Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVA POSTAJE VLASNIK

Vukovarska bolnica postaje nacionalna memorijalna bolnica što znači lakšu modernizaciju

Vesna Bosanac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.03.2019.
u 12:23

U Hrvatskoj ima još bolnica koje su stradale tijekom rata, ali ono što je prošla vukovarska nešto je drugo. Zbog toga je pokrenut postupak da postanemo Nacionalna memorijalna bolnica, kaže Vesna Bosanac.

Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana uskoro bi trebala promijeniti naziv i postati Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana. Prema riječima ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac, riječ je o prijedlogu koji se već neko vrijeme nalazi u Ministarstvu zdravstva, a čemu je prethodila i jednoglasna odluka članova Skupštine Vukovarsko-srijemske županije koja se još uvijek vodi kao osnivač. Očekuje se da bi konačna odluka o promjeni naziva, ali i vlasnika mogla biti donesena ove godine.

– Ta promjena naziva značit će i promjenu vlasnika jer bi tada vlasnik vukovarske bolnice postala država. U Hrvatskoj ima još bolnica koje su stradale tijekom Domovinskog rata, ali ono što je prošla vukovarska bolnica i njezini djelatnici ipak je nešto sasvim drugo i posebno. Upravo zato pokrenut je postupak da postanemo Nacionalna memorijalna bolnica, kaže doktorica Bosanac.

Prema njezinim riječima, promjena vlasnika značila bi i lakšu realizaciju novih projekata, specijalizacije, obnavljanje opreme i svih drugih potreba koje jedna bolnica ima i treba. Moguće je da bi to dovelo i do povećanja broja kreveta i usluga koje bolnica pruža. Objašnjava da bi tako financijsku skrb o vukovarskoj bolnici, poput kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica kojima je država također osnivač, preuzela država, odnosno Ministarstvo financija.

Značilo bi to i lakše i brže pokrivanje dugovanja prema dobavljačima i HZZO-u. Inače, vukovarska bolnica trenutačno ima 115 akutnih kreveta raspoređenih u sedam odjela od kojih je njih 68 u dnevnoj bolnici. Tu je i poliklinička ambulanta. U bolnici je trenutačno zaposleno 680 osoba od kojih 120 liječnika među kojima i 80 specijalista.  

– Imamo dobru kadrovsku strukturu jer nam se posljednjih nekoliko godina sa specijalizacija vratio određeni broj liječnika. Ono gdje smo deficitarni pokrivamo uz pomoć liječnika iz Vinkovaca ili Osijeka – istaknula je Bosanac.

Podsjećamo da se u podrumu vukovarske bolnice nalazi memorijalni dio u kojem se uz stručno vodstvo može saznati više o ulozi i stradanju bolnice i njezinih zaposlenika i pacijenata tijekom Domovinskog rata. Taj dio iz godine u godinu posjećuje sve veći broj građana među kojima su i osmaši koji u sklopu obvezne nastave uče o Domovinskom ratu i posjećuju vukovarsku bolnicu.

Anja, Martina i Nikolina o svojem gradu

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
13:08 25.03.2019.

120 liječnika od 680 zaposlenih... znači, imate preko 300 čistačica, šofera i mehaničara, vodoinstalatera... super! ima li ikog u vukovaru da nema nekog svog zaposlenog u toj bolnici? jer ta bolnica je leglo kriminala, i samo činjenica da su tamo svi 'branitelji' ih spašava od kaznenog progona. nek vele kolko mjesečno minusa naprave...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije