Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLEIBURŠKI VOD

Vukojević se ne boji zabrane skupa

Vice Vukojević
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
26.04.2018.
u 22:26

Organizatori su s austrijskim vlastima dogovorili režim koji će onemogućiti ustaške simbole

Unatoč sve jačim pritiscima austrijskih udruga i političara, u Počasnom bleiburškom vodu uvjereni su kako zabrana komemoracije na Bleiburškom polju nije moguća. Predsjednik udruge Vice Vukojević uvjeren je da je priča medijski napuhana te da argumenata za zabranu skupa nema budući da je s lokalnim vlastima u Bleiburgu i policijom dogovoren režim koji bi trebao onemogućiti bilo kakvo isticanje ustaškog znakovlja u vrijeme komemoracije.

– Otpor u Austriji stvorile su udruge koje pojedinačno broje po svega nekoliko članova, npr. Udruga slovenskih studenata iz Klagenfurta, pa onda iz Linza, Salzburga, Beča itd, a novine nastoje donijeti dio toga kao senzaciju – komentirao nam je Vukojević. Na primjedbu da su za zabranu i koruški župan te dio austrijskih europarlamentaraca, tumači kako se radi prije svega o ljevici i zelenima, koji su i ranije tražili zabranu, a sada kada su u Klagenfurtu i Bleiburgu na vlasti, taj naum pokušavaju provesti u djelo. To što je u prilog zabrani govorio i Othmar Karas iz Pučke stranke Vukojević relativizira.

– Karasov izbor poduprla je i hrvatska zajednica u Beču, no svatko ima svoje razloge. Ne znam je li vam poznato, ali on je zet Kurta Waltheima – kaže Vukojević. Podsjetimo, Waldheim je bio glavni tajnik UN-a i austrijski predsjednik kojega se prozivalo da je kao oficir Wehrmachta znao za njemačke zločine u Bosni tijekom Drugog svjetskog rata. Vukojevića je iznenadila i informacija da je gradonačelnik Bleiburga Stefan Visotsching protiv skupa jer je, tvrdi, na sastanku prošloga tjedna bio nezadovoljan zato što ove godine neće biti šatora u kojem su ranije viđeni ustaški simboli.

– Oni na tom šatoru svake godine zarade između 60 i 70 tisuća eura, no on se nalazi izvan zemljišta koje je u našem vlasništvu i mi tamo nemamo ovlasti bilo što zabranjivati ni kažnjavati. Na javnim površinama o redu će skrbiti austrijska policija, a mi smo na komemoraciju zabranili unošenje bilo kakvih simbola osim nacionalne hrvatske i austrijske zastave i vjerskih obilježja – kaže Vukojević.

Komentara 18

IZ
Izbavitelj
08:26 27.04.2018.

Ubijali su Hrvate koji su bježali od komunizma mobilizirane vojnike Hrvatske vojske a Ustaše prave se nisu živi predavali.Neki su probili englesku vojsku i spasili se a drugi s bombama dočekali okuparore.Znači samo sirotinja ubijana na križnom putu i to nazivam supergenocidom 9.največeg zločina u povijesti ljudske rase,Tita.

SJ
Samo ja
06:41 27.04.2018.

o hbte koliko smrdova na nasem tkz.portalu

RI
rimac444
22:51 26.04.2018.

Jedino titovi zločinci i komunjarska gamad priželjkuje i čiei sve da bi se spriječila komemoracija, sjećanje na preko milijun ljudi koje su nakon rata pobili na bestijalan način titovi koljači. Zato trebamo lustraciju da istina dotuče tu komunjarsku zločinačku neman

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije