Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOVINSKI POKRET

Vučemilović: Korona je prvo digitalizirala Hrvatsku, a sada mijenja Zakon o radu

Sjednica Sabora nastavljena raspravom o potvrđivanju ugovora o zajmu između Hrvatske i IBRD-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.08.2020.
u 15:15

- Zar nam je trebala epidemija da bi spoznali kako dizajner, informatičar, knjigovođa i još brojni jednako efikasno mogu obavljati posao od kuće kao i u uredu - poručila je Vesna Vučemilović putem Facebooka dodajući da bi za to bilo nužno fokusirati se na učinak, a ne formalnu prisutnost na radnom mjestu

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović komentirala je izmjene Zakona o radu koje su u planu zbog aktualne epidemiološke situacije, odnosno zbog potrebe za radom od kuće.

- Proljetos smo zbog korone svjedočili brzinskoj "dešalterizaciji" i digitalizaciji, a sada stiže blagodat izmjene Zakona o radu. Epidemija koronavirusa je aktualizirala rad od kuće kao jedno od epidemiološki prihvatljivih rješenja. Postojeći Zakon o radu takav oblik rada regulira posebnom vrstom ugovora o radu gdje se, primjerice, definiraju radno vrijeme, oprema za obavljanje poslova koje je poslodavac dužan nabaviti, instalirati i održavati, dok bi za uporabu vlastite opreme radnika trebao platiti troškove u vezi s time. Tehnologija već dugo vremena omogućava radnicima rad od kuće u brojnim djelatnostima te je posve nejasno zašto zakonodavac još uvijek kaska za vremenom. Zar nam je trebala epidemija da bi spoznali kako dizajner, informatičar, knjigovođa i još brojni jednako efikasno mogu obavljati posao od kuće kao i u uredu - poručila je Vučemilović putem Facebooka dodajući da bi za to bilo nužno fokusirati se na učinak, a ne formalnu prisutnost na radnom mjestu.

- Razvijene države tu praksu imaju već godinama. Švedska, Norveška i brojne druge i na desetke godina rad od kuće imaju kao uvriježenu praksu. Zakon o radu se mora osuvremeniti, a poslodavci moraju znati što im je činiti ukoliko opet po nalogu stožerokracije moraju organizirati rad od kuće. Kako je stožer najavio donošenje mjera od danas do sutra ostaje vidjeti što nosi jesen i najavljeni drugi val epidemije mada i prvi još uvijek traje i kraj mu se ne vidi. Parola je snađi se druže jer neki još uvijek ne razmišljaju unaprijed i ne shvaćaju koliko njihove odluke utječu na sve ostale. Dok nas pozivaju da mislimo na druge bilo bi dobro da se i sami počnu tako ponašati - navodi Vučemilović.

Komentara 4

TT
TTjac
15:49 18.08.2020.

Vi čobani nemate pojima kaj je digitalizacija.

Avatar jambo
jambo
15:50 22.08.2020.

Ja sam seka iz Osjeka, trgovacka kci.

ZJ
Zdravlje je u vama!
18:09 19.08.2020.

Posljednji će se digitalizirati IZBORNI SUSTAV ali tek kad skinemo Plenkovića i DD sa vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije