Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
godišnjica smrti

Vukovar: Otrkivena spomen bista Danijelu Rehaku

Foto: Branimir Bradarić
1/3
09.06.2023.
u 13:41

Danijel Rehak je bio branitelj, zatočenik srpskih logora 9 mjeseci. Odmah po povratku iz logora postao je predstojnik Ureda za narodnu obranu te je pomagao prognanim Vukovarcima i braniteljima.

Na dan kada je prije godinu dana iznenada preminuo danas je u krugu HNK Radnički u Vukovaru otvorena spomen bista bivšem predsjedniku Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) i Centra za istraživanje ratnih zločina Danijelu Rehaku. Bistu su zajedničkim snagama podigli HDLSKL i HNK Radnički čiji je predsjednik sve do smrti bio Rehak.

- Danijel Rehak je bio branitelj, zatočenik srpskih logora 9 mjeseci, a prije svega čovjek. Odmah po povratku iz logora postao je predstojnik Ureda za narodnu obranu te je prognanim Vukovarcima i braniteljima pomagao na sve moguće načine – rekao je predsjednik HDLSKL Zdravko Komšić govoreći o Rehaku.

Dodao je kako je s povratkom u Vukovar osnovao Centar za istraživanje ratnih zločina te radio na tome da se procesuiraju ratni zločinci. Obnovio je i rad HNK Radnički čijih je 28 članova poginulo tijelom Domovinskog rata. Uz to napisao je i pet knjiga. - Kada se govori o Danijelu Rehaku može se reći da je bio veoma cijenjen i poštovan u braniteljskoj populaciji – istakao je Komšić. Rehaka se prisjetio i Ivan Lukić koji je na njegovom sprovodu imao govor prije nego je ispraćen na vječni počinak.

POVEZANI ČLANCI:

- Puno toga sam bio tijekom godina svoga života ali najveća moja titula je što sam bio njegov iskreni prijatelj više od 40 godina. Smatrao sam ga dijelom obitelji. On je bio poseban čovjek koji nikada nije bio ljut i uvijek je bio nasmijan. Ponosan sam što smo zajedno sve napravili i za njega mogu samo reći – jedan jedini moj Danika – rekao je Lukić.

Višegodišnji tajnik HNK Radnički Predrag Čolić kazao je kako je Rehak bio taj koji je 2000. godine ponovno ustrojio rad kluba. Prisjetio se kako su zatekli klub koji je bio razrušen, a teren zarasla oranica. Tijekom godina uredili su klub, a upravo na terenu HNK Radničkog igrana je i prva večernja utakmica i to pod reflektorima koje je podigao Rehak. 

>> VIDEO Uzavrelo u Saboru, dio oporbe otišlo. Jandroković: 'Sidimo ovdje kod stola, vidim nema nas pola'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije