Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vukojević se ne boji zabrane skupa

Organizatori su s austrijskim vlastima dogovorili režim koji će onemogućiti ustaške simbole
26. travnja 2018. u 22:26 18 komentara 918 prikaza
Vice Vukojević
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Unatoč sve jačim pritiscima austrijskih udruga i političara, u Počasnom bleiburškom vodu uvjereni su kako zabrana komemoracije na Bleiburškom polju nije moguća. Predsjednik udruge Vice Vukojević uvjeren je da je priča medijski napuhana te da argumenata za zabranu skupa nema budući da je s lokalnim vlastima u Bleiburgu i policijom dogovoren režim koji bi trebao onemogućiti bilo kakvo isticanje ustaškog znakovlja u vrijeme komemoracije.

bleiburg Skup na Bleiburgu Koruška crkva zabranila odore, govore, simbole, šatore, alkohol

– Otpor u Austriji stvorile su udruge koje pojedinačno broje po svega nekoliko članova, npr. Udruga slovenskih studenata iz Klagenfurta, pa onda iz Linza, Salzburga, Beča itd, a novine nastoje donijeti dio toga kao senzaciju – komentirao nam je Vukojević. Na primjedbu da su za zabranu i koruški župan te dio austrijskih europarlamentaraca, tumači kako se radi prije svega o ljevici i zelenima, koji su i ranije tražili zabranu, a sada kada su u Klagenfurtu i Bleiburgu na vlasti, taj naum pokušavaju provesti u djelo. To što je u prilog zabrani govorio i Othmar Karas iz Pučke stranke Vukojević relativizira.

– Karasov izbor poduprla je i hrvatska zajednica u Beču, no svatko ima svoje razloge. Ne znam je li vam poznato, ali on je zet Kurta Waltheima – kaže Vukojević. Podsjetimo, Waldheim je bio glavni tajnik UN-a i austrijski predsjednik kojega se prozivalo da je kao oficir Wehrmachta znao za njemačke zločine u Bosni tijekom Drugog svjetskog rata. Vukojevića je iznenadila i informacija da je gradonačelnik Bleiburga Stefan Visotsching protiv skupa jer je, tvrdi, na sastanku prošloga tjedna bio nezadovoljan zato što ove godine neće biti šatora u kojem su ranije viđeni ustaški simboli.

– Oni na tom šatoru svake godine zarade između 60 i 70 tisuća eura, no on se nalazi izvan zemljišta koje je u našem vlasništvu i mi tamo nemamo ovlasti bilo što zabranjivati ni kažnjavati. Na javnim površinama o redu će skrbiti austrijska policija, a mi smo na komemoraciju zabranili unošenje bilo kakvih simbola osim nacionalne hrvatske i austrijske zastave i vjerskih obilježja – kaže Vukojević.

Sebastian Kurz ZABRANA USTAŠKIH SIMOBLA Kurz: Vlasti će odlučno reagirati ako dođe do kršenja zakona u Bleiburgu kleine zeitung: Neonacističke aktivnosti u Bleiburgu bacaju tamnu sjenu na Korušku Bleiburg Zvonimir Despot Komemoracija u Bleiburgu nije proustaška manifestacija, većina tamo doista komemorira žrtve
KORUPCIJA U RH
U Otvorenom zaiskrilo između Grmoje i Keruma: Ma kome si ti platio gulaš u životu?
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • Izbavitelj:

    Ubijali su Hrvate koji su bježali od komunizma mobilizirane vojnike Hrvatske vojske a Ustaše prave se nisu živi predavali.Neki su probili englesku vojsku i spasili se a drugi s bombama dočekali okuparore.Znači samo sirotinja ubijana na križnom putu i to ... prikaži još! nazivam supergenocidom 9.največeg zločina u povijesti ljudske rase,Tita.

  • HRBHB:

    o hbte koliko smrdova na nasem tkz.portalu

  • rimac444:

    Jedino titovi zločinci i komunjarska gamad priželjkuje i čiei sve da bi se spriječila komemoracija, sjećanje na preko milijun ljudi koje su nakon rata pobili na bestijalan način titovi koljači. Zato trebamo lustraciju da istina dotuče tu komunjarsku zločinačku neman