Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kosovo na rubu novoga rata

'Vučić je opsjednut Hrvatskom, to je radikalna ostavština. Slijedi mu i krah politike prema Kosovu'

storyeditor/2023-05-30/2023-05-29T180225Z_587774743_RC2G81A3MS48_RTRMADP_3_KOSOVO-SERBS-VIOLENCE.JPG
31.05.2023.
u 09:29

Apeliram da međunarodna zajednica urazumi Kurtija, svoje čedo, jer to čedo može izazvati neviđeno čudo, poručuje Vučić

NATO je jučer najavio da šalje dodatne snage na Kosovo nakon sukoba KFOR-a i srpskih prosvjednika. Tenzije na sjeveru Kosova eskalirale su po tko zna koji put, ali ovog puta daleko opasnije od onih kojima smo do sada svjedočili. Sada i mala iskra može dovesti do rata. U sukobima između kosovske policije, snaga KFOR-a i kosovskih Srba ozlijeđeno je 30 vojnika NATO-a (11 talijanskih i 19 mađarskih), a trojica su zadobila prostrjelne rane od vatrenog oružja dok su osiguravala općinsku zgradu u kosovskom gradu Zvečanu.

"I ćorav je vidio"

S druge strane ozlijeđena su 52 srpska prosvjednika koja su napala općinske zgrade u Zvečanu. Sukobi su izbili i u drugom gradu sa srpskom većinom, Leposaviću. Do eskalacije je došlo nakon što su gradonačelnici, etnički Albanci, preuzeli svoju dužnost na sjeveru Kosova u područjima s većinskim srpskim stanovništvom jer su Srbi bojkotirali izbore. Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikom broju bojkotiralo izbore – sudjelovalo je tek oko 1500 birača od njih više od 50.000 s pravom glasa. Srpski prosvjednici u Leposaviću razbili su dva automobila koja su vozili novinari.

Dok premijer Kosova Albin Kurti optužuje Vučića za destabilizaciju zemlje kazavši kako "u demokraciji nema mjesta fašističkom nasilju – nema pozivanja od glasačkog listića do metka", predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužuje Kurtija za izazivanje problema inzistiranjem na postavljanju novih gradonačelnika. Po starom običaju, Vučić je podigao stanje pripravnosti vojske te je u obraćanju javnosti zaprijetio NATO-u.

– Zapuca li albanski okupator, onda će situacija biti potpuno drukčija. To sam rekao svima u NATO-u – zaprijetio je Vučić. U jednoj minuti to je rekao pa porekao.

–  Još jednom apeliram da međunarodna zajednica urazumi Kurtija, svoje čedo, jer to čedo može izazvati takvo čudo kakvo nitko drugi još nije izazvao. Zato ih beskrajno molim da to učine jer Srbija i Srbi žele samo mir – rekao je Vučić ističući da "Kurti od prvog dana ima samo jedan cilj – krvoproliće".

– U posljednja tri dana i ćorav je mogao vidjeti što se to priprema. Kurti je jedini krivac za sve što se događa – rekao je Vučić koji je kao i uvijek dobio podršku svog poslušnika, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je optužio NATO da je odgovoran za eskalaciju napetosti na Kosovu, ustvrdivši da su pripadnici KFOR-a tamo napali "goloruki srpski narod".

Međutim, pitanje koje se postavlja jest ima li Kosovo pravo provoditi svoje zakone na sjeveru te države? Iako iz EU i SAD-a dolaze kritike na račun Kurtija tražeći od njega da smiri tenzije, indikativno je da cijela operacija postavljanja novoizabranih gradonačelnika nije mogla proteći bez zelenog svjetla od SAD-a i EU. Činjenica je da su SAD i EU počeli osuđivati u subotu poslije 17 sati kada je već završila ceremonija postavljanja novih gradonačelnika.

Srpski politički analitičar i ugledni novinar Jakša Šćekić smatra kako je "sve ovo što se događa na Kosovu Vučićeva vruća retorika, samo za domaću upotrebu".

–  Albin Kurti ga je na neki način matirao, njega koji se hvali da je odličan šahist. On povuče Srbe iz institucija, pozove ih u Beograd kosovskim autobusima. Kurti zatim uđe i on ne može ništa, nego po tko zna koji put cima vojsku gore-dolje, na liniji sjever-jug. Sad je smislio da istog dana budu i demonstracije podrške Srbima na Kosovu, koje organizira neka anonimna organizacija – kazao je za Večernji list Jakša Šćekić, koji je uvjeren da je sve što Vučić danas radi zapravo skretanje pozornosti s prosvjeda građana protiv njega u Srbiji.

– Ono što je ovih dana govorio, da ga Hrvatska želi rušiti, to je fantaziranje. Opsjednut je Hrvatskom, a to je ostavština radikala. Uz to, dva kraha u kratko vrijeme, kosovski i unutrašnji nikako mu ne idu u prilog. Prebacivanje krivnje na drugog je normalno za autokrata poput njega, svi su krivi umjesto njega – kazao je Šćekić koji je uvjeren da je "to početak kraha Vučićeve politike prema Kosovu", ističući da je "ovo što Vučić stalno radi predstavu dizanjem borbene gotovosti i slanjem vojske na granicu s Kosovom ljudima već postalo smiješno jer Vučić nikada ne bi ušao u rat protiv međunarodne zajednice, a posebno ne protiv NATO-a".

Pritisak na obje strane

Aleksandar Rapajić iz nevladine organizacije Centar za zastupanje demokratske kulture, koji živi i radi na sjeveru Kosova, kazao je za Večernji list kako je već ranije upozorio "da bi ovi lokalni izbori mogli biti kobni za sjever Kosova".

– Nisam prorok, ali upozorio sam sve odgovorne da će pobjednici doći i reći da dolaze preuzeti funkciju, što će biti veliki problem i izazvati sukobe i tenzije – kazao je za Večernji list Rapajić ističući da je međunarodna zajednica trebala spriječiti izbore koji su u konačnici proglašeni legalnima iako to zapravo nisu.

– Situacija je jako loša, ali nadam se da će se brzo riješiti. Vidim da je veliki pritisak na Kurtija i na Vučića. Ovog puta smatram da je Kurti krivac za ove sukobe. Moram priznati da zahvaljujući snagama KFOR-a, koje su ovih dana stajale između kosovske policije i prosvjednika, nije došlo do krvoprolića i eskalacije sukoba koji bi se teško zaustavio – kazao je Aleksandar Rapajić.

Komentara 34

Avatar fidelio
fidelio
09:35 31.05.2023.

To je ono kad ne zelis biti dio drzave u kojoj zivis. Tako se ponasaju muslimani u Svedskoj, Turci u Njemackoj, Marokanci u Francuskoj i Srbi na Kosovu. Ne mozes ih integrirati, ne mozes ih izbaciti, problem kako god okrenes. Htjeli bi Kosovo pretvoriti u Srbiju, kako su htjeli i 'svugdje gdje zive Srbi'. Muslimanima mozda jos i uspije sa Svedskom, ali za Kosovo sanse nema...

PR
pravednik2
10:05 31.05.2023.

Vučić: "Zapuca li albanski okupator..." Nisam znao, da su Albanci na Kosovu okupatori.

PV
prcko.vita
09:55 31.05.2023.

Kosovo i Vojvodina nikad i nisu bile Srbija nego autonomne pokrajne. Vučić ne može protiv svojih osvajačkih poluturskih gena, zato sanja veliku Srbiju, čisti fašizam, a Europa mu to još uvijek tolerira. Sramota za Europu. Zar vam treba veći dokaz to što nije uveo sankcije Putinu koji je izvršio genocid prema susjednom narodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije