Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bleiburg

Vulin ne očekuje da se izaslanstvo RH ide pokloniti "koljačima iz Jasenovca"

05.05.2018.
u 20:46

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin izjavio je u Beogradu kako ne očekuje da će Hrvatska poslati državno izaslanstvo na komemoraciju "koljačima iz Jasenovca" na Bleiburgu.

Tisuće Hrvata okupljaju se u svibnju svake godine na Blajburškom polju u južnoj Austriji, gdje su se civili i vojnici poražene Nezavisne Države Hrvatske, saveznice nacističke Njemačke, predali pobjedničkim snagama u Drugom svjetskom ratu.

Hrvatski parlament pokrovitelj je komemoracije na kojoj su u prošlosti pojedinci isticali ustaška obilježja.

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin uvjeren je da će Hrvatska ove godine reći 'ne' fašizmu i da neće slati državno izaslanstvo na komemoraciju na Bleiburg.

"Naravno, to je suverena odluka suverene zemlje Republike Hrvatske, ali sam siguran da neće ponoviti takvu grešku. Jer, nemoguće je da bi zemlja, članica Europske unije, otišla položiti vijenac na grob strijeljanim čuvarima (bivšeg ustaškog logora) Jasenovca, na grob koljačima iz Jasenovca", rekao je Vulin novinarima nakon skupa antifašista u Beogradu.

On je "siguran" da će ove godine hrvatska država biti čvrsto uz antifašističke vrijednosti koje čine Europu i da  ni na koji način neće pridonijeti obilježavanju ustaških i fašističkih tradicija u Bleiburgu, podsjetivši da se tome protivi i EU.

1/3

"Bit ću vrlo iznenađen ako hrvatska država bilo koga službeno pošalje na grob ustašama i jasenovačkim koljačima. Fašisti će se vjerojatno okupljati, ali za mene je nevjerojatno da bi to uradila vlada jedne europske države", rekao je Vulin.

Vulin je rekao kako njegovu izjavu ne treba tumačiti kao miješanje u unutarnje stvari Hrvatske koja će se opredjeljivati po vlastitoj "legitimnoj volji".

Srbijanski ministar obrane nedavno je proglašen nepoželjnom osobom u Hrvatskoj nakon što je, najavljujući svoj dolazak u Jasenovac, rekao kako o dolasku u Hrvatsku "može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučiti hrvatski ministri".

Odgovarajući na taj potez Zagreba, Beograd je zabranio dolazak u Srbiju hrvatskom ministru obrane Damiru Krstičeviću.

Ključne riječi

Komentara 203

DU
Deleted user
20:57 05.05.2018.

Smradovi cetnicki,nikako da nas ostave na miru! Vucic ne moze da prihvati da je Hrvatska vec 27 godina samostalna i nezavisna drzava,da je Glina u Hrvatskoj i da Krka tece kuda Zagreb rece(pisali su neki da tece kuda Mile rece)! Vucic o "zlocinima"? Kako spavate poslije Ovcare,Nadina,Prijedora,Uborka,Foce,Srebrenice,Visegrada,Gorazda,Batajnice,Srbice,Prekazi? Znas li Vucicu da si izgubio cetiri rata? Znas li da ste rusili i palili hrvatske,muslimanske i albanske gradove i sela? Znas li zlotovre da ste ubili u ovim ratovima 150 000 ljudi? Silovali vise od 50 000 zena i curica? Umivaj se koliko hoce,jednom cetnik vazda cetnik!Ne bi ti meni prisa Drinu nikad.ne bi ti ja bija Kolinda i Covic!

DR
drenova2
20:56 05.05.2018.

Je li Večernjak u službi srpske četničko-fašističke vlade???

Avatar navijač
navijač
21:22 05.05.2018.

Na Blajburgu se obilježava zločin koji su počinili jugo komunisti i to u svjetskoj povijesti rijetko zabilježen planiran pokolj nenaoružanih pripadnika vojske poražene u ratu ali i žena i djece koji sa ratom nisu imali ništa. To je istina kojaa smeta njihovim nasljednicima jer se pokazalo da su još gori od onih koje su ubijali goloruke , kad već nisu mogli u borbi. To je pravo lice komunizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije