Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susjedski odnosi

Vučić još nije oprostio Srbima iz Hrvatske što su podržali Tadića

Aleksandar Vučić
Tomislav Krasnec/PIXSELL
27.04.2014.
u 19:06

Ključni čovjek - 
Ivica Dačić morat će rješavati otvorena pitanja, poput nestalih u rat.

Ključan čovjek u odnosima Srbije i Hrvatske, koji su zadnjih godina topli, a onda opet malo hladni, od danas je Ivica Dačić, prvi potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova u novoj, danas potvrđenoj srbijanskoj vladi pod vodstvom Aleksandra Vučića, sada i formalno najmoćnijeg čovjeka Srbije i predsjednika Srpske napredne stranke.

Vučić je pred vladu stavio tri zadatka: reforma ekonomije, razvijanje privatnog sektora i konsolidacija budžeta smanjenjem troškova. – Srbija će biti bolje mjesto za investiranje i za dvije ili tri godine može biti najživlja i najprivlačnija ekonomija na Balkanu i jugoistočnoj Europi – rekao je Vučić, najavio put u BiH te istaknuo pristupanje Srbije EU kao jedan od strateških ciljeva.

Dačić zadužen za razvijanje daljih kvalitetnih odnosa Srbije i Hrvatske

Dačić će biti zadužen za pregovore sa EU, ali i za razvijanje daljih kvalitetnih odnosa Srbije i Hrvatske. U odnosima dviju zemalja i dalje je niz neriješenih pitanja, poput pitanja nestalih, kulturnoga blaga odnesenoga iz Hrvatske, ali i pitanje granica na Dunavu. Tu su i manjinska pitanja s obzirom na to da u obje države žive brojne zajednice Hrvata i Srba. Biti će interesantno pratiti i odnos službenoga Beograda s političkim strankama u Hrvatskoj koje imaju srbijanski predznak.

Naime, SDSS, kao najjača politička stranka Srba u Hrvatskoj, na izborima prije dvije godine javno je stala uz Borisa Tadića. Navodno im to Vučić nije zaboravio. Srbijanski političari iz Hrvatske održavaju redovite susrete u Beogradu s predstavnicima vlade, gdje je prošle godine pokrenuta inicijativa da se krene s prevladavanjem razlika, a sve da bi na izborima imali jednu listu. Kako će se dalje odvijati ti razgovori, tek ćemo vidjeti.

Pragmatično s Kosovom

Dačić je bio i jedan od ključnih pregovarača između Srbije i Kosova kada se Beograd, odakle i dalje stižu najave da nikada neće priznati neovisno Kosovo, postavio pragmatično. Nova vlada broji 16 ministarstava te dva ministra bez resora.

>>Nakon tučnjave u Vukovaru mladi iz Hrvatske i Srbije prosvjedovali

>>Tomislav Nikolić: Srbija nikad nije vodila osvajačke ratove!

Komentara 9

HO
homofob
10:53 28.04.2014.

Bez zlobe - ali se nisam mogao oduprijeti porivu melodioznosti i onda brutalni završetak "bez sluha": Vučić ... Dačić ... pačić ... Milanović

Avatar vekavac
vekavac
20:38 27.04.2014.

četnik veći od vojvode nikolića i šešelja!!

Avatar Carrera
Carrera
20:38 27.04.2014.

a da li je oprostio josipoviću istu stvar?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije