Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvanredni izbori u Srbiji

'Vučić je izgubio Kosovo pa opet raspisuje izbore. Oporba će ih bojkotirati'

04.01.2019.
u 10:45

Vučić je najviše napravio za stvaranje albanske države na Kosovu i to je prava istina, kaže Sanda Rašković Ivić

Prema još uvijek neslužbenim informacijama građani Srbije će u proljeće ove godine na još jedne prijevremene parlamentarne izbore. Kako prenose srbijanski mediji, ti bi se izbori trebali održati 31. ožujka, a navodno je o tome odluka donesena 30. prosinca na sastanku predsjednika Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića i čelnih ljudi stranke. Prema posljednjim Vučićevim istupima u medijima, razlog održavanja prijevremenih izbora su prosvjedi oporbe koji se održavaju svake subote u Beogradu, a okupljaju sve veći broj građana.

Ojačati funkciju vožda

– Ako žele izbore, onda će ih dobiti – rekao je Vučić u jednoj od svojih izjava. Iz SNS-a navode kako su više nego spremni za izbore pa tako Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture u Vladi Srbije kaže kako su izbori dobro rješenje, ali i da još uvijek ne zna ništa o toj temi.

Beograđani prosvjeduju protiv Vučića: 'Stop krvavim košuljama'

1/0

– Osobno sam uvijek za izbore jer predsjednik, Vlada i SNS imaju što da pokažu - rezultate. I ekonomske i političke – rekla je Mihajlović. I predsjednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić mišljenja je kako su za tu stranku izbori uvijek dobrodošli.

U prilog im idu i zadnja istraživanja javnoga mijenja prema kojima SNS i sam Vučić stoje jako dobro. Prema nekim istraživanjima, dođe li do izbora i bez koalicijskih partnera imali bi većinu u Skupštini. U isto vrijeme u srbijanskoj oporbi tvrde kako ovi izbori zapravo najviše trebaju samome Vučiću i SNS-u te da su za njih izbori uvijek jedno od rješenja. Podsjećaju kako ni sami više ne pamte kada su imali redovne izbore. Naime, posljednji parlamentarni izbori bili su 2016. godine (prije toga 2012. pa 2014.), dok su 2017. imali predsjedničke izbore. Putem takvih izbora Vučić bi, kako kažu, kao i svaki drugi autokrat pokušao ojačati svoju funkciju vožda, ali i pokazati prosvjednicima da “pucaju u prazno”.

– Izbori u Srbiji su već redovno stanje, ali oni još uvijek nisu potvrđeni ni službeno raspisani tako da, barem za sada, nisu baš sigurna stvar. Ipak, sve je moguće, ali činjenica je da ne postoje ni minimalni uvjeti za održavanje slobodnih i fer izbora. Pod ovim uvjetima neslobode medija i njihove pune kontrole te kontrole izbornog procesa potpuno je besmisleno izlaziti na izbore jer to ne bi ni bili izbori – kaže predsjednik Saveza za Srbiju Borko Stefanović. Govoreći o razlozima održavanja prijevremenih izbora, mišljenja je kako su prosvjedi i sve teži uvjeti života uzdrmali Vučića, ali i da je osnovni problem što ne može riješiti pitanje Kosova što je obećao građanima.

Mrtvi na popisima

Sanda Rašković Ivić, nekada predsjednica DSS-a, a sada zastupnica Narodne stranke u Skupštini, ističe kako uz ovakve uvjete prava srbijanska oporba neće izići na izbore jer sebe bi osudili na skroman rezultat, a u isto vrijeme Vučiću dali pun legitimitet.

– Tražimo da se srede birački popisi jer su danas na njima i mrtvi, ali i osobe koje su se odjavile i više niti ne žive u Srbiji. Isto tako tražimo oslobađanje medija iz okova SNS-a i Vučića. Gotovo svi mediji u Srbiji pod punom su Vučićevom kontrolom. To nisu uvjeti za održavanje fer izbora – kaže Rašković Ivić.

Komentirajući najave održavanja još jednih izbora u Srbiji kaže da SNS i Aleksandar Vučić, čim se pojave neki problemi, posežu za izborima.

Vučić je trgovac i sada je došlo vrijeme da isporuči robu koju je obećao isporučiti. Kosovo je pravi razlog najave izbora. Vučić ne samo što nije riješio pitanje Kosova kao što je obećao, nego je situacija sada i gora nego što je bila. Vučić je zapravo najviše napravio za stvaranje albanske države na Kosovu i to je prava istina – zaključila je Rašković Ivić.

Pogledajte Vučićev govor u Lisinskom:

Ključne riječi

Komentara 7

OK
okolo
11:34 04.01.2019.

ode kosovo.. ..zašto svi bježe od komšija,.zna li itko?

Avatar AndrijaCordas
AndrijaCordas
16:23 04.01.2019.

Govorio je on i u Glini da ovo nikad neće biti Hrvatska, jel, znamo kako scenarij ide dalje.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
10:51 04.01.2019.

31. ožujka izbori a 1. aprila prvi preliminarni rezultati 😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije