Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNA CESTA D2

Vukovarci najavljuju prosvjed: Jedino Vukovar nema obilaznicu

Branimir Bradarić
04.04.2023.
u 15:51

Dnevno, u  prosjeku, državnom cestom D2 kroz Vukovar prometuje više od 11.000 vozila

Mještani vukovarskog prigradskog naselja Lužac, okupljenih oko inicijative “Za vukovarsku obilaznicu”, najavili su kako će 15. travnja održati mirni prosvjed radi činjenice kako niti tri godine od objave javnog poziva za izgradnju obilaznice od realizacije projekta nema ništa. Kako je rečeno Hrvatske ceste su kao naručitelj, 6. prosinca 2021. godine donijele odluku o poništenju javne nabave, jer ne mogu osigurati financijska sredstva. Govoreći ispred građana Domagoj Bilić, inače gradski vijećnik iz reda DP-a, rekao je kako se Vukovar nalazi na državnoj cesti D2 dugoj 350 kilometara koja spaja krajnji sjever s istokom Hrvatske.

– Na toj ruti od svih gradova, jedino Vukovar nema obilaznicu. Sadašnja obilaznica spada u kategoriju nerazvrstane ceste i ni po čemu ne odgovara uvjetima obilaznice te smo stoga se odlučili ovim putem izraziti svoje nezadovoljstvo i obratiti se nadležnim državnim institucijama, uključujući Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskim cestama te Vladi RH da ozbiljno shvate apel koji upućujemo – rekao je Bilić.

Najavio je kako će se prosvjed simbolično održati ispred Osnovne škole Antuna Baura s obzirom da se ta škola nalazi uz samu obilaznicu ali i kako bi ukazali na ugroženu sigurnost djece.

– Dnevno, u  prosjeku, državnom cestom D2 kroz Vukovar prometuje više od 11.000 vozila. Tisuće teretnih i drugih vozila svakoga dana prometuju neposredno uz četiri osnovne škole, dva dječja vrtića i brojne obiteljske kuće čime se ozbiljno ugrožava sigurnost građana i imovine – rekao je Bilić.

Okupljeni građani rekli su kako oni koji žive uz obilaznicu više nemaju kvalitetu života te postavljaju pitanja moraju li svi ti kamioni prolaziti pored njihovih kuća ili se ipak može pronaći neko alternativno rješenje.

"Ova situacija postaje neizdrživa. Dvije godina nam se obećavalo kako će se ova situacija riješiti i realizirati ali od toga još uvijek ništa. Zemljište je otkupljeno ali očito ne pripadamo podobnoj političkoj stranci kako bi se ovo realiziralo. Naše kuće se tresu i ovdje je opasno za živjeti”, rekao je Zlatko Mažar koji je jedan od pokretača inicijative. 

Ključne riječi

Komentara 1

NA
najposebniji
19:02 06.04.2023.

Imaju Penavu...i nove prometnice kroz grad, što još žele?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije