Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šTO SE UČI O DOMOVINSKOM RATU

Vukovarski đaci ne znaju ni za Blaga Zadru

17.04.2009.
u 20:15

Tko su heroji Domovinskog rata? Tko je Robert Zadro? Površna anketa provedena u OŠ Antuna Bauera u Vukovaru dokazala je da učenici gotovo ništa ne znaju o pripadniku 5. gardijske brigade, bojniku Robertu Zadri, sinu prvog hrvatskog generala Blage Zadre koji je poginuo u obrani Vukovara.

Oduševljeni nastavnici
Kako bi pokazala kolegama u školi, ali i cijeloj Hrvatskoj, kakva je junačka veličina bio, učenica osmog razreda, Marija Špadijer (15), dala se na istraživački posao. Dvomjesečni rad predstavila je i na skupu o Domovinskom ratu te bez daha ostavila 250 učitelja i nastavnika povijesti iz cijele Hrvatske.

– Žalosno je što moji vršnjaci ne znaju ništa o ljudima koji su poginuli u obrani našeg rodnog grada Vukovara. Nedopustivo je da nakon 18 godina mi o ljudima koji su nam izborili slobodu znamo malo ili gotovo ništa – rekla je Marija.

Krvave priče o herojima glasovite vukovarske Trpinjske ceste, linije bojišta, ova hrabra pučkoškolka dobila je u druženju s hrvatskim braniteljem Mirkom Brekalom, Tomislavom Jakovljevićem, bliskim Robertovim prijateljima te od obitelji Zadro.

– Teško je bilo slušati priče iz prve ruke, gledati suze na licima Robertovih prijatelja, rodbine. Priče o nastanku “Turbo voda”, koji je pod Robertovim vodstvom danju vodio borbe s tenkovima i pješaštvom, a noću postavljao mine. Uf... To je vrijeme, prema riječima Tomice Jakovljevića, bilo kao noćna mora, nije se ni jelo ni spavalo, a govorilo se samo o borbi. Pri oslobađanju ulica mnogi su poginuli, a Robert Zadro bio je ranjen. Sve sam to u dahu odslušala – prepričavala je vrijedna učenica.

Posjet obitelji Zadro u Zagrebu obavila je u pratnji Joakima Sabadoša, profesora povijesti koji ju je tijekom rada samo nadzirao.

– Majka Katica samo na spomen Roberta i Blage brisala je suze te je poručila da će se jednog dana vratiti u Vukovar da bude bliže svom pokojnom mužu i sinu. Do tada, ali i nakon toga, obećala sam joj, “čuvat ćemo ih mi mladi u Vukovaru” – kazala je Marija.

Tiskan u 500 primjeraka
Tvrdi da u svom istraživanju ne bi uspjela bez pomoći i potpore školskih kolega, članova “Mladih povjesničara” Kristine Ozdanovac, Monike Kristaj, Ane Lovirć i Magdalene Mak. Koliko je rad popularan govori podatak da ga je Hrvatsko vojno učilište “Petar Zrinski” tiskalo u 500 primjeraka.

Robert je pokopan u istu grobnicu s ocem Blagom u Aleji hrvatskih branitelja na Memorijalnom groblju u Vukovaru.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije