Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENUTAK IZBORA

Vučić: 'Rat u Ukrajini će eskalirati, a Srbija će se naći između čekića i nakovnja'

Beograd: Aleksandar Vučić sastao se s ambasadorima zemalja Kvinte
Foto: Milos Tesic/ATA Images/PIXSELL
1/3
11.02.2023.
u 14:37

Aleksandar Vučić smatra da se bliži eskalacija rata u Ukrajini, a time i trenutak kada će Srbija morati izabrati stoji li uz zapad ili Rusiju. U svakom će slučaju, ocjenjuje, pritisci zbog odnosa s Rusijom i po pitanju Kosova postati mnogo jači

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić zaključio je da će sukob u Ukrajini eskalirati unutar idućih pet do šest tjedana, a Srbija će se zbog toga naći između "čekića i nakovnja" time više što će pritisci na državu zbog pitanja odnosa prema Rusiji i Kosovu postati još jači. "Predstoji nam najveća kriza u svetu od Drugog svjetskog rata u pravom smislu. Ovo do sada nije bilo ništa, iako je oko 300.000 ljudi ubijeno, a protjerano devet ili 10 milijuna", Vučićeve riječi prenosi RTS. Nadodaje kako je u ovaj razvoj događaja i eksponencijalno pojačanje pritiska na Srbiju u potpunosti siguran.

Nastavlja komentarom da više nije jasno tko pobjeđuje u ratu, a počeli su se i pojavljivati tekstovi koji pitaju što će se dogoditi ukoliko Rusija pobjedi. "Sada vam je jasno da idemo u potpuni kaos", rekao je Vučić dodajući da bi razgovori o kraju sukoba mogli početi tek za pet do šest mjeseci, ali ne želi da Srbiji budu postavljani novi uvjeti niti da se dozvoli nastavak ruskog utjecaja na politiku Balkana. "U toj poziciji Srbija će biti između čekića i nakovnja u svakom smislu. Za nas će biti teško tko god pobijedio", rekao je Vučić.

Istaknuo je kako Srbija želi mir, jer on koristi svima, ali smatra da niti Zapad, niti Rusija trenutno ne žele slušati priče o miru. "Što da radimo, moramo imati na umu da investicije dolaze sa zapada i da smo na europskom putu. Nema smisla govoriti o odvajanju od zapada, kako to neki rade, a onda se žale na plaće. Isto tako nema smisla govoriti o raskidu svih veza s Rusijom", kaže Vučić, napominjući da vodi računa o duhu naroda i financijama i gospodarskim interesima.

Što izabrati, kaže Vučić, znat će kada trenutak za biranje dođe: "Pustite da guramo dok možemo, znat ću kad je trenutak i neću to kriti od ljudi. Znat ću ja, dugo se približava, ali nema sumnje da nemamo ni mjesece na raspolaganju", istaknuo je, dodajući na to metaforu: "Ako netko ima gangrenu noge, liječnik mu mora odrezati nogu da bi mu spasao život."

>> VIDEO: Zelenski nenajavljeno posjetio UK: Znamo da će sloboda pobijediti, a Rusija izgubiti

Komentara 7

Avatar Moodleen
Moodleen
18:21 11.02.2023.

Jel može koja minuta bez srbovanja u hartiji? Postoje i druge države, drugi predsjednici.... ali izgleda da ove ne zanima civilizacija, samo zapadna turska. I kontinuirano davljenje Hrvata sa ovim sadržajem kanalizacije.

ZP
Zabranjen pristup
10:40 12.02.2023.

Izmedju dva stolca

Avatar mason
mason
00:54 12.02.2023.

Izaberite Rusiju ionako ne pripadate Zapadu ,vodi sve ove svoje koji zive na zapadu a pljuju na njega u rusiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije