeru, pa smo postali vjernici koji prakticiraju, a sada prakticiramo vjeru ali nismo vjernici, govori Lech Wałesa, bivši električar brodogradilišta Lenjin u Gdańsku, čelnik sindikalnog pokreta Solidarność, predsjednik Poljske i dobitnik Nobelove nagrade za mir u opširnom razgovoru za tjednik prilog petkom “7” lista Corriere della Sera. Wałesa kaže kako je odlučujuće za njega, Poljsku, ali i sve države realsocijalizma bio izbor Karola Wojtyłe za papu Ivana Pavla II. i njegove riječi kada je 1978. bio izabran: “Nemojte se plašiti! Otvorite vrata Kristu!”.

FILE PHOTO: People wearing protective masks enjoy walking in the Lazienki Royal Park after loosening of the lockdown measures by the government due to the coronavirus disease (COVID-19) in Warsaw OTPORNOST GOSPODARSTVA Zemlja koja očekuje najmanji pad BDP-a u 2020. je Poljska: U čemu je njihova tajna?

- Dolazimo iz istog svijeta. Odrasli smo na isti način i proživjeli iste stvari. Razumijeli smo se pogledom, nisu bile potrebne riječi, opisuje Wałesa svoj susret s papom Wojtyłom koji je 1981. ponovno došao u svoju rodnu Poljsku koju je kao papa prvi puta pohodio u ljeto 1979. Ivan Pavao II. je dirnuo srca koja su bila zaleđena i na taj način utjecao na povijest.

- Povijest se brzo kretala, išla je svojim prirodnim tokom vođena tehnološkim napretkom koji se sučeljavao s fizičkim i mentalnim barijerama. Kada je Wojtyła postao papa bio sam siguran da je bio poslan, kaže Wałesa.

No, nije samo Ivan Pavao II. utjecao na promijene, drži Wałesa, već su im pridonijeli Reagan, Gorbačov i demokratske snage, kakva je bila Solidarność. Papa je dao nadahnuće da svatko obavi svoj posao. Bilo je potrebno promijeniti društveni sustav, politički riječnik, drži Wałesa i naglašava kako mu je “Wojtyła dao riječ, a ja sam dao tijelo”.

Wałesa je govorio i o ubojstvu gradonačelnika Gdańska, progresiste Paweła Adamowicza do kojeg je došlo 2019. jer se ponovno, po šesti puta, htio kandidirati za gradonačelnika, a nagovarao ga je da osustane od te kandidature i možda bi ostao živ. No, bivši poljski čelnik kaže da shvaća svoju zemlju u kojoj danas nema vjernika, već samo onih koji glume vjernike odlazeći u crkve. Misli li pri tome i na čelnika vladajuće srtranke Jarosława Kaczynskog?

Papa Franjo UPUTIO MOLITVU Papa uznemiran zbog napetosti u SAD-u, pozvao na pomirenje zbog grijeha rasizma

- Kao mnogi (Kaczynski) traži riješenje na nove probleme, ali njegova su rješenja pogrešna. Žalim ga jer će platiti visoku cijenu. Kada politika nema prijedloga za budućnost onda se ponovno budi demone populizma i demagogogije. Ako ih ne zaustavimo uništit ćemo sve što smo osvojili, ne samo u Poljskoj.

Dakle i za Europu, a ne samo za Poljsku, Wałesa vidi opasnost od populizma i demagogije. A, nalazi li osobe sposobne zaustaviti demagodiju i populizam?

-N isu potrebne velike ličnosti, dapaće u trenucima kao što su ovi mogu postati opasnima jer mogu postati veliki vođe koje svi očekuju. Osobe treba vrednovati prema plodovima njihova rada. Ovo je vrijeme razgovora i demokratskog suprotstavljanja kojim bi se ukinula laž i povratilo recipročno povjerenje. Ne treba masa slijediti ratnika, već je potreban misleći narod koji se preispituje oko budućnosti.

No, premda je nedavno proslavljena 30-ta godišnjica pada Berlinskog zida, Europa je još razjedninjena i ostaje taocem starih podjela. purificazione drži kako je potrebno krenuti od zajedničkih temelja.

Pope Francis leads the Regina Coeli prayer at the Vatican na trgu sv.petra Nakon tri mjeseca Papa nedjeljnu molitvu ponovno izgovarao sa svog prozora

- Porazili smo komunizam, koji je tako i onako propao, ali smo stvorili nove podjele. Danas postoje dvije skupine na stranama barikade: oni koji ispred svega stavljaju slobodno tržište i slobodu tržišta, te oni kojima su važnije vrijednosti. Potrebno je zajednički elaborirati universalnu paradigmu (obrazac) obvezujući za sve. Nije dovoljan kapitalizam kakvog poznajemo i ta besmislena konkurencije između država koja stvara nezaposlenost i nezadovoljstva. Moramo imati hrabrost otvoriti se proširenom dijalogu o tome kako izmijeniti ekonomski sustav i povećati demokraciju temeljenu na istinama i podjeljenim vrijednostima. Ne smijemo se plašiti izmjene strukture vladanja.

Wałesa drži kako je i papa Franjo izabran za novu misiju, za pročišćavanje i obnovu Crkve. Prije smo prihvaćali sve, pa i sijene nad katoličkim svijetom. Sada su i Poljaci spremni za regeneriranje. Ne zamišljam svoj život bez vjere, ali ona treba biti obnovljena. Moj Bog upotrebljava kompjutor posljednje generacije, kaže Wałesa.

Dva Wałesina izraza, onaj o onima koji prakticiraju vjeru, a nisu vjernici, te o suvremenosti i zamišlja svoga Boga s najsuvremenijim kompjutorom, su vrlo zanimljiva i za promišljanje.

Lea Krivošić
zaljubljenica u fotografiju
Otišla je naša reporterka Lea, autorica jedne od najpoznatijih fotografija iz Domovinskog rata
Junior Adventures
Sigurnost na internetu
Znate li kako vaša djeca koriste internet?
 • Deleted user:

  Poljska je danas jedna od najrazvijenih država Europe, istovremeno se uspješno suprostavlja i Briselskim i Moskovskim centrima moći

 • Avatar Foton
  Foton:

  Kaze Walesa, kad politika nema planova za buducnost, vraca se u proslost, populizam, nacionalizam. Zvuci poznato, taj &ilm gledamo i u Hrvatskoj.

 • Avatar našopanaguskamatejica
  našopanaguskamatejica:

  Za mene je Lech Walesa povijesni čovjek onog vremena koji je započeo raspad trulog ali naislničkog, velikim dijelom zločinačkog komunizma u Europi. Na tomu sam tom čovjeku i danas jako zahvalan.