Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vuk Jeremić: Kosovo u UN samo preko mene mrtvog

Azem Vlasi pohvalio je izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da više nikada neće biti predsjednik u Prištini
11. srpnja 2012. u 08:36 61 komentara 20 prikaza
vuk jeremić
Foto: AFP/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Prištinski politički analitičar Azem Vlasi izjavio je za beogradski dnevnik Danas da otkada je Srbija dobila status kandidata za EU, političari u Beogradu, među njima i Nikolić, "shvaćaju potrebu kako valja brže pripremiti Srbiju da prizna i prihvati novu realnost u vezi s Kosovom, a to je da je Kosovo neovisna država" komentirajući jučerašnju izjavu srbijanskog predsjednika kako "više nikada neće biti predsjednik u Prištini, a ni predsjednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsjednik u Kosovskoj Mitrovici".

– Nikoliću je baš u ovom trenutku pripala dužnost da tu realnost shvati i oslobodi Srbiju tereta Kosova. Njegove izjave o potrebi konsenzusa u Srbiji o Kosovu vidim kao pozitivne – kaže Vlasi, ali ne odobrava drugi dio izjave jer "Mitrovica je lokalna samouprava Kosova i predsjednik Srbije ne bi smio davati izjave iza kojih se kriju teritorijalne pretenzije jer je pitanje granica riješeno i nitko se na Balkanu ne smije više igrati otvaranjem te teme".

Aleksandra Joksimović, predsjednica Centra za vanjsku politiku u Beogradu, ocjenjuje kako se stječe dojam da je predsjednik Srbije prihvatio realnost da Beograd više nema nikakav nadzor nad Prištinom, što mu je poručio i dužnosnik State Departmenta Philip Gordon prije nekoliko dana u Beogradu.

– Drugi dio Nikolićeve izjave zapravo se odnosi na pitanje koliko će Priština biti u stanju integrirati sjever Kosova u svoje institucije, imajući u vidu snažan otpor koji pružaju tamošnji Srbi – drži Aleksandra Joksimović.

Ured predsjednika Srbije Tomislava Nikolića danas je "pojasnio" kako "izjava Tomislava Nikolića o Kosovu ne znači da se on zalaže za podjelu Kosova, već ustraje na jedinstvu u svakom pogledu". U Predsjedništvu tvrde, piše Danas, i da u ovom trenutku "nitko kao pojedinac, pa ni predsjednik" ne može govoriti o dugoročnim strateškim pitanjima, o kojima se tek treba postići politički konsenzus, a Nikolić je jučer samo želio upozoriti kako je bez nove vlade svakim danom stanje sve gore.

Vuk Jeremić: Kosovo u UN samo preko mene

Vuk Jeremić: Kosovo u UN samo preko mene mrtvog

Ministar vanjskih poslova Srbije u odlasku, Vuk Jeremić izjavio je danas kako bi zahtjev Kosova za prijem u članstvo UN, za vrijeme njegovog predsjedavanja Glavnom skupštinom UN, bio akt besmislene provokacije, koji on ne bi dopustio, javljaju mediji u Srbiji.

- Dok god Srbija predsjedava UN, a to je narednih godinu dana, to bi se moglo dogoditi samo preko mene mrtvog - rekao je Jeremić dodajući kako se nada da Kosovo neće podnijeti takav zahtjev. Pojasnio je da dvije članice Vijeća sigurnsoti UN s pravom veta "imaju jasan stav prema Kosovu, isto kao i Srbija, a to je da Kosovo nije država i da kao takva ne može postati članica svjetske organizacije".

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • mikrogrizzly:

    Vlasi gura sebe na poziciju prvog ambasadora Kosova u Beogradu! Jest, čini se da nije jedna od top 5 svjetskih destinacija za veleposlanički kadar, ali samo na prvi pogled. Ipak je najviše bitno tko će ostati ubilježen zlatnim slovima da ... prikaži još! predaje vjerodajnice Nikoliću usred BG. To će biti scena za "pamćenje"! Kao što bi rekli hrv. liječnici, koji nalaz o istegnuću zgloba nazivaju "vjerodajnica o nategnuću"!

  • ugljesa:

    Tomislav Nikolić je rekao da nikada neće priznati Kosovo. On je svestan da za vreme svog mandata neće moći mnogo toga da se promeni. Moje je mišljenje da će Kosovo jednoga dana opet biti srpsko. Čekali smo nekada 500 godina. ... prikaži još! Mislim da ovoga puta nećemo toliko čekati. Stvari u svetu se menjaju. Čomski je rekao da se bliži kraj dominacije zapada u svetu. Sve ukazuje da je on u pravu. Kada se završi dominacija zapada u svetu biće to i kraj nezavisnog Kosova.

  • Booyaka 619:

    Brmmm, brmm