Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beograd-Sarajevo

Vučić i Erdogan obilježili početak gradnje autoceste: Ovo je povijesni događaj

Vučić i Erdogan
Foto: DJORDJE KOJADINOVIC/REUTERS/PIXSELL
1/6
08.10.2019.
u 22:17

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da gradnja autoceste Beograd-Sarajevo znači i „vraćanje duga“ narodu i regiji, što će im omogućiti “da se bolje živi“.

Predsjednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan svečano su u utorak u Srijemskoj Rači, na zapadu Srbije, označili početak radova na izgradnji autoceste Beograd-Sarajevo, a polaganju kamena temeljca nazočili su i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

„Danas je veliki dan i povijesni događaj za sve nas“, ocijenio je Vučić i naglasio kako su „ceste način da prošlost ostavimo iza nas“.

Prethodno su čelnici triju zemalja u Beogradu održali trilateralni sastanak koji je Erdogan ocijenio kao "plodonosan", te najavio sljedeći u BiH, a potom i u Turskoj.

„Danas je prilika da pokažemo kako sami možemo uređivati svoje odnose", rekao je Vučić na ceremoniji obilježavanja početka radova na gradnji dionice buduće autoceste između Beograda i Sarajeva.

Poručio je da „ništa na Balkanu nije toliko potrebno kao ceste, pruge i povezivanje ljudi“, izvijestila je Radio-televizija Srbije.

Erdogan je istaknuo da se danas „svjedoči povijesnom trenutku“ za Srbiju, Tursku i BiH.

"Veoma sam ponosan zbog toga što se danas okončava 12 važnih projekata", rekao je Erdogan, koji se nada da će turska kompanija "Tashypi", kojoj je povjerena gradnje autoceste, uraditi svoj posao čim prije „možda i prije roka koji je predviđen“.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da gradnja autoceste Beograd-Sarajevo znači i „vraćanje duga“ narodu i regiji, što će im omogućiti “da se bolje živi“.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović gradnju buduće autoceste vidi kao trenutak koji „kompletnu regiju vodi u mir, stabilnost, prosperitet i razvoj“.

„Hvala Turskoj i predsjedniku Erdoganu što su prepoznali da mogu pomoći ovu regiju“, navodi RTS Džaferovićeve riječi.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić naveo je kako se "činilo nemogućim" da „nakon desetljeće započne  izgradnja velikog infrastrukturnog projekta koji nije samo u korist ljudi u jednoj zemlji nego puno znači i za odnose naših zemalja“.

Za autocestu Beograd-Sarajevo rekao je kako ima „konkretan i simbolički značaj“ i da je „taj put simbol naših budućih odnosa i prijateljskih veza“

„Nadam se da se iduće godine vidimo s druge strane rijeke, na istoj ovakvoj svečanosti“, rekao je Komšić.

Buduća autocesta gradit će se u dva pravca, Bijeljina-Srijemska Rača-Kuzmin, te Požega u Srbiji do Kotromana, na granici s BiH.

Prva dionica koja će raditi od Kuzmina do Srijemske Rače, duga je oko 18 kilometara, a procijenjeno je da će stajati oko 250 milijuna eura.

Komentara 13

Avatar Idler 3
Idler 3
22:38 08.10.2019.

Tko će kome neg svoj svome 😝😝😝

Avatar Tetec Cinober
Tetec Cinober
05:10 09.10.2019.

Ajde da konačno jedanput prihvate susjedi da su Turci 😃

ME
Menjik
08:22 09.10.2019.

uvijek je lijepo vidjeti kad se braća poštuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije