Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razlika 14 kuna

Vukelić cjepivo za gripu kupio jeftinije od Milinovića

vukelic
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
15.09.2010.
u 22:17

Čini se da se višim cijenama Novartisu plaćaju penali zbog raskida ugovora za cjepivo protiv virusa H1N1.

Ministarstvo obrane RH postupkom javne nabave koji je proveden sredinom ove godine nabavilo je 1700 doza cjepiva protiv gripe za ukupno 45.883,00 kuna. MORH je jednu dozu cjepiva platio 27 ili, preciznije, 26,99 kuna.

Prema riječima Gorana Grošinića, načelnika Službe za odnose s javnošću i informiranje MORH-a, na javnom natječaju zaprimljene su tri ponude, a prihvaćena je ona tvrtke Medoka, zastupnika farmaceutske kompanije Sanofi Pasteur u Hrvatskoj.

– Cjepivo će biti isporučeno sukladno zahtjevu naručitelja, a ugovorom su obuhvaćene sve odredbe bitne za kvalitetu, isporuku i valjanost cjepiva – kaže G. Grošinić.

Pregovarački postupak
Nakon ove službene informacije iz MORH-a, upitno postaje zašto je i kako HZZO preko Imunološkog zavoda kupio 1,950.000 doza cjepiva (s godišnjom isporukom od 650.000 doza) za ukupno 80,850.700 kuna. Dok MORH za jednu dozu cjepiva plaća 27 kuna, HZZO za jednu dozu cjepiva drugog proizvođača plaća 41,5 kuna, čak četrnaest kuna više.

Riječ je o prosječnoj cijeni po dozi cjepiva, jer je prema javno dostupnim podacima HZZO 12. srpnja objavio postupak javne nabave cjepiva za tri godine, s time da u godišnjoj isporuci od 650.000 doza sezonskog cjepiva mora biti i 65.000 doza tzv. adjuvantnog cjepiva, koje ima dodatnu zaštitu i skuplje je od običnoga. Ali upravo zbog kupnje 10 posto adjuvantnog cjepiva, javni natječaj pretvorio se u pregovarački postupak s Imunološkim zavodom kao zastupnikom Novartisa, jer je to jedina kompanija koja uz obično proizvodi i adjuvantno cjepivo. I doista, sve je utemeljeno na zakonu o javnoj nabavi.

Odšteta i do 20 posto
– Nitko od proizvođača nije se žalio na pregovarački postupak – kaže direktor HZZO-a Tihomir Strizrep te naglašava da je razlika cijene između običnog i adjuvantnog cjepiva golema, što poskupljuje kupnju.

No, ostaje činjenica da je HZZO ipak preplatio cjepivo za sezonsku gripu te da bi prošli jeftinije da su objavljena dva tendera – jedan za obično, drugi za adjuvantno cjepivo. Ovako se može zaključiti da je sve namješteno kako bi posao dobili Imunološki zavod i Novartis. I da se novcem za zdravstvenu zaštitu spašava Imunološki zavod, a da se kroz skupi ugovor Novartisu ipak plaćaju penali zbog jednostranog raskida ugovora za cjepiva protiv svinjske gripe, čime je Novartis oštećen za 55 milijuna kuna.

Odšteta obično iznosi između 10 i 20 posto od vrijednosti raskinutog ugovora, a Hrvatska je kroz cijenu novoga cjepiva platila puno više.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
22:29 15.09.2010.

Vukelić cjepivo za gripu kupio jeftinije od Milinovića-------------------vukelić kupio svojim novcem ili novcem poreznih obaveznika

JS
ja sam gladan
22:38 15.09.2010.

Ma nijedan od vas dvoje nije trebao, ni ne treba kupovati cjepivo za mene. Prvo me pitajte, hoću li se cijepiti protiv gripe ili ću možda popraviti zube.Ne kupujte cjepiva,gripa nam ne može naškoditi više od s -mrd -anih idiota političara.

DO
doktorica
08:15 16.09.2010.

Ništa novo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije