Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA

Vukovarska bolnica: Tri mjeseca nadljudske borbe za svaki život

Vukovarska bolnica
Tin Mandić/Pixsell
16.11.2021.
u 15:29

U srijedu 17. 11. potražite naljepnicu Vukovarskog vodotoranja, a u četvrtak 18. 11. donosimo veliki poster heroja Blage Zadre. Samo uz Večernji list!

Nepunih 30 godina od ratnih razaranja i stradanja, točnije 14. ožujka 2020. godine, bolnica u Vukovaru je promijenila naziv u Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar, te su osnivačka prava nad bolnicom prenesena na Republiku Hrvatsku.

Bolnica danas ima 710 radnika, od čega je 134 liječnika (specijalista i specijalizanata). U potpunosti je obnovljena i opremljena vrhunskom opremom. Posljednji objekti koji su izgrađeni i obnovljeni sredstvima EU fondova su objekti dnevne bolnice za psihijatriju i dnevne bolnice za kirurgiju, te po dovršetku obnove ovih objekata može se reći da su svi prostori bolnice spremni za rad.

Na rat i ratna stradanja danas podsjeća Mjesto sjećanja Vukovarska bolnica 1991. koje se nalazi u podrumu gdje je te ratne godine i djelovala bolnica. Tamo su u nekim sobama poslagani kreveti onako kako su nekada stajali, kao i oprema koju su koristili. Tu je i inkubator u kojem su bile neke od rođenih ratnih beba.

Na podrumskom zidu po datumima su ispisani svi važniji događaji tijekom tri mjeseca opsade. Posjetiteljima se prikazuje i kratki film s materijalima snimljenim u vrijeme rata koji pokazuju što se radilo u to vrijeme ali i kakvi uvjeti rada i života su vrijedili. - Vukovarci, ali i svi građani Republike Hrvatske, tijekom ratne agresije od 1991. do 1995. godine pokazali su iznimnu hrabrost i predanost u ishođenju slobode i stvaranju nezavisne Republike Hrvatske.

Toga se moramo sjetiti svaki dan, a ne samo uoči obljetnica, te i dalje ustrajno raditi na poboljšanju kvalitete života svih naših građana. Moramo biti ponosni, jer smo generacija koja je nakon sedam stoljeća uspjela izgraditi svoju državu. Naša Republika Hrvatska je mlada i moramo svi biti ustrajni da je učinimo državom koju zaslužuju svi naši poginuli i naša djeca, kao i buduća pokoljenja - zaključila je Vesna Bosanac.

 U srijedu 17. 11. uz Večernji list potražite naljepnicu Vukovarskog vodotoranja, a u četvrtak 18. 11. donosimo veliki poster heroja Blage Zadre.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije